Visszapillantó 2 - cadet

Visszapillantó című sorozatunkban ezúttal cadetosaink előző évadának  főbb versenyeit, eredményeit idézzük vissza.

Cadet osztályban 2010-ben is a már korábban kialakult rend szerint vettek részt versenyzőink a nemzetközi-, hazai és világversenyeken egyaránt, s ezúttal is a Central European Cadet Cup, ismertebb nevén CECC kupa sorozat versenyei adták a nemzetközi program gerincét, melyet kiegészített a Cseh és Lengyel Bajnokság, valamint az évad legjelentősebb regattája, a világbajnokság.

 

Cadetosaink a jég elmenetelét követően kora tavasszal kezdték meg a felkészülést klubszinten, edzőik segítségével, majd az első igazi megmérettetést a Csopakon megrendezett első hazai ranglista verseny jelentette számukra, melyen négy klub 16 hajója állt rajthoz. Évek óta hasonló létszámú mezőnnyel találkozhatunk a hazai versenyeken, ám bíztató, hogy számos egység ifjú, serdülő korosztályú versenyzőkből áll, így az utánpótlás biztosítottnak látszik még jó pár évig. A Tihanyi Hajós Egylet és a Balatonfüredi Yacht Club versenyzői - a klubok odaadó, eredményes munkája és szakvezetése következtében - hosszú ideje uralják a hazai mezőnyt, ám fel-fel tűnik egy-egy tehetséges páros a Fertő-tóról, valamint Keszthelyről egyaránt.

 

Az első regattát Bagyó Áron - Polgár Lukács kettős nyerte óriási fölénnyel, megnyerve minden egyes futamot, míg a serdülőknél Borsos Gergő - Szilassy Emese bizonyult a legeredményesebbnek összesített harmadik helyezésükkel.

 

Ezt követően az első nemzetközi erőpróbára került sor, mely természetesen ezúttal is a CECC kupa első fordulóját jelentette a legkisebb kétszemélyes hajóosztály képviselői részére. Néhány évvel ezelőtt négy ország Cadet Osztályszövetsége (Csehország, Magyarország, Lengyelország, Németország) elhatározta, hogy útjára indít egy új kezdeményezést, mely által az ifjúsági versenyzők jobban megismerkedhetnek egymás országainak szokásaival, kultúrájával, de mindenek előtt a fő cél az volt, hogy közelebb hozva egymáshoz a négy ország Cadet vitorlázóit, egy remek versenyen mérettethessék meg magukat az ifjoncok. A 2005 óta évente megrendezésre kerülő négyfordulós, - országonként egy – regattán a versenyek eredményének összeadását követően kerül kihirdetésre minden évben a legeredményesebb páros, aki elnyeri a CECC kupát. A négy verseny közül egy, - értelemszerűen a legrosszabbul sikerült eredmény - kiejthető.

 

Az idén május 14-16. között került sor a nyitó, lengyelországi fordulóra, melyen hat egység képviselte sikeresen hazánkat. A Poznan melletti kis tavon lebonyolított három napos versenyen kilenc futamot teljesített a négy országot képviselő hatvan páros, változó irányú és erejű szélben, melynek során Bors Máté és párja Horváth Balázs az összesített hetedik helyen végzett, megszerezve a legeredményesebb serdülő kettősnek járó trófeát, míg Kristóf Júlia - Varró Gergő a korcsoportos bronzéremmel térhetett haza.

 

Aztán ismét hazai munka, edzőtábor, verseny szerepelt a felkészülési programban, majd irány Csehország, Lipno, ahol egy helyszínen egymást követően két versenyen tudtak rajthoz állni versenyzőink. Az első két napon a CECC kupa következő fordulóján, majd azt követően a Nyílt Cseh Bajnokságon. Ezúttal azonban a CECC kupán sajnos nem olyan létszámban képviseltették magukat a lengyelek és a németek, ahogy azt már megszokhattuk, s amire számítottunk, valamint a szélviszonyok sem legelőnyösebb arcukat mutatták, ám a négy nap alatt megrendezett hat futam mindenképpen hasznos felkészülési és gyakorlási lehetőséget adott a hónap végén megrendezésre kerülő világbajnokság előtt.

 

Rövid pihenő és hazai edzőtáborozást követően a legeredményesebb öt egységből álló válogatott keret elindult az év legrangosabb eseményét jelentő világbajnokságra, melyet megelőzően, mintegy a VB elő versenyeként került lebonyolításra július 19-21. között a hajóosztály lengyel nemzeti bajnoksága.

 

A három napos viadalon hét futamot sikerült teljesíteni kiváló szélviszonyok között, melyen a hazánkat képviselő ifjú vitorlázók elsősorban az elkövetkezendő világbajnokság helyszíni viszonyainak feltérképezésére, a hajók sebességének optimalizálására, és a csapatvezető, Gerencsér Gergő által meghatározott taktikai feladatok szakszerű elvégzésére fektették a hangsúlyt, akár az eredmények rovására is. A válogatott keret tagjai végig kiválóan teljesítették szakvezetőjük utasításait és kéréseit, s rengeteget dolgoztak a feladatok megfelelő kivitelezésén. A regattán 4 nemzet 53 versenyzője állt rajthoz, s az első három helyezést a lengyel csapat tagjai szerezték meg. Mieink közül Munka Marci - Kanyicska Márk kettős szerepelt a legeredményesebben, akik a 11. helyezést szerezték meg klubtársaik, Bors Máté és Horváth Balázs előtt, akiket Bagyó Áron és Polgár Lukács követett a rangsorban. Kerekes Zsombi - Rácz Levente duó a 16., míg Borsos Gergő és Szilassy Emese a 21. helyezést szerezték meg.

 

Két napos hajó és vitorlaellenőrzési munkálatok, s némi pihenést követően újult erővel kezdték meg fiataljaink július 25-én a versenyzést a 11 futamot hozó, egy hetes rendezvényen, melyen 80 egység állt rajthoz a világbajnoki cím megszerzéséért. Hazánkat öt páros képviselte, akik közül Bors Máté - Horvát Balázs kettős szerepelt a legeredményesebben, az összesített lista 31. helyének megszerzésével, mellyel a serdülők versenyének élén végeztek. A világbajnoki címet a lengyel Małecki Krzysztof - Mickiewicz Mikoła duó szerezte meg két ausztrál kettős, a Sasson és Bailey testvérpárok előtt. Bagyó Áron és Polgár Lukács gyengébb kezdést követően a 36. helyre kapaszkodott fel, s a nyolcadik futamon begyűjtött egy harmadik helyezést is. Munka Marci és Kanyicska Márk a 40., Borsos Gergő - Szilassy Emese az 53., míg Kerekes Zsombor - Rácz Levente a 62. helyen végzett.

 

Jellemzően hazai párosaink fiatalabbak, mint a nemzetközi párosok, s mégis sikeresen veszik fel a versenyt külföldi vetélytársainkkal, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy az elmúlt 4 évben háromszor is magyar versenyzők nyerték el a világbajnokságon a legjobb serdülő párosnak járó Ellis Trophy-t, - idén Bors Mátéék jóvoltából - ami bizakodással tölthet el bennünket a jövőt illetően.

 

Az Országos Bajnokságon, melyre 2010-ben Agárdon került sor, 18 Cadet egység állt rajthoz, ám közülük 13 páros még serdülő korosztályú volt, ami jelzi a hajóosztály fiatalítását, s erős utánpótlását, ahogy azt már korábban is megemlítettük. Az élen Bagyó Áron és Polgár Lukács végzett a serdülők bajnoki kettőse, Bors Máté és Horváth Balázs előtt, míg az ifi ezüstöt Munka Márton és Kanyicska Márk, a bronzot pedig Kerekes Zsombor és Rácz Levente szerezte meg. A serdülőknél Bors Mátéék mögé a dobogó második fokára Borsos Gergő és Szilassy Emese állhatott fel, míg a bronzérmet Simó Márton és Molnár Zsófia nyakába akaszthatták fel.

 

A bajnokság végeztével a mezőny fellélegezhetett, a munka dandár részét háta mögött tudhatta, s ifjú versenyzőink ezúttal az iskolakezdésre koncentrálhattak. Természetesen azonban ez nem jelentette a versenyszezon végét számukra, hiszen az egyik legjelentősebb hazai Cadet verseny, a CECC kupa magyarországi, s egyben utolsó, mindent eldöntő fordulója még hátra volt.

 

A nemzetközi viadalt szeptember végén a Tihanyi Hajós Egylet rendezte meg, melyre 24 egység adta le nevezését, s a magyar párosok mellett csehek és lengyelek képviseltették magukat. A pénteki napsütéses időben, egyre gyengülő szélben három, majd szombaton erős szélben négy futam során mérhették össze tudásukat a versenyzők, míg az utolsó napon a viharos időjárás miatt futam nélkül maradtak a fiatalok. A versenyen, ahogy reméltük THE-s győzelem született. Bagyó Áron - Polgár Lukács páros esélyt sem hagyva másnak a győzelemre, 5 első és 2 második helyet futva nyerte meg a  kupát. Második helyen a Kania David - Madon Kacper lengyel páros végzett, akik az összesített CECC kupa éllovasai lettek Bagyó Áronék és a Bors Máté-Horváth Balázs kettős előtt, akik egyben a serdülők versenyének ezüstérmét is megszerezték.

 


A négy fordulóból álló CECC kupa összesített listáján, 2010-beb csupán három érvényes regatta szerepelt, mivel a csehországi fordulón csupán két futamot sikerült lebonyolítani, így a kiírások értelmében az nem számítható bele az összesítésbe.
Fiatal cadetosaink nemzetközi szereplése ifjú koruk ellenére igen bíztató a jövőre nézve, s remélhetően tovább folytatják a világbajnokságokon a serdülő korcsoport legjobbjának járó Ellis Trophy-nak elhódítását, s a két hazai vezető klub mellé még számos egyesület csatlakozik a legkisebb kétszemélyes hajóosztály fiataljainak képzésének programjához, s érnek el sikereket hazai és nemzetközi regattákon egyaránt.

 

CECC végeredmény 2010 összetett

CECC végeredmény 2010 serdülők

 


 

Eszes Bernadett

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Támogatóink: