Vadnai ezüstérmes!

Optimist Európa-bajnokság,  2009. július 4-12, Piran (Szlovénia)

Ezüstérmes lett Vadnai Bejamin a Szlovéniában zajló hatnapos optimist Európa-bajnokságon, ezzel minden idők eddigi legjobb magyar eredményét érte el ebben a hajóosztályban.
 
40 ország közel 250 versenyzőjének a részvételét rendezték meg az idei optimist EB-t, amelyen a 15 évnél nem idősebb vitorlázók mérték össze tudásukat a hajóosztályban. Vadnai Benjámin (BYC) az első négy nap után már a második helyen állt, de pénteken visszacsúszott a harmadik pozícióba. A verseny utolsó napján óriási küzdelemben ismét felküzdötte magát a második helyre, pedig az utolsó pillanatig az első hat versenyző közül bárki előrébb kerülhetett volna. Az utolsó futamokon négyes-ötös szél fújt, így kemény küzdelem alakult ki a gyerekek között, akiknek már nem csak az ellenfelekre, hanem a magasan felcsapó hullámokra is figyelniük kellett. A Európa-bajnokságot a német Hibler Maximilian nyerte meg, a harmadik a holland Sonnema Wouter lett.
 
Benjámin az európa-bajnoki előválogatót megnyerte korábban Rivában, így mindenképpen az első tízben szeretett volna végezni. Az elmúlt évtizedekben nem igazán termett babér a magyar vitorlázóknak az optimist versenyeken, de a jelenlegi optimist-ben versenyző generáció valószínűleg több örömben fog még minket részesíteni.
 
Minden egyes versenynapon hat órát töltöttek a vízen a versenyzők, így nem csoda, hogy rendesen elpilledtek. „Nagyon örülünk az eredménynek, Benji rettenetesen elfáradt. Ha nincs ilyen nagy szél, talán még első is lehetett volna, de persze erre nem gondolunk, mert a második hely is nagyszerű eredmény!” – nyilatkozta Vadnai Péter, Benjámin édesapja.
 
Az Európa-bajnokságon még több magyar versenyzői rajthoz állt, akik szintén remek eredményeket értek el. Gyapjas Balázs (BYC) a 20. helyen végzett, de ha a két amerikai versenyzőt nem számoljuk, akkor a 18. lett az EB-n.
 
Magyar eredmények:
2. Vadnai Benjámin (BYC)
20. Gyapjas Balázs (BYC)
57. Péch Lorant (RIVE)
81. Gyapjas Zsombor (BYC)
 
A lányok mezőnyében:
66. Előházi Dorottya (RIVE)
 

Támogatóink: