Vadnai Benjamin 17. lett a Laser VB-n

Vadnai Benjamin 17. helyen végzett Splitben az olimpiai Laser Standard hajóosztály ma befejeződött világbajnokságán, ahol 53 nemzet 147 vitorlázója versenyzett. Ugyanilyen eredménnyel 2018-ban az aarhusi világbajnokságon azonnali biztos olimpiai kvalifikációt lehet majd elérni. Magyar versenyző ebben a hajóosztályban még soha nem végzett az első húszban világbajnokságon!

Benji a nemzetek sorrendjében 11. helyet ért el ezen a vb-n. A Tokiói Olimpián Laser Standardben majd 35 nemzet vehet részt.

Öccse az ötszörös korosztályos világbajnok Vadnai Jonatán 37. helyen végzett a tízfutamos vb-n. Az ő eredménye is komoly fejlődést mutat a tavalyihoz, tavalyelőttihez képest, amikor még az Arany csoportba kerüléshez sem jutott igazán közel.

Ma egy délnyugatról érkező markáns viharfront miatt már nem rendeztek újabb világbajnoki futamot az Adrián, amelyet tizenkét futamosra terveztek és így tízfutamos lett. Újabb futammal Benjamin jó eséllyel inkább előre léphetett volna, mert nagy hibázása nem volt, a kiesőit a selejtezőfutamokban vitorlázta, és egy vagy akár két rosszul sikerülő futam sem rontotta volna le jelentősen az átlagát. A vébén egyre javult a teljesítménye, megjött az önbizalma és erős szélben is jó már a sebessége. A helyezései: 7., (18.), (25.), 11., 7., 13. majd az Arany csoportban  8., 15., 10., 13. 

Magyar laseres korábban nem ért ilyen magasságokba az olimpiai Laser Standard világbajnoki mezőnyben. Eszes Tamás a kilencvenes években ugyan képes lehetett volna vb-n az eső húszba kerülésre, de akkoriban nem volt pénz távoli utazásokra. Csak egy világbajnokságon szerepelt, Mexikóban, amikor viszont az elsődleges szempontja a kvalifikáció elérése volt.

Berecz Zsombor legjobb laseres vb eredménye 24. volt a Londoni Olimpia előtt.

Az elmúlt években pedig a magyar laseresek általában az Aranycsoportba kerülésért küzdöttek, ami általában az 50-60. helynél jobb teljesítményt igényelt a selejtezőkön. Ez csak Tomai Balázsnak sikerült két akalommal. 2015-ben 50. lett (amivel olimpiai szintet teljesített), 2016-ban pedig 55.

Az Aranycsoport végeredménye a mellékletben pdf fájlban.


Csatolt képek:


Csatolt fájlok: