TBS Nagydíj

A TBS Nagydíj 13 éve alatt összesen 79 versenyző tette próbára magát a Balatonon, a szólóvitorlás tókerülő versenyen, természetesen közülük jó néhányan több alkalommal is. 

Az idei elsőként nevezett, Sárközy András (Maugli) Code 8-cával, majd a szerencseszámon 21.-ként Zolnai György ZipCode-jával, illetve a még ilyen hajóval versenyző Keller András, Fináczy Péter és Litkey Farkas révén immáron négy, némileg eltérö Code8 fejlesztés (az egyik billenthető kieles) rajtolhat a 8 méter nyitott kategóriájú hajóknak és hajósaiknak hirdetett szóló – nonstop Balaton-kerülő vitorlázó versenyen.

Fa Nándor 2006-ban vízre tett Fahajo 8M Pro karbon 8 méterese óta újonnan fejlesztett karbon hajók – az idei Keszthely-Kenese szóló győztes Nelson 8M Pro (kormányos:Varga Lajos), a Flaar26 (Fazekas László), a Code8-cak beleértve a frissen épült legutóbbi kiadást, amit a négyszeres TBS Nagydíj győztes Litkey Farkas kormányoz, valamint a Pauger új P26-osa is rajthoz áll – már az innovatív versenyhajók legalább négy különbözö szakmai irányzatát képviselik.

Fa Nándor 2001-ben a TBS Nagydíj balatoni szóló verseny alapításban megfogalmazott szakmai “provokációjának” eredményeként a 8 méteres nyitott kategóriában az innovatív vitorlás verseny a vízen kívül már a hazai tervezöasztalokon is zajlik. 

A versenyben rajthoz állók hajói között ott lesznek a 2001 óta  mindig jól teljesítő balatoni 8 méteresek is. Akár meglepetés is érheti a klasszikus hajók versenyképességére legyintő szkeptikusokat, mert számos, nyitott kategóriára tunningolt 8 MOD és más balatoni hajók szólóvitorlázásra edzett hajósai harcolnak majd a mezőnyben. Idén is rajthoz áll a legendás Vizes 8-assal a TBS Nagydíj örökranglistát vezető Pálinkás Csaba (Picula)

A mezőny jeles résztvevője a TBS Nagydíjra rendszeresen visszatérő Szutrély Gergely (Kereked), aki bő egy hónapja egy tunningolt 8M OD hajóval ért el nagyszerű eredményt. Gergő, a  szinte már hozzánőtt nyolcassal, a Zergével, és kerekedi klubtársával Farkas Bencével a Baltic Polonez Cup vitorlás versenyen az Open 2 Double kategória győzteseként ért célba (http://www.hunsail.hu/hu/hirek/tenger/magyar-gyozelem-a-balti-tengeren).

Az idei TBS NAGYDÍJ a megszokott módon online, fotelből követhető éjjel-nappal, ezúttal is a Cason Zrt. jóvoltából a cég és a www.szolovitorlazas.hu oldalon.

15.50 - A szélviszonyok, a friss északnyugati szélben futtatott hosszú menetek a bilenthető tőkesúlyos hajóknak kedveznek, így a mezőny három ilyen hajója vitorlázik az élen. Gyors a verseny, a versenyzők többsége többsége már járt Keszthelynél, és már vissza, kelet felé haladnak.

A sorrend áthaladási időkkel Keszthelynél: http://www.szolovitorlazas.hu/newspost/tbs-nagydij-2014-keszthelyi-bojafordulo/

Az éllovasok Badacsonyhoz közelednek.

Az első helyen Varga Lajos vitorlázik a Nelsonnal. Mögötte Fa Nándi a Fahajóval, mindketten többnyire 10 csomó fölötti tempóval. Ők  ketten megléptek a többbiektől. A harmadik helyen már Györökön túl az egyetlen billenthető kieles Code 8-cassal Zolnai György, alias George, de közel járnak hozzá többen is a fix tőkesúlyos ellenfelek közül. 

A verseny online figyelhető a Cason Rt. jóvoltából a hajókra szerelt GPS nyomkövetők révén. Megtalálható a http://www.szolovitorlazas.huoldalon. De az oldalra belépéskor a feltűnő hirdetés bal oldalán lévő linkre gyorsan kell klikkelni, mert aztán vált a kép!!!

23 óra 18 perckor a nverseny történetének leggyorsabb menetét vitorlázva futott be a célba Varga Lajos a Nelson 8M Pro fedélzetén a reggel 10 órakor elrajtolt TBS Nagydíj győzteseként. Bő negyedórával később érkezett vissza a tókerülés, a Balatonfüred -  Keszthely - Balatonalmádi - Balatonaliga - Balatonfüred pálya teljesítése után Fa Nándor a második helyen. A két billenthető tőkesúlyos 8M Pro után harmadikként a Pauger műhelyből éppen csak kikerült vadonatúj CODE8-ast, az EVO Pro Generalit pedig Litkey Farkas hozta a célba a harmadik helyre.

Ezután a többi CODE8-as futott be, akik közé dr. Bujáky Attila tudott beférkőzni HÓD nrvű Melges 24-esével. KIlencedik és tizedik helyen értek célba a legjobb 8M OD-sok, Pálinkás Csaba és Oroszlán Péter.

Éjjel 1 óra 13 perckor a 17. helyen futott be a mezőny legkisebb hajójával, egy Flaar 18-assal vitorlázó Gond Gergő

Ez volt az eddigi leggyorsabb szólóvitzorlás balatoni tókerülő verseny. Hajnali 2 óra előtt már mind a 22 versenyző megérkezett a balatonfüredi célba. Nagyon gyors verseny volt, mert végig kedvező irányú és többnyire jó erejű szél fújt, cirkálni csak a Keszthelyi-öbölben kellett,,odafelé menet. 

A TBS Nagydíj végeredménye: 

1. Varga Lajos (Nelson) – 23:18 (szóló tókerülő rekordidő: 13:34 perc)
2. Fa Nándor (Fahajó) – 23:34
3. Litkey Farkas (Evopro Generali) – szeptember 27-én 00:01
4. Fináczy Péter (Code8) – 00:06
5. Bujáky Attila dr. (HÓD) – 00:17
6. Keller András (INNOV8!) – 00:20
7. Zolnai György (Zipcode) – 00:25
8. Sárközy András (Granini Code8) – 00:30:11
9. Pálinkás Csaba (Vizes 8-as) – 00:30:28
10. Oroszlán Péter (American Crew) – 00:34
11. Fazekas László (Kolibri) – 00:39
12. Matlaszkovszky Miklós (Márta Mária) – 00:47:10
13. Szutrély Gergely (Zerge) – 00:47:50
14. Kreskai György (Trinity) – 00:51:01
15. Ambrózy György (Andersen) – 00:51:04
16. Németh Zsolt (Balhé) – 00:54
17. Gond Gergely (Flaar 18) – 01:13
18. Kovács Mihály (Cent-er) – 01:42
19. Gonzales David (Skippi 750) – 01:48
20. Toronyi Bence (Öreg) – 01:49
21. Kola Dániel (ProCent) – 01:50
22. Tamási Lajos (Spárta) – 01:51

Támogatóink: