Szilvássy Zoltán 1925–2015

Ifjú éveiben szüleivel mindig Őszödön nyaralt. Nem csoda, hogy a Balaton szerelmese lett. Erős, sportos alkata megalapozta, hogy egyhamar az evezés és a vitorlázás szerelmese is legyen. A minden újdonságban elmélyülő természeténél fogva a vitorlás versenyzés kedvelt időtöltésévé vált. A világháború előtti években binenjolléval, utána a Paloma 25-ös jolléval, a Krampusz 50-essel, az Ad Astra sztárral, a Kishamissal és az Orion 50-essel, de beugróként szinte minden hajóosztályban versenyzett. 1964-ben a dragon bajnokságon harmadik, 1965-ben a Kékszalag nyertes csapatában is ott volt, melynek medálját féltve őrzött kincsként kezelte.

A tervező, majd kutató vízügyi mérnöknek nem csupán versenyeredményei voltak kiemelkedőek. Kiváló szervezőkészsége, valamint briliáns német és angol nyelvtudása mellett a vitorlázás minden szakterületére kiterjedő ismerete alapján a Magyar Vitorlás Szövetség technikai bizottságának vezetője lett az ötvenes évektől. Kezdeményezésére a Balatonon az első nemzetközi versenyt 1960-ban nagy nemzetközi elismertséggel rendezték meg. Ennek alapján az 1963. évi Starnberger See-n megrendezett nemzetközi verseny bírójának is felkérték, ugyanez év szeptemberében a finn dinghy Európa-bajnokság szervezője volt.

Tervezési feladata közben 1954-ben a balatonfüredi hajógyárban az éppen bontásra ítélt Kishamist fedezte fel. A Balaton legidősebb hajójának, a Széchenyi örökségnek e szomorú sorsát ecsetelte a vízügyi szolgálat vezetőinek, s így kerülhetett sor a hajó megmentésére. A Kishamis versenyszerű üzemeltetéséhez sportkörre is szükség volt. Szervezőkészsége itt sem hagyta cserben, hónapok alatt létrehozta a Vízügyi Sport Club vitorlás szakosztályát, mely időről időre egyre jobb eredményeket mutat fel, az egyesületek rangsorában most kilencedik.

Kedves Zoli bácsi! Köszönjük mindazt, amit a vitorlás sport felemeléséért és a Kishamis megmentéséért tettél. Emlékedet kegyelettel őrizzük. Isten veled!

Hrehuss György