Szenvedés Miamiban - jó magyar eredménnyel

Szél hiányában a tervezettnél kevesebb futam jött össze a világkupaverseny első napján.  A Gyapjas testvérek kiválóan szerepeltek, a 14. helyet szerezték meg, Vadnai Jonatán 23. lett, Vadnai Benjamin pedig az 53. helyen zárt.

A Miamiban rendezett világkupa első versenynapjának reggelére a floridai napsütést tájidegen szürkeség váltotta szinte semmilyen széllel. Így a 10 olimpiai osztályban összegyűlt, ötven nemzetet képviselő 543 vitorlázó jelentős részének esélye sem volt versenyezni - lehet, hogy ők voltak a szerencsések.

Mári pihent

Ha az első napon egyetlen gyengeszeles futamra kerül sor, amelyikben az átlagosnál nagyobb szerepet kap a lutri, akkor a jó helyezésre esélyes versenyzőknek elsősorban arra kell figyelniük, nehogy “egy nagy zakóval” kezdjék a futamok sorát.

A magyar versenyzőket (Érdi Mári, Vadnai Benjamin, Vadnai Jonatán, Gyapjas Balázs és Gyapjas Zsombor) érintő osztályok közül a női Laser Radial volt az egyik, amely kényszerűen kihagyta az első versenynapot, vagyis a keddi rajtra nagy várakozással készülő Érdi Mári is pihenéssel kezdett. Már amennyire pihenés az indulunk - nem indulunk helyzet.

Gyapjasék kiváló helyen zártak

Ugyanakkor a 470-esben induló Gyapjas Balázs és Gyapjas Zsombor alkotta páros már jobban járt, sőt kifejezetten jól szerepeltek! A 37 hajós mezőnyben futott 14. helyük kitűnő kezdés. Ez egy meghívásos világkupa, csak a legjobbakkal a pályán, így nem meglepő módon rengeteg nagymenő is mögöttük végzett.

Laser Standardben a Vadnai testvérek közül a hatszoros korosztályos világbajnok, idén még csak húszéves Jonatánnak jött ki jobban a lépés. Az ezúttal is legnépesebb, hetvenhajós mezőnyben elért 23. helye szintén jó kezdés. Bátyja a riói olimpikon Vadnai Benjamin viszont valahol beleszaladhatott a gyengeszeles “késbe” és csak a 60. helyen futott be.

KIEGÉSZÍTÉS: A cikk írásakor a Laser Standard eredménylistán még csak egy futam szerepelt és csak később került fel a második is. Vadnai Jonatán 29.  lett, Vadnai Benjamin Benji pedig 30. Jonatán ezzel összetettben az első futamban elért 23. helyen maradt, Benjamin pedig az 53. helyre került. Ma délelőtt Vadnai Jonatán kétsoros beszámolót is küldött az első napról: "Gyenge, 4-6 csomós lukas szelünk volt, napsütés. 6 órát voltunk vizen de sikerült mindkettő futamot megrendezniük. 70 hajót engedtek nevezni, csoportosztas nincs, tehát elég nagy a nyuzsi a rajtvonalon. Mától frissebb szélre számítunk."

Jön a folytatás

A menetrend szerint a magyarok osztályaiban összesen tíz futamból - napi két menetből  - áll a verseny, így szerdán - hat óra időeltolódással, tehát magyar idő szerint 17 órai rajttal -  várhatóan három-három futamot is rendezhetnek.

Persze csak akkor, ha feltámad a szél.

(Az eddigi részletes eredményeket - angol nyelven - itt lehet megnézni.)

A magyar élsportolók közül Érdi Mári felkészülését 2017-ben nettó 22 millió forint összegű eszközbeszerzéssel, 8 millió forint felkészülési támogatással és havi 100 ezer forint Gerevich-ösztöndíjjal segítette a Magyar Vitorlás Szövetség . Vadnai Jonatán és Vadnai Benjamin 2017-ben az MVSZ-től a 32 millió forint értékű eszköz (többek között 4 darab Laser standard) mellett további16 millió forintot és a Gerevich ösztöndíjból havi 160 ezer forintot kapott. Gyapjas Balázs és Gyapjas Zsombor 2017-ben a Gerevich ösztöndíjból havi 80 ezer forinthoz, az eszköztámogatásból 10 millió forint értékben 2db 470-es hajóhoz jutottak, a felkészülésükhöz pedig 6 millió forint támogatást kaptak a szövetségtől. 

Fotók: Richard Langdon / Sailing Energy / World Sailing


Csatolt képek:

Támogatóink: