Sikeres őszi képző táborok

A Festetics György utánpótlás kiegészítő támogatás révén külföldi szakemberek bevonásával az MVSZ ősszel több versenyző képző edzőtábort, clinicet szervezett 420, Laser és Optimist osztályokban.

A Kékszalag idei megrendezése a tervezettnél több bevételt hozott az MVSZ számára. Az MVSZ elnöksége a versenyen képződött plusz összeget az utánpótlás támogatására fordítja, ezt a döntését a júliusi elnökségi ülésen hozta meg. A Festetics György utánpótlás kiegészítő támogatás 5 millió forinttal növeli a versenysportra költhető pénzügyi keretet. Edzőtáborok szervezésére 3,5 millió forintot ad. Az osztályszövetségek bevonásával az idei évben ez eddig 1,5 millió forint értékben meg is valósult, míg az éves utánpótlás osztályok ranglistáin kiemelkedően szereplő versenyzőket 1,5 millió forint értékben tárgynyereményben részesíti. A díjazott versenyzők az éves ranglista díjkiosztón vehetik át értékes nyereményeiket.

Az edzőtáborok sora szeptemberben kezdődött a 420 osztály számára Balatonfüreden, Nikos Droukas görög edzőkollega irányításával. A szeptember 27-30 között rendezett 4 napos edzőtáboron 11 egység vet részt, 4 egyesület képviseletében. Az edzőtábor hasonlóan jó és magas színvonalú volt mint a tavaszi 470 számára megtartott, Nikos által vezetett nemzetközi edzőtábor. A legfontosabb amit mindkét edzőtábor alatt többször is kiemel, hogy a versenyzőknek, edzőknek, egyesületeknek össze kell dolgozniuk, közös edzésmunkát kell kialakítani. A közös edzés minden érintett személy és csoport számára kifejezetten jó hatású, a versenyzőknek azért mert meg tudják találni a számukra megfelelő szintű edzőpartnert, ezzel egymást húzva gyorsabb a fejlődés. Az edzőknek azért mert egymástól tudnak tanulni és a munka megosztásával több időt tudnak nagyobb odafigyelés alatt edzeni a versenyzőik. Az egyesületeknek azért, mert versenyzőik eredményessége növekszik és ezzel együtt egy adott edzésprogram járulékos költségei csökkennek. 

A Laser osztályok számára október 28. és november 3. között színtén Balatonfüreden került lebonyolításra az edzőtábor, a három hajóosztály Laser Standard, Laser Radial és a Laser 4.7 osztályok versenyzői két szakember, laseres olimpikonunk Berecz Zsombor és Kelemen Tamás irányításával végezték a munkát. Zsombi az Olimpia után Finnbe ült át, ám még friss laseres tudását ezzel egy hónapon belül már a másiodik táboron adta át a fiataloknak. 
A hét edzésnap alatt 21 versenyző jelent meg az edzőtáborban összesen 7 egyesület képviseletében. Az edzőtábor számomra legfontosabb célja, hasonlóan mint a 420 edzőtábor esetében a versenyzők edzők közös munkára fogása volt. Ez alatt az egy hét alatt is már elkezdett kialakulni a csapatszellem a versenyzők között. 

Az Optimist osztály számára szervezett edzőtábor október 29 és november 2 között zajlott Portorozban. A tábor első három napján Dragan Gasic irányította a versenyzők munkáját. 31 versenyző 5 egyesület képviseletében vett rész az edzőtáboron. Az Optimistes versenyzőknek az osztályszövetség már számos közös edzőtábort szervezett, tehát számukra már szinte rutin a közös munka. 

Nagyon nagy szükség van ilyen és hasonló edzőtáborok szervezésére és lebonyolítására az eredményesség javítása és az utánpótlás korosztály versenyzői létszám növelésének céljából. Ezek az edzőtáborok voltak az elsők az utánpótlás osztályok számára amelyet MVSZ kezdeményezéssel indítottunk útjára. Folytatás következik, ahol már reményeim szerint külön edzőtáborokat tudunk szervezni a különböző felkészültségű versenyzőknek. így, kisebb létszámú hasonló felkészültségi szintű csoportok kialakításával sokkal koncentráltabb figyelmet tudunk a versenyzők egyéni fejlődésére fordítani. Minden utánpótlás hajóosztály számára fontos a versenyzők alapvető hajóosztály-specifikus tudásának fejlesztése, és ennek a tudásnak az átadása edzők és a versenyzők által.

Litkey Árpád
szövetségi kapitány

Támogatóink: