RÉVBE ÉRTEK A VITORLÁS ETIKETT FILM SZEREPLŐI – KIKÖTŐI ILLEMSZABÁLYOK A ZÁRÓ EPIZÓDBAN

Megjelent a Magyar Vitorlás Akadémia és a Sailing Film kooprodukciójában készült ötrészes Vitorlás Etikett rövidfilmsorozat záró epizódja. A film szereplői, Farkas Laura, Langer Soma és Máté P. Gábor a vitorlázás illemszabályain végigvezető túrájuk után visszaérkeztek az anyakikötőbe és a marinában betartandó etikett szabályokra hívják fel a figyelmet. Rendrakás fontossága, hangos zene mellőzése, valamint az illemhely használata - egyebek mellett ezek a pontok is megjelennek a mostani részben.

2021 nyarán kezdődött meg a Magyar Vitorlás Akadémia és a Sailing Film közös munkája, melynek keretében több részes Vitorlás Etikett rövidfilmsorozatot készítettek. Az illemtanrendszer felépítésében a korábban Tuss Miklós által megalkotott kódexet vették alapul, a pontok pedig kiegészültek a Magyar Vitorlás Szövetség javaslataival is. A filmsorozat célja nem kevesebb, mint minél szélesebb réteghez eljuttatni az illemtan legalapvetőbb pontjait, hiszen többen – akik esetleg később kapcsolódtak be a sportágba és váltak a vitorlázás szerelmesévé – nem ismerik, vagy egyszerűen nem tartják be ezeket. Az alkotók a film forgatókönyvének elkészülte előtt több kikötővezetővel, chartercég-vezetővel és vitorlázóval is beszélgettek, hiszen nagyon fontosnak tartották, hogy az általuk tapasztalt,  valós "hiányosságokat” emeljék ki az epizódokban, mégpedig az eddigiektől eltérő, meghökkentő, humoros formában.

A Farkas Laura, Langer Soma, Máté P. Gábor főszereplésével készült filmsorozat záró epizódjának helyszíne ezúttal az anyakikötő, és az itt betartandó illemszabályok. A szereplőgárda ezúttal is kiegészült Tarsoly Balázs személyével, aki a kikötőmestert alakítja. Az első és egyik legfontosabb szabály ugyanis, hogy a marinába érkezve jelezzük a kikötőmester felé, hogy partot értünk, megérkeztünk.

Szinte minden főszezonban visszatérő kérdés és probléma, hogy egy kikötői éjszaka a pihenés szigete, vagy az éjszakai szórakozás helyszíne. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy vitorlázótársaink nyugalma érdekében kerülendő a hangos zene hallgatása, még a saját hajónkon is. Ezt persze Máté P. Gábor is tudta, de egészen addig nem vett róla tudomást, míg igen szigorúan nem figyelmeztette erre a szomszéd hajón pihenni próbáló Farkas Laura.

Az epizódban hangsúlyos részt kapott, hogy miként is kell, vagy kellene elhagynunk a hajót. Nyilvánvalóan senki nem szeretne üres sörös dobozokkal, vagy üditős flakonokkal teli fedélzetre visszatérni, éppen ezért kiemelten fontos a rendrakás.

Többen figyelmen kívül hagyják, de a rendhez, hozzátartozik a kötélrend is – ennek fontosságára Langer Soma hívta fel a figyelmet.

Támogatóink: