Princesa Sofia regatta Palma de Mallorca 2015

6 hajóosztályban 12 magyar versenyző vesz részt az eseményen.

Több, mint 1200 versenyző érkezett 65 országból Palma de Mallorcára, hogy részt vegyenek a 46. Trofeo Princesa Sofia IBEROSTAR versenyen, amelyet az olimpiai és a paralimpiai versenyszámokban rendeznek. A regatta kvalifikációs verseny a hyeres-i Világkupára, és a EUROSAF Champions Sailing Cup Regatta első eseménye.

A magyar indulók közül kiemelt a verseny jelentősége a Laser Standardben versenyző Tomai Balázsnak, Vadnai Benjaminnak és Vadnai Jonatánnak, mert ez és egy a Garda-tavon sorra kerülő verseny a válogató a kingstoni világbajnokságra, ahol majd olimpiai kvalifikációs szint eléréséért lehet hajtani. Jelenleg egyetlen indulási helye van a világbajnokságon a magyar vitorlázásnak ebben a hajóosztályban, bár lehet, hogy ez a szám kettőre, vagy akár háromra is növekedhet.

Rajthoz áll Palma de Mallorcán a Laser Radial osztályban Érdi Mária, és természetesen ott lesz a Finnesek között a már olimpiai kvalifikációt szerzett Berecz Zsombor is, aki a világranglistán elért helyezésével a hyeres-i Világkupa részvételi jogot is kiérdemelte.

A Finn osztály nevezési listáján szerepel Gál András Levente neve is. Az MVSz volt elnöke egykor a Velencei-tavi Vízi Sportiskolában laserezett és OK dingizett, és 2014-ben vásárolt Finnt. Hazai versenyen még nem indult, rögtön a nemzetközi mezőnyben méretteti meg magát.

Női 470-ben indulnak a Sipos testvérek, Orsolya és Zsófia, illetve a szörfösök mezőnyében is lesz 2-2 magyar versenyző. A lányoknál Cholnoky Sára és a pekingi, majd londoni olimpikon Detre Dia, míg a férfiak mezőnyében Nickl András és Sánta Bence áll rajthoz.

Még egy magyar szereplője van a nagy versenynek: Beliczay Márton meghívást kapott, és a versenybíróság tagjaként tevékenykedik.

A versenyen hajóosztályonként 10-10 futamot terveznek. Katamaránban és a szkiff osztályokban 15 lesz. Minden osztályban április 4-én egyetlen Medal Race-szel zárul verseny.

A verseny honlapja: http://www.trofeoprincesasofia.org/en/default/races/race

Egy bolond nap Mallorcán - 2. hellyel

Lehetetlenül hektikus szélben kellett versenyezni az első napon a 46. Trofeo S.A.R. Princesa Sofia versenyen a résztvevőknek. Viszont Berecz Zsombor a 2. helyen futott be a második futamon!

A szél csúf játékot úzött a rendezőkkel és a versenyzőkkel a 46. Trofeo Princesa Sofia Iberdarola versenyen Palma de Mallorcán. 4 csomós szélre fújtak rá 20 csomós erősödések, de az is megesett, hogy felpörgött 40 csomóig. Ehhez még rengeteget forgott és pörgött.

A finnesek két futamot is teljesítetttek, de hogyan?! Az első még aránylag rendben lezajlott, bár a szél akkor is hatalmasakat fordult. De a másodikat egy rettenetesen nagy szélforduló miatt lelőtték, amikor az éllovas csoport PJ Potsma vezetésével már csak tíz hajóhossznyira volt a céltól. Az újabb rajtra elállt a szél, majd visszatért, a futamon egyes területekre teljesen váratlanul zuhantak szélcsendes lavórok. Az új-zélandi Josh Junior például az 5. helyről esett így vissza a 60-ra egy pillanat alatt, de még sokan pórul jártak.

Berecz Zsombor az első futamon a 74 hajós mezőnyben a 36. helyen futott be a célba. A következő futamon viszont 2. lett, így az első nap végén a 16. helyen áll. 
Gál András Levente csak az egyik futamot teljesítette, és összetettben 72. 

A Laser Radial osztályban 94-en vannak a lányok. Két csoportban versenyeznek, és mivel az első futamban Érdi Mári a 32. helyen ért célba, így értelemszerűen 63-64.

A fiúknál a Laser Standardben is csak egyetlen futamot tudtak összehozni a rettentően bizonytalan szélben. Itt 164 versenyző vitorlázik négy csoportban. Az első menet után a magyarok helyezései: Vadnai Benjamin 13. lett a csoportjában, tehát 37-39., Tomai Balázs 40. helyen ért célba, tehát 116-120., míg Vadnai Jonatán 43. lett, és így 125-129. a listán.

A 62 női 470-es csapat két csoportban vitorlázva a finnesekhez hasonlóan két futamot teljesített az első napon. Sipos Orsolya és Zsófia az 57. helyen állnak. Az első futamon nem versenyeztek, a másodikon pedig 26. helyen futottak célba.

A női szörfösöknél egy futamot mentek, amelyen Cholnoky Sára 47. lett. A 69 résztvevőből 19-en nem rajtoltak, vagy nem futottak be a célba. Az utóbbiak közé tartozott Detre Dia.

A férfi szörfösök között is rengeteg volt a versenyből kiálló vagy parton maradó versenyző. Közéjük tartozott Nickl András és Sánta Bence is.

Berecz: futamgyőzelemmel az élmezőnyben.

A 46. Tofeo Princesa Sofia Iberostar versenyen Palma de Mallorcán Berecz Zsombi az erős szélben egy fölényes futamgyőzelemmel lépett előre összetettben is az élcsoportba, és hat futam után a 8. helyen áll.

Bár a 46. Princesa Sofia Iberostar verseny nem a Világkupa sorozat része, mégis itt van a világ teljes élmezőnye. A regatta válogató a Hyeres-ben következő Világkupára, és a EUROSAF Champions Sailing Cup Regatta első eseménye.

Ma, a verseny harmadik napján erős szélbenBerecz Zsombor fölényesen - lásd Keló fotóján - nyerte az 5. futamot! Azzal a 12. helyre jött fel az összetett listán, de a következő futamban elért 9. helyével még tovább kapaszkodott és összetettben a 8. helyen áll. Finn osztályban 74 versenyző vitorlázik, és a többiektől eltérően itt nincsenek csoportok, minden futamon együtt küzd a teljes mezőny. 

Még négy futam van hátra, amit majd a legjobb tíz részvételével az Éremfutam követ.

Laser Standard osztályban a magyarok közül Vadnai Benjamin bejutott a 60 hajós Arany csoportba, és jelenleg 53.

Tomai Balázs és Vadnai Jonatán a selejtező futamok után az Ezüst csoportban folytatták a küzdelmet. Tomai 76., Joni 94. a 164 hajós mezőnyben. Ezen a versenyen és a Garda-tavon következő Európa Kupa regattán dől el, hogy ki lehet az a magyar laseres, aki részt vehet majd a kingstoni világbajnokságon, ahol olimpiai kvalifikációt lehet szerezni.

Laser Radialban Érdi Mária az Ezüst csoportban szerepel. A hatodik futamon feketezászlós rajtnál kinn volt és kizárták, így jelenleg 85. a 117 hajós mezőnyben.

Gál András Levente élete első komoly nemzetközi Finn versenyén, sőt lehet, hogy élete első Finn versenyén vesz részt. Keményen helyt áll, és a 71. Fokozatosan szokik bele ebbe a világba, láthatóan egyre több hajót előz meg a futamokon.  

Nála a nemzetközi vizeken tapasztaltabbak a női 470-esben versenyző Sipos testvérek, Orsolya és Zsófia. Ők a 60. helyen állnak spanyol versenyzők előtt.

A szörfösöknél egyik osztályban sem jutott be magyar a mezőny első felébe, mindannyian az Ezüst csoportban versenyeznek.

A nőknél Cholnoky Sára az Ezüst csoportban 5., vagyis összességében 40. helyen áll. Detre Dia 52. a hatvannégy deszkás között.

A férfiaknál Nickl András 63., Sánta Bence 75. a nyolcvankét versenyző közül.

Ma egy újabb nagyszerű 3. és egy 24. hellyel lépett még előrébb az összetett listán.

Még két futam és a Medal Race van hátra a finneseknek a 46. Trofeo S.A.R. Princesa Sofia Iberostar versenyből. A mai két futammal Berecz Zsombor még előrébb kúszott az összetett listán. Jelenleg a 7. helyen áll a 76 hajós Finn mezőnyben. 

Berecz Zsombor 11. lett Palma de Mallorcán.

A laseresek válogatóján Vadnai Benjamin szerzett előnyt.

Kis híján azt írtam, hogy most nem sikerült, holott Berecz Zsombor lényegében megismételte, sőt fölül is múlta a tavalyi santanderi világbajnokságon mutatott, olimpiai kvalifikációt hozó teljesítményét. Hiszen Palma de Mallorcán a 46. Trofeo S.A.R. Princesa Sofia Iberostar versenyen lényegében pontosan ugyanaz a világbajnoki mezőny versenyzett, mint tavaly Santanderben. Éppen csak Zsombi már kezd elkényeztetni minket azzal, hogy folyamatosan ott van az élmezőnyben. Sőt! Ezen a versenyen volt (nagyon) fölényes futamgyőzelme, 2. és 3. helyezése is a 76 hajós Finn mezőny tíz futama során, és így pénteken az összetett lista 7. helyén állt.

Szombaton sajnos két gyengébb futama csúszott be (24. és 32.) amivel hajszálnyira lemaradt a Medal Race-t jelentő első tíz hely egyikéről. Ez bizonyára bosszantja őt. De milyen szívesen cserélne vele a santanderi helyezése fejében mondjuk a most tízben lévő olimpiai negyedik helyezett holland Jan Postma, vagy a világranglistát 2014-ben hónapokig vezető svéd Björn Allansson, akiknek még nincs olimpiai kvalifikációjuk! 

Palma de Mallorcán 28 nemzet 76 hajója versenyzett. A mezőny erejét, sűrűségét jól mutatja - ami Finnben ilyen nagy versenyen szokásos -, hogy az első 22 helyen 18 nemzet versenyzői osztoztak! 

A Santanderben olimpiai kvalifikációs szintet futott 12 finnes közül most Zsombi mögött végzett a két ausztrál, Jake Lilley (13.) és Oliver Tweddell (15.), a norvég Anders Pedersen (20.) és a svéd Max Salminen (21.) A vert mezőnybe került a 2013-as világbajnok brazil Jorge Zarif (24.) , vagy az olimpiai 5. helyezett lengyel Piotr Kula (25.) 

Vagyis brávó Zsombi!

A versenyben dícséretesen helyt állt élete első nagy nemzetközi versenyén Gál András Levente. Egyetlen futamban sem volt utolsó, küzdött a kemény szelekben is, minden alkalommal megelőzött valakit, és a 69. helyen végzett. 

A Laser Standard osztályban a magyarok számára a kingstoni világbajnokságon való részvétel volt a tét, bár itt még nem dőlhetett el a válogatózásuk, ami a Garda-tavon folytatódik rövidesen. Tomai Balázs és a Vadnai-testvérek küzdelmében az idősebb Vadnai fivér, Benjamin tett szert lépéselőnyre. Ő a selejtezőfutamok alapján bekerült az Arany csoportba (az első hatvanba), míg Tomai és Vadnai Jonatán az Ezüst csoportban vitorlázhatott az összeségében 163 hajót számláló mezőnyben.

Benjamin jó vitorlázással az 51. helyig kapaszkodott az Arany csoportban. Tomai Balázs és Vadnai Jonatán is tudott javítani a helyezésén. "Pufi" 67., Joni 94. lett.

A magyar vitorlázás jelenleg egy főre kapott indulási jogot a kingstoni kvalifikációs világbajnokságra, de az Magyar Laser Osztályszövetség és az MVSz további helyeket kérelmezett. Addig is, míg eldől, hogy kapunk-e további indulási helyeket, a fiúknak válogatózniuk kell a meglévő egyre.

A magyar szörfösök a mezőny második felében szerepeltek. A férfiaknál Nikl András 67. lett, Sánta Bence 76. a 82 szörfös között. A 66 résztvevős női mezőnyben Cholnoky Sára 41., míg a londoni olimpikon Detre Dia 51. lett.

A női 470-esben a Sipos-testvérek a 60. helyen végeztek.

A Laser Radiálban rajtolt Érdi Mári a hatodik futam után Szlovéniába, Izolára, Európa Kupa versenyre utazott - ahol egyébként az első nap után három futamgyőzelemmel vezeti a Laser Radial mezőnyt... (http://www.jadralniklub-burja.si/springcup2015/results/laser-radial.html)

Eredmények:

Laser Standard

Laser Radial

470 Women

RSX férfi

RSX női

Finn

Támogatóink: