Optimist: Török Csanád Álmos volt a legjobb a versenyen, amely a bajnoki címekről is döntött

Négy plusz négy futam után véget ért az optimistesek Spartacus Vitorlás Egyletben (SVE) megrendezett korrekt és sportszerű versenye, amelyen az országos bajnoki címek is eldőltek. Az összetett versenyben Török Csanád Álmos (BYC) lett az első, a második helyezést Bite Pál Előd (Balatoni YC), a harmadikat Verebély Nadin Zsófia (SVE) szerezte meg. Ez egyben azt is jelenti, hogy serdülőben Török Csanád Álmos, ifjúsági korosztályban Bite Pál Előd, a lányoknál pedig Verebély Nadin Zsófia lett az országos bajnok. 

Felemásan alakultak a döntő futamok a versenyen. Pénteken csak egy futamra volt elég a szél, azt a pályát olyan helyen tűzték ki a rendezők, amire ritkán van példa a környéken. A Spartacus-kikötől viszonylag távol, körülbelül félvizen, illetve egy kicsit az északi parthoz közelebb, a Tihanyi-félsziget nyugati oldalán versenyeztek az optimistesek. 

Török Csanád Álmos (BYC) 

"Nagy várakozások előzték meg a szombati versenynapot. Az előrejelzések első körben még keleti szelet ígértek reggelre, a korrigált progózisok viszont szélcsendes napot jósoltak. Végül azonban lett szél szombat reggelre. 6-8 csomós északkeleties szélben kezdődtek a futamok" - mondta a szombati, egyben utolsó versenynapról Majthényi Szabolcs, a verseny egyik szervezője.

Bite Pál Előd (Balatoni YC) 

"A szél 50 fokról kezdett, majd fokozatosan gyengülve haladt 25 fok felé. Bár a szél a szombati napon elfordult, teljesen korrekt volt a verseny, azaz egy-egy futamon lényegében egy helyről fújt. Az utolsó futam végére ugyanakkor már nem maradt elég ereje, így pályarövidítéssel fejeződött be."

Az időjárási körülményekhez képest összességében kiegyensúlyozott volt az optimistesek versenye, ugyanis négy futamból álltak a selejtezők, négyből a döntők. Voltak persze óvások és sípszavas figyelmeztetések, de ez nem fordult elő gyakran, azaz sportszerű volt a bajnokság" - tette hozzá Majthényi Szabolcs. 

Verebély Nadin Zsófia (SVE) 

A versenyen összetettben Török Csanád Álmos (Balatronfüredi Yacht Club - BYC) érte el a legjobb eredményt, második lett az összesített eredménylistán Bite Pál Előd (Balatoni Yacht Club), a harmadik helyet Verebély Nadin Zsófia (Spartacus Vitorlás Egylet - SVE) szerezte meg. 

Az eredeti cikkünket pontosítottuk: a földvári megmérettetés az Optimist hajóosztály országos bajnokságát is magában foglaló nyílt verseny volt, amelyen külföldi versenyzők is indulhattak. Az összetettben elért eredmények alapján pedig az országos bajnoki sorrend is eldőlt. (Az Optimist Országos Bajnokságon korosztályonként - serdülő és ifjúsági - rangsorolták az indulókat és külön díjazták a lányokat.) 

A lányoknál Verebély Nadin Zsófia lett az országos magyar bajnok, a második helyet Bartos Betti (BYC), a harmadikat pedig Dávoti Gérta (BYC) szerezte meg. 

A serdülő korosztályban Török Csanád Álmosé lett a bajnoki cím, az ezüstérmet Verebély Nadin Zsófia, a bronzot pedig Pour Máté (THE YKA) nyerte. 

Ifjúsági korosztályban pedig Bite Pál Előd az országos bajnok, meglőzve a második Benkő Ottó Gyulát (FVE) és a harmadik Héder Benedek Barnát (SVE). 

Fotók: Gémesi Jóka / Spartacus Vitorlás Egylet

A részletes eredményeket az SVE oldalán, az alábbi linken lehet megnézni

https://bit.ly/3Knqnfb

Támogatóink: