ONE DESIGN BALATON TOUR 2024 második állomása

A Kereked Vitorlás Klub rendezte a One Design Balaton Tour 2024 második állomását - a Kereked One Design Kupát, június 15-16 között, Csopakon.

A versenyen 9 hajóosztály indult, Asso, 11mOD, 8m OD, J70, Elliott, S22, J24, SR, Flaar 18  - ezek közül új osztályként vett részt a J70 és a flaar 18.

A One Design versenyek, azonos technikai paraméterekkel rendelkező hajók között, mindig egy reálisabb, tiszta versenyzésen alapulnak, ahol a legnagyobb mértékben a csapattól függ az elért eredmény. Az up and down pályán megrendezett futamok reálisabb eredményt adnak mint egy túrafutam, a szerencse kisebb mértékben játszik szerepet, és nagyobb jelentősége van a pálya és a mezőnytaktikának is. Ezért választják ezeket a hajóosztályokat neves vitorlázók, rutinos versenyzők, hiszen itt tényleg a vízen mutatott teljesítmény a legfontosabb, mindez jellemzően kiélezett küzdelemben, izgalmas futamokkal.  Mivel ez egy versenysorozat, a négy alkalom együtt is értékelésre kerül a szezon végén, ezzel is rangot adva a one design versenyzésnek.

A két nap alatt gyenge, közepes szelekben, változó körülmények között vitorlázhattak a résztvevők. A profi versenyrendezés eredményeképpen, a tervezett 5 futamból 4-et sikerült megrendezni mindkét pályán. Mezőnyben számos olimpiai osztály magyar bajnoka indult, ez is mutatja a One Design versenyek színvonalát, népszerűségét.

Köszönjük a Paloznaki Jazzpiknik támogatását, a győztesek a verseny után a Jazzpikniken ünnepelhetnek tovább.

Fotók: Szántó Áron

Eredmények

One Design Balaton Tour 2024



Támogatóink: