Oman Laser Radial Ifi VB 2013

21 nemzet 51 hajója versenyez az omani vizeken a Laser Radial Ifjúsági Világbajnokságon, köztük a Vadnai testvérek, Banjamin és Jonatán. Jó szokásuk szerint kiválóan vitorláznak, és a második nap, négy futam után a 4. ás a 6. helyen állnak. A tizenkét futamosra tervezett verseny január 3-ig tart. Szilveszterkor és az új év első napján is 2-2 futamot rendeznek. 


Rövid beszámoló Vadnai Pétertől a helyszínről:

„Az első versenynap halasztással kezdődött,  ég felhős volt, így a termik szél későn indult el, éss nagyon gyenge maradt. Végül 14 órakor 5-6 csomós szélben elrajtolt az első futam. Biztos oldal nem volt, a fiúk megpróbáltak kockázat nélkül biztonságra vitorlázni, de ez nem jött be, mert két fordulós volt a pálya. Benji nagyot küzdött , végül a rossz indításhoz képest jó 11. és 4.helyével jól zárta a napot.

A második nap már friss ÉK-i szélre ébredtünk, és reménykedtünk, hogy ki fog tartani egész nap. A  3 . futamot időben, 12 órakor ellőtték, 10 csomós szélben, a szélhez képest szokatlanul nagy hullámzásban. Benji és Jonatán is az első tízben felért az első pályajelhez, hátszél végére már a 3. és 4. helyen álltak. Benji a bal oldalt tartotta, mögüle néhányan áthúztak a jobb oldalra. 20 fokos szélforduló lett jobbra, így csak a 8.helyre tudott feljönni. Jonatán viszont jobbra igazított, és így 4. lett. A 2. futamra a szél megélénkült 12-14 csomósra, a hullámok már 2 méter felettiek lettek. Jonatán tökéletes lee-rajttal lekeresztezte a mezőnyt, és jelentős előnnyel elsőként ért fel a bójához. Benji rajtja is jó volt, hátszél végére Jonatán 1., Benji a 4. helyen állt. Végül Végül Jonatánt a nála rutinosabb belga, svájci és Benji megelőzte, de 4.helye ilyen körülmények között nagyon jó.

A második nap végére összetettben Benji 4. Jonatán 6.helyről várja a folytatást.

Boldog új évet kívánunk mindenkinek!”

December 31-én és január elsején három futamot rendeztek Ománban a Laser Radial Ifi világbajnokságon. Az ötödik futamban Jonatan, a hetedikben Benjamin verte el a mezőnyt.

Így most  Benji a 3., Joni az 5. helyről várja a folytatást, de nem csak előrébb léptek az összetett listán, de ott vannak a győzelemre esélyesek mögött kevés ponttal, A verseny 3-án ér véget.

Vadnai Péter beszámolója a futamokról:

"A harmadik versenynap egy óra halasztással kezdődött, 5-10 csomós Ék-i szélben. Jonatan tiszta közép rajttal jól megérzi a szélfordulókat, időben eléri a frissüléseket, 2.-nak ér fel a bójához. Benji szintén tiszta lúvközép rajttal 10.-nek veszi a jelet. Jonatan hátszélben megelőzi a szlovént, növeli előnyét, amit a futam végéig meg is tart :)

Benji a raum szakaszban jó lee taktikával feljön az 5. helyre,hátszélben már 3., mikor a gyenge szélben elkap egy pár oldalhullámot, billegni kezd és megfütyülik. A büntetővel  veszít 4-5 helyet, de az igazi probléma a következő hátszél szakaszban volt, mikor falsolt a bal oldalon, s a jobbról jövő frissülés csak a pályatengelyig terjedt le, és így csak 15.-nek futott be.

Gyors autogén tréning, mert már indították is a következő futamot, kicsit erősebb 10 csomós szélben. Fekete rajt, biztonsági,de tiszta indítás, Benji 7., Jonatan 9. helyen ér fel a bójához. Az első három csukott szemmel kirohant a jobb oldalra, őket már nem lehetett megfogni. Benji jó bőszeles taktikával feljön a 4.helyre, de a második kreuz biztonsági vitorlázása megint nem jön be, jobb szélről elrohannak neki négyen, végül az utolsó hátszélben behozza magát 5.-nek. Jonatan tartja végig a helyét, 9.-nek fut be.

Este koccintás, a versenyzőknek rendeztek egy kis bulit, de a fiúk már nem várták meg az éjfélt, másnap futam.

A negyedik versenynap is halasztással  kezdődik , bizonytalan 6-7 csomós szél, nehezen tudják kirakni a pályát. Az első rajt után pár perccel vissza is hívják a mezőnyt, hátha stabilizálódik a szél. Végül mindketten tiszta lee rajt után a bal oldalt választják. Benji 2. Jonatan 6.-nak ér fel a bójához, Benji raumban már megelőzi a dánt, s végül megnyeri a futamot.  Jonatan 5. lett.

Több futamot már nem tudtak rendezni , a szél nagyon legyengült . Így összetettben Benjamin a 3., Jonatan az 5. helyről várja a folytatást."

Ha folytatódik a sorminta, akkor Benjamin világbajnok, Jonatan pedig bronzérmes lesz a világbajnokságon. Hiszen tegnapelőtt a 4. és 6. helyről feljöttek a 3. és 5-re, most pedig már a 2. és 4. helyen állnak.

Ha ez ilyen egyszerű lenne!

A mai 3 futammal már tízből számítják két kiesővel az összetett eredményt az ománi Mussanah Sport Cityben a Laser Radial ifjúsági világbajnokságon. Még két futam van hátra, és akárhogy is végződik a játék, a két Vadnai ismét nagyszerűen teljesített. A mai gyengébb 8. futamuk után, amelyen Benjamin 17., Jonatán pedig 19. helyen ért célba, két remek menetük volt. 5. és 2., illetve 3. és 7. helyükkel ismét előrébb léptek egy-egy helyet az összetett versenyben. Nem mellékesen Jonatán 2. az U17-es sorrendben.

Vadnai Benjamin az utolsó napon a világbajnoki címért hajt. Az olasz Gianmarco Planchestainer 4 ponttal vezet előtte, míg a svájci Sebastien Schneiter 3-mal követi Benjit. Joni 11 ponttal van bátyja mögött a negyedik helyen 11 ponttal előzve a szingapúri Ryan Lot, aki az U17-es versenyben is ellenfele.

Schneitert egy fekete zászlós rajtban elkövetett hiba vetette hátra az első helyről, és bízik abban, hogy vissza tud kerülni az élre.Ehhez azonban úgy érzi, kockáztatnia kell.

Az U 17-ben is vezető Planchestainer elgedetlen volt utolsó napi teljesítményével, ráadásul még a feje felett lóg egy óvás, mivel bójaérintés után nem jól hajtotta végre a büntetőforgást. Mindettől hátha bizonytalanabb lesz, mint eddig volt.

Benjamin a verseny honlapjának úgy nyilatkozott, hogy szeretne győzni. Ehhez a taktikája pusztán annyi, hogy a hátralévő futamokon mindig az első tízben végezzen, és aztán majd kiderül, hogy ez mire elég. Vagyis igyekszik minél nyugodtabb maradni és kihasználni a győzelemhez vezető kínálkozó lehetőségeket. 

Azt mondta: "Egész évben erre a versenyre készültem, és meg akarom nyerni." 
Végül is tegnap megmondta, igyekszik befutni az első tízben és majd kiderül, az mire lesz elég. És persze azt is mondta, hogy meg akarja nyerni a világbajnokságot, mert egész évben ezért edzett, erre készült.
Vadnai Benjamin az utolsó nap egyetlen futamában a tizedik helyen ért célba, ami elegendő volt a Laser Radial ifjúsági világbajnoki cím megszerzéséhez. Másfél évvel azután, hogy a világ tetejére ért Laser 4.7-tel, ugyanott van már az eggyel nagyobb osztályban is!

Hasonlóan kitűnően versenyzett az öccse Vadnai Jonatán is. Ő csak pár hónapja ült át Laser Radiálba, szintén világbajnoki címekkel a tarsolyában (Laser 4.7 U16, és Byte II. C). Ő is ott volt végig az élmezőnyben. Ötödik helye kiváló, U17-es villágbajnoki bronzérme meg pláne!

Az utolsó futamot halasztás után gyenge szélben vitorlázta a 22 nemzet 51 hajója. Benji összetettben az élről kezdhette a versenyt, mert az olasz Planchenstainert az esti óvástárgyaláson kizárták az egyik futamból, mivel egy bójaérintés után nem hajtotta végre a büntetőforgást.
Az utolsó futamon az 5. helyen ért célba, de Benji 6 ponttal vezetett előtte, így az olasznak csak az ezüstérem jutott. 

A verseny honlapján az utolsó napról és a világbajnoki címről szóló cikkben Benjit nem, csak az elsőséget elbukó olasz srácot szólaltatták meg. Sebaj! Övé a nyilatkozat, Benjaminé az aranyérem!  

A verseny honlapjának cikke az utolsó futamról: http://omanlaserworlds2013.com/eng/news.php?id=38

A Laser radial ifjúsági világbajnokság végeredménye: http://jpvm.org/results/2013/Radial_Youth_Worlds/Boys_results.htm


Vadnai Benjamin a dobogó legmagasabb fokán

 

Támogatóink: