Olympic Regatta: szélcsend, zivatar, 3 futam

Kalandos időjárási viszonyok közepette három futamot sikerült megrendezni a THE Olympic Regattán.

A Tihanyi Hajós Egylet (THE) rendhagyó módon szombat-vasárnap-hétfőre, olimpiai és utánpótlás osztályok számára kiírt ranglista versenyén, az Olympic Regattán az előrejelzések alapján a legváltozatosabb szélviszonyokra készülhettek a versenyzők és a rendezők. Az első napra gyenge, versenyzésre alig alkalmas szelet, majd a verseny 2. és 3. napjra markáns hidegfrontot, azaz 17-22 csomós szelet ígértek. Ehhez képest szinte minden másként alakult.

Szombaton valóban gyenge széllel indult a nap, a rendezőség rövid parti halasztást követően azonban a középső medence szántódi ficakjában tűzött pályát az ott kialakult 6-10 csomós keleti-délkeleti szélben. A könnyű, de stabil szélben a pálya folyamatos korrigálása mellett három futamot sikerült lebonyolítani a versenyen résztvevő öt hajóosztálynak (470, Finn, 420, Laser Radial és Laser 4.7, összesen 96 hajó). A többi napra több szelet jósoltak, a második napra várt erősebb szél azonban olyannyira elmaradt, hogy a mezőny a teljes napot a parton töltötte, semmi esély nem mutatkozott arra, hogy bármelyik medencében futamot lehessen rendezni. Jól vizsgázott a THE új klubháza, bőven volt helye a 120 versenyzőnek a telepen. 

Így a harmadik napra maradt a remény, hogy nem a kilenc futamra kiírt versenyt legalább egy kiesővel lehessen értékelni - kiesőt ugyanis 4 érvényes futamból lehett számolni a kiírás szerint. Ez a nap is gyenge széllel indult, a rendezőség az addig mért széladatok és a siófoki meteorológiai állomástól kapott információk és előrejelzés alapján a középső medence mellett döntött - később kiderült, ez nem volt szerencsés választás. Az előbb északnyugati, majd északira forduló szél szépen fel is épült, mire a pálya felállt, 18-20-22 csomóval fújt, ám a sajkodi öböl felett megjelent egy markáns zivatarfelhő, ami vészesen közeledett.

A rendezőség az időközben elrajtolt futamot félbeszakította és partra vezényelte a mezőnyt, és közepesen rövid várakozás után a keleti medencében 15-18 csomós északnyugati szélben tűzött pályát, aminek a 470-esek neki is vágtak. Mire azonban a Finn osztály rajtjára került volna sor, a szél már a tihanyi apátságról, majd a THE-kikötőről fújt és fordult tovább a cső felé, miközben rohamosan veszített erejéből. Így ez a próbálkozás is elhalt, halasztás, majd kábé 1 órás várakozás után a regatta befejezése következett. Maradt tehát az első nap 3 futamának eredménye végeredménynek, ahol 470-ben Szilassy Fábián-Szebeszta Zsófia (Kereked), 420-ban Juhász Erik- Mohácsi Marcell (THE-YKA) páros nyert. A finnesek versenyét Ian Ainslie nyerte Huszár Géza és Lukáts Ákos előtt, Laser Radialban Argay Balázs (SVE), 4.7-benKovács Attila (MVM SE) állt a dobogó legmagasabb fokára.

részletes eredményeket itt lehet nézni.

Támogatóink: