Olimpikonjaink Rióban: Érdi Mária

Mári 18 éves. Négyszeres korosztályos világbajnok. 2013 és 2015 között összesen 10 utánpótlás korosztályos világ- és Európa-bajnoki érmet szerzett.

A 2013-as balatonfüredi Laser Worlds idején ismerhettük meg a nevét, amikor Laser 4.7-ben egy Európa-bajnoki 5. és világbajnoki 11. hellyel üstökösszerűen robbant be a vitorlás világba. Mindezt úgy, hogy alig egy évvel korábban kezdett el versenyezni a BYC-ben, vagyis nem voltak optimistes előzményei, még az ilyen korban szokásos versenytapasztalata, rutinja sem. Mégis még abban az évben világbajnok lett Byte osztályban.

Szerencsére nem csak a tehetsége kiemelkedő, hanem az elszántsága és a munkabírása is. BYC-es edzője Csomai József mesélte róla 2013-ban, hogy hosszú utazás után egy világversenyről hazatérve megbeszélték, hogy másnap találkozzanak ugyan a kikötőben, de csak akkor edzenek, ha ideálisak a körülmények. Reggel arra ébredt, hogy odakinn 5 fok van, viharos szél fúj és vízszintesen esik az eső. Becsületből lement a vitorlás telepre, ahol viszont Mári várta az edzésre felkészülve, és csodálkozva nézett, hogy ugyan miért ne mennének vízre!

2014-ben és 2015-ben az eddig volt legeredményesebb magyar laseres, a kétszeres olimpikon Eszes Tamás foglalkozott vele hatékonyan segítve a fejlődését. 2016-ban pedig az osztrák Andreas Geritzer lett az edzője, aki négy olimpián vett részt,és ezalatt szerzett bronzérmet és ötödik helyet az ötkarikás játékokon. A 2016-os Trofeo Princesa Sofia versenyen, majd a hyeres-i nVilágkupán pedig már az ausztrál Laura Baldwin segítette edzőként, aki majd az Olimpián is kíséri.

Senki nem várta el tőle, hogy már most olimpiai szintet teljesítsen, hiszen az életkoránál fogva a 2020-as Tókiói Olimpiára lehet kiemelkedő tudású, akár éremesélyes versenyző. Ám ő hihetetlen tempóban fejlődik.

2015 novemberében elutazott Ománba a Laser Radial világbajnokságra, ahol a korábban olimpiai kvótát szerzett 19 versenyző mellett újabb négynek nyílhatott meg az út Rióba. Mári bekerült az Arany csoportba, ami mellette még tizenegy kvalifikációra hajtó nemzet versenyzőinek is sikerült. 42. helyen végzett, és ekkor még nem sikerült bejutnia az olimpiai csapatba.

2016-ban az áprilisi EUROSAF versenyre már csak két kiadó hely maradt az európai versenyzők számára. Arra a két helyre még számos nála idősebb, rutinosabb és a papírforma szerint esélyesebb ellenfél pályázott. De Mári semmi esélyt nem adott nekik!

Még a rajt előtt valahogy elhatározta, hogy ő ugyan nem ijed meg a felnőtt, akár nagynevű ellenfelektől! És ahogy mondani szokták, leverte őket, mint vak a poharat! Elmondása szerint azt is átgondolta, hogy ha most nem lesz résztvevő Rióban, akkor négy évet kell várnia az újabb lehetőségre.

Mindvégig az élmezőnyben vitorlázott, egyre növekvő előnnyel a kvótára hajtó ellenfelei előtt és már az utolsó selejtezőfutam előtt matematikailag is utolérhetetlenné vált. Bejutott az Éremfutamra jogosult legjobb tíz közé és végül 8. helyen végzett a versenyen!

Azt is megmutatta azóta, hogy ez az eredmény nem véletlen, kicsúszott siker. Részt vett két Világkupán, ahol az elmúlt egy évben már csak maximum 40 hajós meghívott mezőnyök, vagyis a világ legjobbjai versenyezhetnek. Olyan méretű és erejű mezőnyök, mint az Olimpián!

Érdi Mári tavasszal Hyeres-ben 13. lett, majd júniusban Weymouth és Portland vízein egyenletesen jó teljesítményét futamgyőzelemmel és 2. hellyel is fűszerezve immár Világkupán is indulhatott az Éremfutamon, és az EB-hez hasonlóan itt is 8. helyen végzett az összetettben. Ugyanezen a Világkupa helyszínen egy évvel korábban 32. lett…

Márit már a nemzetközi élmezőny legjobbjai is mind jobban elismerik. Az olimpiai bajnoki címvédő kínai Lija Xu felkérte, hogy legyen az edzőpartnere Rióban a verseny előtt.

A Riói Olimpián 37 nemzet versenyez majd a női Laser Radial osztályban. Már csak az életkora miatt is, ha Érdi Mári a középmezőnyben végez, az már kiugró sikernek számít, hiszen az ő ideje elvileg majd 2020-ban. a Tókiói Olimpián jöhet el. De az ő esetében egyszerűen felesleges papírformát számolgatni. Ahhoz túl gyorsan fejlődik!

Rióban abszolút teher nélkül versenyezhet, élvezheti az olimpikonságot, senki nem várhat tőle kiugró eredményt. És éppen ezért lehet (és lesz) ő ott életveszélyes a legnagyobb menőkre nézve is!


Csatolt képek:

Támogatóink: