Olimpikonjaink Rióban: Berecz Zsombor

Az MVM SE versenyzője minden idők legeredményesebb magyar finnese lett idén, amikor az Európa-bajnokságon ezüstérmet szerzett, de Finn Gold Cupon sem jutott korábban senki be a legjobb tízbe, amit ő 2013-ban ért el.

2014-ben már az első lehetséges alkalomkor, a santanderi világbajnokságon megszerezte az indulási jogot a Riói Olimpiára. Sőt! Az összes magyar sportoló közül ő volt a második, aki teljesítette a szintet.

Kemények önmagával szemben az elvárásai: pontszerző helyen akar végezni Rióban.

A Finn osztály, a nehézsúlyú egyszemélyes kategória az olimpiai vitorlás számok között, talán a legkeményebb mezőny, ahová a legnehezebb bekerülni. A nemzetközi versenyeken az élen mindig rendkívül kiélezett a versengés. Ez önmagában még nem lenne különös, hiszen ma már mindegyik olimpiai osztályra ez a jellemző. De a Nemzetközi Olimpiai Bizottság Finnben nagyon szűkre szabta a mezőnyt: mindössze 23 induló lesz Rióban. Vannak ugyan osztályok, ahol még kisebb, húszhajós mezőnyök versenyeznek, de az osztály népszerűségéhez , elterjedettségéhez , és ahhoz viszonyítva, hogy hány országban finneznek magas színvonalon, kétségtelenül ez lesz a legtömörebb flotta.

2014-ben a santanderi világbajnokságon a 23-ból 12 helyre lehetett bekerülni, és Berecz Zsombinak ez sikerült, miközben több nagymenő, korábbi olimpiai helyzett mögötte végzett, és csak 2015-ben vagy 2016-ban küzdötték be magukat az indulók közé. Vagy éppen nem is sikerült egyiknek-másiknak.

Zsombi Finnben harmadik éve egyre biztosabban tartozik a világ élvonalába. Amikor nem versenyzik valahol, havonta legalább három hetet tölt Valenciában a Devoti Dinghy Academyn, amely jelenleg talán a leghatékonyabb, a legtöbb élversenyzővel dolgozó műhely.

De nem csak ez a három év emelte őt a lagjobbak közé. A harmadik olimpiájára készül, Laser osztályban már ott volt Pekingben (Csingtaóban), majd Londonban (Weymouth-ban) is. Vagyis tizenéve hajt a nemzetközi mezőnyben, és éli azt a kőkemény életet, ami az egyetlen út az igazi vitorlás sikerekhez, az olimpiai eredményességhez. Kezdetben Kocsis Péter hitt benne és támogatta, akkoriban a Team Proximo zászlaja alatt. Két éve a fő segítője az MVM SE és a Magyar Vitorlás Szövetség.

A Finn jobban fekszik neki, mint a Laser, ez szinte azonnal megmutatkozott, ahogy a Londoni Olimpia után hajóosztályt váltott. Az hogy első beülésre magyar bajnok lett, nem lepett meg senkit. Egy hétre rá megverte a német mezőnyt is a bajnokságukon. Ez már jobban megsüvegelendő volt. De a következő szezonban megmutatta, hogy még sokkal több lehetőség van benne.

Az első nagy sikerét 2013-ban Tallinnban a világbajnokságon érte el, amikor 7. lett. Soha még magyar finnes nem tudott bekerülni a Gold Cupon a legjobb tízbe. Utána az Európa-bajnokságon 14. helyen végzett, ami szintén kiváló eredmény. Manapság már ritkán gyengébb verseny egy EB. mint a világbajnokság, mert a kontinensviadalok nyíltak, és tengerentúli menők java is részt vesz. Ráadásul Finnben 80-100 hajós mezőnyökről beszélünk, akik ebben az osztályban a többieknél szokásostól eltérően már a selejtezőfutamokon is együtt, egyetlen csoportban vitorláznak.

2014-ben a La Rochelle-i Európa-bajnokságon a 9. helyet szerezte meg, majd ősszel a kvalifikációs vébén 33 nemzet 78 versenyzőjével megküzdve 15., a nemzetek sorrendjében 11. helyen végezve kvalifikált Rióra.

Decemberben megnyerte a Christmas Race-t Palamosban, majd 2015-ben győzött az Andalúz Olimpiai Héten, 4. lett Világkupa versenyen Hyeres-ben, 15. az EB-n és 11. az olimpiai próbaversenyen az Aquance Rión. És közben természetesen folyamatosan készült és edzett, javarészt Valenciában a Devoti Dinghy Academyn.

Idén elsősorban Rióra készülve Barcelonában a Finn Európa-bajnokságon 2. lett. Negyvenöt évvel ezelőtt 1971-ben szerzett bronzérmet az EB-n Fináczy György, és azóta nem volt a világszínvonalat elérő finnesünk. Berecz Zsombor – ugyancsak a 40-es rajtszámmal, akárcsak nagy elődje – újra odaért a legjobbak közé.

Berecz Zsombor esélyes arra, hogy az Olimpián a legjobb tíz közé kerüljön, és ha igazán jól alakulnak a dolgai, akár az első hatban is végezhet. Az elmúlt három évhez hasonlóan edzőként az Olimpián is Kelemen Tamás (Keló) segíti a szereplését.

Bátyja a szintén tehetséges vitorlázó Botond parádés meglepetés fogadást szervezett öccsének a váli családi ház elé az utcára az EB ezüstérem megünneplésére, ahol késő este több tucat vitorlázó barát és haver ünnepelte a Valenciából éppen hazaért Zsombit és Kelót. Azon az ünneplésen nehéz lesz túl tenni, de Boti testvéri szeretete és fantáziája határtalan. Ahogy Zsombi tehetsége is. Mi újra ott leszünk!

Eddigi olimpiai eredményei: 2008 Csingtao: Laser 29., 2012 Weymouth: Laser 21.


Csatolt képek:

Támogatóink: