Négy futam jött össze a Kalóz OB-n

Augusztus utolsó és szeptember első napjaiban zajlott az idén 80 éves Kalóz hajóosztály Országos Bajnoksága Balatonfűzfőn. Sajnos a szél nem állt a rendezők mellé, hiszen a tervezett 12 helyett mindössze 4 futamot sikerült rendezni, ettől függetlenül jó hangulatban teltek a versenynapok.

Az első nap nevezéssel, hajószereléssel, majd megnyitó ünnepséggel kezdődött. Itt a rendező BS Fűzfő Vitorlás Klub és a házigazda Laguna Yacht Club nevében Mohos Gábor szervező köszöntötte a résztvevőket. Marton Béla, Balatonfűzfő polgármestere is emelte jelenlétével és köszöntő beszédével a megnyitó színvonalát. Őt követte Hantó István, a Versenybíróság elnökének köszöntője, majd a versenyvezető Sipos Péter ismertette a következő napok tervét, irányelveit. Sajnos vízre nem ment a mezőny, tekintve, hogy a Fűzfői Öböl különböző részein különböző irányú és erősségű szellő lengedezett, tehát futam nélkül telt el az első nap.

A második napon a 10 órára tervezett rajtot sajnos nem lehetett tartani, tekintve, hogy az előző napihoz hasonlóak voltak a körülmények. A hajószerelés folytatódott néhány egységnél, a büfé is jól teljesített, de már nagyon szeretett volna mindenki vízre menni. A nap folyamán kiderült, hogy az egyetlen cseh egység hajója sérült, így nem tudják folytatni a versenyt. Szerencsére a hajóosztály ismét bizonyította erényeit. Néhány telefonhívás után indulhattak is cseh barátaink Füredre, ahol az Atomerőmű Sport Egyesület jóvoltából kaptak kölcsön egy hajót. Délutánra aztán kialakult egy stabilnak tűnő szél, így vízre indult a mezőny. Sajnos azonban nem bizonyult elég tartósnak a szél, így kettőt dördült a rajtpisztoly, majd partra indult a mezőny. 

Vacsora előtt és után pedig egy nagyon különleges hajó járt Fűzfőn. A Magyar Honvédség kötelékében szolgáló „Baja” tűzszerész járőrhajót mutatták be a versenyzőknek, sőt, még egy-egy bemutató kört is tehettek a hajóval.

A harmadik versenynapon már 9 órai rajtott tervezett a rendezőség, de ez megint nem jött össze. Egyre inkább tartottak tőle, hogy a remek parti hangulatra, az összetartó csapatra fognak csak emlékezni az OB kapcsán, nem pedig arra, hogy milyen sok futam zajlott le. Napközben aztán sikerült egy futamot tartani, majd egy második, rövidített futam is összejött.

Meggyőzően kezdett a Varjas-Kutassy páros, őket követte a Fluck-Székely-Gyökössy egység. A Szentpéteri Zsolt-dr. Hajdú duó érkezett harmadikként. Az idei OB-re két olyan egység is nevezett, ahol egy „külsős” kormányos vitorlázott együtt kalózos legénységgel. Sallai Gábor-Kámán Tamás negyedik, míg Litkey Farkas-Koleszár Péter egység ötödik hellyel indított.  A rövidített futam első két helyezettje azonos volt az előző futaméval, míg harmadiknak a helyi Mohos-Molnár egység futott be. Litkeyék ezúttal negyedik, a Németh-Németh egység ötödik helyen végzett, hatodik pedig a Fertő-tavi Gmeiner-Kő páros.

Utána parti halasztás következett, majd kora délután ismét irány a víz. A Sallai-Kámán egység meggyőzően nyerte a futamot, őket követte a Németh-Németh, majd Varjas-Kutassy duó. A Mayer-Mayer páros után a Gömbös-Litkey Botond alkotta egység érkezett, őket követték Fluckék. Parta érve Bagyó Sándor, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának elnöke mutatta be a vízimentés szépségeit és nehézségeit. Az előadás végén kollégái segítségével a Rupert sürgősségi mentőhajót is megnézhették a versenyzők.

Szeptember elsején, szombaton reggel nagy erőkkel vízre indult a rajthajó, és követte a mezőny szorgalmasan. Pályatűzésre azonban már nem volt lehetőség, mert egy kialakult felhő miatt partra küldött mindenkit a főrendező Sipos Péter. Bölcs döntés volt, mert a hajók kiszedése és ponyvázása után eső, majd jégeső következett. Később ismét jött szél, így megint vízre indult a mezőny. Ez a futam is a Sallai-Kámán páros győzelmével zárult, őket követte a Fluck-Székely-Gyökössy páros. Harmadikak Litkeyék, negyedik a későbbi bajnok Varjas-Kutassy duó. Ötödik a Vass-Simkó egység, hatodikak Némethék.

Vasárnap ismét sima pályával találkoztak, így sajnos „szokásos” módon parti halasztással telt a délelőtt. Kora délután aztán megint jó szél érkezett , így bizakodva vízre indult a mezőny. A futamban többször is leállt, és elfordult a szél, így a főrendező végül a futam félbeszakítása és a verseny befejezése mellett döntött.

A Kalóz Országos Bajnokság helyezettjei:

 1. Varjas Sándor Endre-Kutassy László
 2. Fluck Benedek-Székely-Gyökössy Szabolcs
 3. Sallai Gábor-Kámán Tamás
 4. Litkey Farkas-Koleszár Péter
 5. Németh Ferenc-Németh Adrián
 6. Gömbös Lóránd-Litkey Botond

 Senior Korosztály (legalább 110 év a kormányos és a legénység összéletkora)

 1. Gerő András-Gerő Ildikó
 2. Szentpéteri Ádám-Kovács-Buna János
 3. Vass Ádám-Simkó Zsolt

 Családi verseny

 1. Németh Ferenc-Németh Adrián
 2. Kovács-Buna Botond-Kovács-Buna Kinga
 3. Mayer Tivadar-Mayer Petra

A bajnokság részletes eredményeit a csatolt dokumentumban (pdf) és itt találja.


Csatolt képek:


Csatolt fájlok: