Nagyszerű verseny, kilenc futam a HYC Kupán

Kiváló rendezés, nagyszerű vendéglátás, pazar időjárás – ez jellemezte az idei HYC Kupát, amely hagyományosan évadnyitó verseny volt a Dragon osztálynak, de idén a Laser Radial és 4.7 osztály is meghívást kapott rá. Gömbös Lóránd és csapata profin szervezte a regattát, amelyen három nap alatt kilenc reális, kitűnő futamot sikerült rendezni. A győztesek: Laser Radialban Almásy Zsombor (BYC), Laser 4.7-ben Kovács Attila (MVMSE), Dragon osztályban a Freyja (Náray Vilmos, Ikrényi Gábor, Wonke Péter).
Szombaton a vártnál kissé gyengébb, de a hírnevéhez méltóan pöffös, forgolódó 8-15 csomós északnyugati szél fogadta az osztályokat a Füred előtti vízterületen. Gömbiék remekül kitalálták a pályát: közös rajtvonalról indulva, de gyakorlatilag két egymás fölött elhelyezett up-and-down pályán vívták küzdelmeiket a Dragonosok és a Laseresek – egy futam alatt csak egyszer találkozva, komoly incidens nélkül.
A szél minősége az eredményeken is meglátszott – a Dragon osztályban megtartott öt futam öt győztest hozott. A versenyzők keze a hosszú téli szünet után még ebben a közepes szélben is ugyancsak megnyúlt, de a rendezőknek igazuk lett: az első napi kissé erőltetett menet után végül minden tervezett futamot sikerült abszolválni. 
Szombaton – ahogyan arra számítani lehetett – délelőtt nemigen fújt a szél. Végül dél körül indult a menet, és az 1-2 Bft erősségű keleties szélben két futamot sikerült rendezni. A kevesebb munícióért viszont ízletes vacsora nyújtott kárpótlást: a Gömbös család és a Hungária Yacht Club fantasztikus vendéglátást nyújtott. A sólet és a rakott krumpli mellett az italok és a baráti beszélgetés jól bizonyította, hogy érdemes ilyen rendezvényeket szervezni, ahol ifjúsági versenyzők, edzők, rendezők, bírók és nagyhajósok együtt tudják megosztani élményeiket, véleményüket.
A harmadik napra maradt a dobogós helyek eldöntése. A hétfőre újra kissé megélénkülő, 8-10 csomós szélben a 4.7-nek még négy futama volt, a Radialnak három, a Dragonnak pedig kettő. Utóbbiban a Freyja és a Nedbál Noel vezette Indigo kemény küzdelmet, szinte párosversenyt vívtak az első helyért, ami meg is látszott a vasárnapi futameredményeken, hiszen mindkettőt Jakab László Kukulkánja tudta megnyerni a két egymást leső hajó előtt. A hajszálon múló küzdelemből végül a Freyja jött ki jobban, amely az utolsó futamban végig fogta Nedbálékat, de még éppen beért a dobogó első helyét jelentő negyedik helyre. A bronzérem a Kukulkánnak jutott, legjobb klasszikus Dragon a Nemecsek lett.
Laser 4.7-ben Kovács Attila négy futamot nyerve magabiztosan győzött a BYC-es Héjja Marcell és a legjobb lányversenyző, Rác Karina (MVMSE) előtt. A 24 résztvevő bizonyította, hogy a Laser osztály számára a formátum előzetesen is meggyőző volt. Radialban 12 induló volt, Almási Zsombor mögött a második helyen Kálócz Szebasztián (THE-YKA), a harmadikon pedig Jámbor Attila (BYC) végzett.

Csatolt képek:

Támogatóink: