Nagyhajós OB I.

 Az alábbiakban az OB napi eseményeiről számolunk be. Végeredmények

A vége

11 hajóosztály számára került megrendezésre a Nagyhajós Országos Bajnokság I. fordulója július 24. és 29. között Balatonfüreden. Az első napokban még erős szélben versenyzett a közel 500 résztvevővel a jobb helyezésekért, a bajnokság végére azonban lankadt a szél, sőt, az utolsó, szerdai napon már egyetlen futamot sem sikerült megrendezni. Néhány hajóosztályban külföldi versenyzők is részt vettek a bajnokságban, például a J24-eseknél, ahol az európa-bajnoki ezüstérmes olasz Botta Dritta legénysége sokáig vezetett a versenyben, majd végül harmadik lett. Litkey Farkas kilencszeres Kékszalag-győztes megszerezte első Asso-osztálybeli győzelmét az Asso Le Mió-val.
 
Végeredmény:

C pálya 2

C pálya 1

A-B pálya

D pálya


4. nap
 
Az 50-es cirkáló és a YSI osztályokban befejeződött a bajnokság a keddi napon, amelyen gyenge szélben végül délután négy órakor elrajtolt az első futam. A rendkívül sok óvás miatt csak éjfél után született meg több osztályban is az eredmény.
 
A mezőny a hétfő esti kiírásnak megfelelően kiment a vízre a délelőtt tíz órás rajthoz, mivel azonban nem volt szél, a parton halasztást rendelt el a rendezőség. Az előrejelzés szerint Sopron felől várható volt 13 óra magasságában egy erős frissülés, de ez csak később érkezett meg. A B pályán az Asso és a Nautic részére végül a délutáni rajt után két futamot is meg tudtak rendezni, egy első és egy harmadik hellyel Szilvássy Attila (EGIS) a Peecasso-Griddel előre ugrott a második helyre 1 ponttal Detre Szabolcs (KMP VSE) elé. A Gyöngy kormánya mögött Józsa Márton (Szigligeti VSE) mindkét futamot megnyerte, és átvette a vezetést a Nautic-ban.
 
A megélénkülő, stabil északi szélben a többi pályán egy futamra került sor, így a YSI-ben befejeződött a bajnokság. A hét futam után a Proximo és Eszes Tamás (YCBP) végzett az első helyen nagy fölénnyel a Favonius és a Flóra előtt. Az összevont cirkálóknál folytatódott a Szindbád 100%-os szereplése, a hatodik futamot is megnyerte Horváth László, a második és a harmadik helyen a Sirocco és a Tabu között pedig csak 1 pont a különbség. A 70-eseknél nagy csata várható még a Capella és a Krajcár között, mivel azonos pontszámmal állnak az élen az utolsó nap előtt. Hasonlóan kiélezett a verseny a 30-asoknál, mivel csak 1-1 pont választja el a Kékmadarat, a Regulust és a Vészmadarat egymástól.
 
A D pályán is befejeződött a bajnokság, az 50-es cirkálóknál a Parti szél és Finánczy György (Kereked) nyerte meg a Nagyhajós Bajnokságot, a következő három helyen pedig azonos ponttal a Scutamil, a Frotuna és a Vénusz II. található.


 


3. nap


Hétfőn gyenge szélben folytatódott a Nagyhajós Országos Bajnokság első fordulója, ezért a mezőny csak kettő körül ment ki a vízre. Fél háromkor rajtolt az első futam, és összesen két futamot tudtak megrendezni.
 
Az Assoknál Litkey Farkas (KMP VSE) és Detre Szabolcs (KMP VSE) óriási csatát vívott egymással a második futamban, és annyira csak erre figyeltek, hogy nem is sikerült jó eredményt elérniük. Litkey a kilencedik lett, de ezt kiejtheti, a korábbi repülőhollandiban versenyző Detre pedig a tizedik helyet érte el. A nap folyamán az addig stabil nyugati szél kihagyott, így az utolsó krajcban sok kormányost meglepett. Jól szerepelt az Ábránddal Dulin Jenő (BHSE), aki már három futamgyőzelemmel a második helyen áll egy pontra szűkítve hátrányát a dr. Takács István (TVSK) kormányozta a Hadúrhoz képest.
2. nap


Három futam is megrendezésre került a Nagyhajós Országos Bajnokság I. második napján. Igaz, a negyediket is megkezdte a mezőny, de addigra már lankadt az egyébként a délelőtt folyamán kitartóan fújó szél, ezért a rendezőség inkább úgy döntött, egy kör után lelövi a negyedik futamot. Kivéve a J24 osztályt, mivel ott meg tudták tartani a mai negyedik futamot is.
 
Ezúttal nem volt annyira viharos az időjárás, hogy árbocok törjenek, de azért egy-két spinnaker megsínylette a versenyt. Az Asso99 osztályban két futamot is megnyert a Detre Szabolcs (KMP VSE) kormányozta Erste, a harmadikon Litkey Farkas (KMP VSE) bizonyult a legjobbnak az Asso Le Mió-val.
 
Szoros volt a verseny az Asso mezőnyben is, és általánosságban elmondható, hogy a remek szélnek köszönhetően jó versenyeket vívtak a csapatok egymással. Az összevont cirkálóknál a Szindbád nyerte mindhárom futamot, de mivel a szombatit nem fejezte be, egyelőre csak a harmadik helyen áll. Ugyanez a helyzet az Elliot 770-eseknél, ahol Szoják Balázs (BFYC) az Audentes-szel háromszor is az első helyen futott be, de a tegnapi befejezetlen futam miatt a második helyen áll tetemes hátránnyal. A J24 osztályban Székely Antal (BHSE) átvette a vezetést az olasz Montella Luca kormányozta Botta Dritta-tól. A rendezők jól rakták ki a pályákat és a bójákat is, megfelelő versenyzést biztosítva így a 11 résztvevő hajóosztály számára.1. nap

11 hajóosztály számára kezdődött meg az országos bajnokság Balatonfüreden szombaton, rendkívül erős szélben. A 10 órai hivatalos megnyitóünnepséget követően 12 órakor elrajtolt az első, és egyben egyetlen szombati futam. Mivel végig 25 csomós szél fújt 40 csomós befújásokkal, a rendezőség fél négykor úgy döntött, lelövi a futamot.

Az egyetlen megrendezett futamon több vízbeesés, sőt egy borulás és egy árboctörés is történt, így nem volt eseménymentes a bajnokság első napja. A négy pályán összesen 94 hajó versenyzett egymással, köztük a J24 és az Asso osztályban külföldi résztvevőkkel is. Igyekszünk a bajnokság minden napján tájékoztatást adni az eseményekről, a szombati nap után a J24 hajóosztályról számolunk be részletesebben.

A J24-ben versenyző olasz Botta Dritta (az EB második helyezett hajója) magabiztosan nyerte a futamot annak ellenére, hogy az első hátszeles szakaszban a bójakerülést követően gyakorlatilag elmerült a spinnakerrel együtt, és egy embert el is hagyott a szerencsétlenül sikerült forduló során. A második lett, és egyben vezeti a magyar mezőnyt az osztály tavalyi bajnoka, Székely Antal (BHSE), a harmadik helyen pedig a félig új csapattal rajthoz álló Madarász Tamás (BYC) végzett. A viharos szelet a többi hajóosztályban nehezen bírták a résztvevők, de a J24-ben az összes rajthoz állt egység befutott a célba.