Nagyhajós OB 2014

Augusztus 2. szombat, óta zajlik a Nagyhajós bajnokság hét hajóosztály részére Balatonfüreden az MVSz, illetve az Ötvenesek és Hetvenesek versenye Tihanynál a THE rendezésében. A nagyhajós bajnoki „hagyományoknak” megfelelő, gyenge, forgolódó szelekben vitorlázott versenyek, amelyek igazán próbára teszik a versenyzők, de olykor még jobban a versenyt rendezők idegeit...

Füreden két pályán versenyeznek a hajók. Az egyiken klasszikus osztályok. Sajnos több osztályban a résztvevők száma nagyon alacsony, és a verseny számukra nem lesz magyar bajnokság, hanem flottabajnokság. Meglepő, hogy Harmincas cirkálóbólsem gyűlt össze csak öt hajó a bajnokságra!

A verseny mindenestre a legtöbb osztályban izgalmas, és főleg nyílt!

Másféle hajóosztályokból ismert nagy nevek is beneveztek a bajnokságra.

A 13 hajós Európa 30-as mezőnyben a Zarándok borítja a papírformát Király Zsolttal a kormánynál.

A 11 M OD-ban a Rauschenberger Miklós, Pallay Tibor és Kátai Péter vezette csapatok nehezítik a címvédő Czap Zoltán dolgát, aki keményen állja a sarat.

A Scholtz 22-esben Gecse Zoltán hajója a Hakuna Matata Virág Flóra és Gecse Balázs, valamint Czégai Péter segítségével veri aa többieket nagy fölénnyel, de sajnos a többiekkel együtt is mindössze hatan vannak,

Az Ötveneseknél Fináczy György, a Hetveneseknél Pomucz Tamás viszi a pálmát. Az Ötvenes cirkálóknak már két éve nem volt országos bajnokságuk, csak flottabajnokságokat rendeztek. Remélhetőleg majd újra visszatérnek a versenyekre a csapatok, és rövidesen ismét tíz fölé nő az indulók száma. Termélszetesen nagy a harc a bajnoki aranyért. A Dragonban is jól szereplő Kis-Szölgyémi Ferenc vezette csapat a Fortunával szorongatja Fináczy Györgyéket.

A Hetveneseknél több év szünet után újra pályán van a Pannónia, amelyet a Bujdosó testvérek vettek meg Jásdi Istvántól, vagyis borásztól borászokhoz került a hajó, és az északi partról a délire. Jordán Balázs kormányozza. Négy futam után az élen Pomucz Tamásék (Capella) hajtanak Fehéri Gáborék (Anna) által szorongatva. A mezőnyben címvédőként mindenki örömére újra ott van a Krajcárral Holovits Gyúró az osztály történetének legtöbb bajnoki címét nyert kormányosa.

Ma is nagyon nehéz körülmények között lehetett csak futamot rendezni a Nagyhajós Bajnokságon. Reggel szakadt az eső, de volt szél, később viszont az eső csitulásával a szél is el állt. A mezőny sokat várt a vizen, miután végre hatalmas szélfordulók után, némileg stabilizálódott a szél ereje és iránya, és újra lehetett futamot rendezni.

Balatonfüreden a B pályán az összes kiírt futam megrendezésre került, az A pályán 8 futamból hirdettek végeredményt.

Sajnos csak a 11 M OD és az Európa 30-as osztályban volt elegendő számú induló ahhoz, hogy a magyar bajnoki címet kiérdemelhesse a győztes.

Nagyszerű és különleges volt a díjkiosztó ünnepség, mert a díjakat a két újdonsült, amúgy már sokszoros világbajnok Érdi Mária és Vadnai Jonatán adta át. A múlt héten lettek aranyérmesek Lengyelországban a Balti-tengeren a Laser Radial ifjúsági világbajnokságon U 17 korosztályban. Természetesen hatalmas tapsot kaptak a nagyhajósoktól. Jól is jöhet nekik a szeretet és a bíztatás, mert most utaznak Kínába, ahol az Ifjúsági Olimpián képviselik Magyarországot Byte osztályban vitorlázva.

Az Európa 30-asok között a kezdetben sorra fuamokat nyerő Zarándokot a verseny végére megszorongatta a Fiskális Sárközy András kormányzásával, de legyőzni végül nem tudta. Bronzérmes a Hadúr, Dr. Takács István csapatalett. Magyar bajnok a Zarándok Király Zsolt kormányzásával. Legénysége: Huszka Róbert, Fabó Péter, Kajner Gyula (tartalék: Puskás Tamás). 

A tízhajós 11 M OD osztályban új bajnokot avattak. A védő Obsession, Czap Zoltán kormányzásával sokáig vezetett és ellenállt a támadóknak, de végül Pallay Tiborék (Orka) pontazonossággal, a győztes Eleven pedig három ponttal megelőzték őket. Magyar bajnok az Eleven Rauschenberger Miklós kormányzásával. Legénysége: Kern Pál, Kócza Gábor és Törő György.

A 22-es, 30-as, 40-es Cirkálók, illetve a Scholtz 22-esek és az idén osztállyá vált Elan 310-eseknél nem jött össze a magyar bajnoksághoz szükséges minimális induló létszám. Ezekben az osztályokban a győztesek csapatbajnoki címet kaptak.

Tihanyban az Ötvenes és Hetvenes Cirkálók versenyeztek. 

A Hetveneseknél az első futamok után Pomucz Tamás csapata vezetett a Capellával, de aztán a Fehéri Gábor által kormányzott Anna vette át az uralmat. Pomuczék azonban a hatodik futam mélypontja (DSQ) visszataláltak a nyerő ösvényre, behúzták az utolsó három futamot, és bajnokok lettek. A bronzérmet az Irokéz csapata érdemelte ki Pajor Zsolt vezetésével. 

A magyar bajnok csapat Hetvenes Cirkálóban: Pomucz Tamás, Vőneky Gyula, Hámos Zoltán, Vadászy András, Fazekas József, Pomucz Anna Boglárka, Gallasz Lajos, Dr. Vőneky Ákos, Imrédy Sarolta, Pomucz Máté, Tuboly Zoltán.

Az Ötvenesek újra magyar bajnokságot futó mezőnyében az első két futamot ugyan Fináczy György csapata nyerte a Parti Széllel, de aztán már a Fortuna dominált. Harmadik helyen a vadonat új Indián végzett Süli Andrással a kormánynál. A magyar bajnok Ötvenes Cirkáló osztályban a Fortuna. Kormányosa Kis-Szölgyémi Ferenc, legénysége Dr. Bluszt Kálmán, Keller András, Vezér Károly, Kis-Szölgyémi Soma, Kis-Szölgyémi Luca.

Nagyhajós OB Végeredmény

50-es és 70-es OB végeredmény

Támogatóink: