MVM utánpótlás OB 2013

Mától szombat délutánig a balatonfüredi Koloska Marinából vitorláznak ki a fiatalok az idei összevont MVM Utánpótlás Bajnokság futamaira. 

87  Optimist, 9 Cadet, 34 Laser 4.7,, 23 Laser Radial, 14 darab 420-as és 4 induló a 470-es osztályban.  
Az összesen 171 versenyző egység 16  klubból érkezett. 
Az Optimistet leszámítva, ahol a tavalyihoz (83) képest növekedett a mezőny, kevesebb hajó rajtol, mint a tavalyi bajnokságokon.. A különbség javát azonban a külföldiek távol maradása teszi ki, hiszen tavaly tizenheten a határokon kívülről érkeztek, míg az idén az egyetlen külföldi versenyző Marko Radman a Laser Radial osztrályban. Ez persze érthető, hiszen nem régiben volt itt Magyarországon mind az Optimist EB, mind a Laser Worlds, és tavaly bizonyára sokan jöttek a Balaton megismerésének céljából a bajnokságra.
Az idei újra teljes utánpótlás bajnokság, hiszen az Optimist, Cadet és Laser mezőnyökhöz csatlakoztak a 420-asok és 470-esek is. 
A megnyitó ünnepség idején délelőtt még lengedezett némi északkeleti szél, ám az teljesen elállt, és jelenleg (14:30) nyoma sincs a verseny megrendezéséhez szükséges hajtóerőnak. Így a mezőny a Koloska Marinában várakozik.
Az első napi szélcsend és hiábavaló parton várakozás után ma két, a 470-es és 420-as osztályokban három futammal megkezdődött Balatonfüreden az MVM Utánpótlás Bajnokság. 
Egy utánpótlás bajnokság esetében igazán stílszerű, hogy amíg az A-pályán a főrendező Sípos Péter, addig a másikon, a B jelűn, a fia Máté vezényli a futamokat. A mai napi széllehetőségekből mindketten kihozták a maximumot.
Reggel, az eső elállása után fokozatosan frissült az északkeleti szél, lehetővé téve egy futam hibátlan lebonyolítását. A különlegesen látványos és és napközben sokféle képet mutató magas és alacsony felhőzet pontosan jelezte az időjárás labilis voltát. Mégis az első futam szélgyengülése után nem zápor érkezett, hanem a szél keletre fordult és újra megfrissült. Az A-pályán 18 csomós frissülést is mértek, de az egész versenyterületen 10 csomó fölé került az átlagos szélerő. Így egy második jó futamot is sikerült teljesíteni az összes osztálynak.
Délután 4 óra tájta déliesedő, ám markánsan legyengülő szélben csak a déli parthoz közelebb eső A-pályán voltak rajtok. A további gyengülés miatt a 470-esek és 420-asok futama pályarövidítéssel teljesült, a többiekét megszakította a rendezőség. 
Fél öt körül mindkét pályáról a Marina Koloskába vontatták a hajókat, miközben észak felől sötét fellegek gyülekeztek. A vihar elmaradt, de új szél sem érkezett, így több futamra sem került sor.
A legnagyobb létszámú 87 hajós Optimist mezőnyben az ifjúsági korú Erőss Lóránd egy futamgyőzelemmel és egy második hellyel magabiztosan áll az élen a serdülőket vezető Lászlófy Ábel előtt. Mindketten a Spartacus VE versenyzői. Mögöttük természetesen sűrű a mezőny. Újabb serdülőket: De Jonge Arthurt (Procelero), Bihary Ádámot (THE – YKA) és LászlófyLeventét (SVE) követi a második ifi, Szilasi Fábián a Kereked VE versenyzője. Nekik sikerült a legegyenletesebben teljesíteni a forgolódó szélben, ők hatan végeztek mindkét futamban a legjobb tíz között. A többiek eredményei már jobban szórnak. Például a második futamot nyerő Jeney Máté az elsőben csak huiszadikként ért célba. A legeredményesebb lány a földvári Európa-bajnokságon jól szerepelt Veenstra Csenge, aki az összetett listán jelenleg 12.
Ugyanazon a pályán az Opék előtt rajtolva izgalmas, szoros küzdelmet vívtak a Cadetosok. A kiegyensúlyozott vetélkedést mutatja, hogy az első és a hatodik helyezett lózótt csak négy pont a különbség. A második futamot nyerő lánycsapat Molnár Zsófia Helka és Szilassy Bori állnak az élen az első futamon legjobbnak bizonyult Kálóczy Szebasztián és Mohácsi Marcell előtt. A kilenc hajóból az első hét a Tihanyi Hajós Egyletből érkezett. Úgy fest, a bajnokság a háziversenyük lesz.
Az A pályán a 33 hajós Laser 4.7 mezőnyt összetettben az U16-os Hirschler Rebeka vezeti egy első és egy második hellyel, megelőzve az U18 korcsoportos Csányi Ádámot és Szilasi Farkast. Ebben az osztályban több menő is jelenleg hátrébb áll a listán, hiszen korai rajtos volt az első futamban a másodikat megnyerő Gecse Balázs, illetve a másodikban a Laser Worldsön 4.7-essel és Radiállal is jól szereplő Virág Flóra. Hasonló sorsra jutott Benedek Anna is. 
Laser radiálban az egyetlen külföldi réztvevő, Marko Radman elverte a magyar mezőnyt mindkét futamban.  Mögötte hárman állnak pontazonossággal: Varga Dániel, Litkey Balmaz és Takács Levente. Ötödik a legjobban vitorlázó lány Hirschler Ludovika, hatodik-hetedik szintén azonos ponttal a két legjobb U17-es Tenke Martin és Bujdosó Mátyás.
A 420-asoknál, ahol 14 egység versenyez a Gyapjas Zsombor – Ziegler Kristóf kettős neve olvasható a lista élén, de pontelőnyük nincs Péch Lóránt és Bagyó Áron előtt. Harmadik az első kettőhöz hasonlóan egy futamot is nyerő Polgár Lukács – Rácz Levente kettős. 
Ha pedig kétszemélyes, trapézos hajó, akkor úgy fest Gyapjas-uralom van az első nap után, hiszen a 470-eseket a 420-asban vezető Zsombor bátyja Gyapjas Balázs kormányozta hajó uralja. Kiska Balázzsal az oldalán mindhárom futamot megnyerték. A 470-esben nem csak kicsi a mezőny – 4 hajó – , de az erőviszonyok is egyértelműnek tűnnek, mert a második futamon minden résztvevő ugyanazt az eredményt érte el, mint az elsőn. 
Ahogy tegnap, ma este is volt tombola. Bár a kisorsolt ajándékok napról-napra értékesebbek és szebbek, ma mégis valahogy csendesebb volt a csapat a sokórányi vizenlét után, mint tegnap, amikor csak focival, kötélhúzással, fürdéssel, tömeges fürtökben billiárdozással, evéssel, ivással és rohangálással tudták magukat elfárasztani. A versenyzés hatékonyabb!
MVM Utánpótlás Bajnokság – Balatonfüred, Koloska Marina
A harmadik versenynapon sikerült egy futamnyit behozni a lemaradásokból, mert ma végre balatoni viszonyok között  remek szél fújt. Észak-északnyugati, általában tíz csomó körüli átlaggal, a parthoz közelebb eső B-pályán néhány komoly gyengüléssel, de rendre visszatérő kellemes friss széllel.
A Balatonon ma már bajnoki nagyüzem volt hiszen a két utánpótlás pálya mellett Csopaknál a Sudár Regatták, Füredről indulva Zamárdi előtt pedig a Hetvenesek és a Harmincas cirkálók versenyeztek. De a mai jó szélben mindenki rendben elfért a vízen.
A futamok a délelőtt tíz órai rajt után folyamatosan zajlottak, legfeljebb a pályák újratelepítésére kellett várni pár percet az újabb rajtokkal. Mert a szél forgolódott becsülettel, amire a pályák rendezőségeinek reagálni kellett. Ezt sikerrel meg is tették mindkét versenyterületen.
Erőss LórándA 87 hajósOptimistmezőnyben továbbra is  Erőss Lóránd vezet, de már nem olyan fölényesen, mint ahogy arra az első két futamon mutatott teljesítménye alapján számítani lehetett. A mai négy futamot még egy elfogadható 4. hellyel kezdte, de aztán elvesztette a fonalat, és egy tizenkettedikre huszonharmadikat húzott, és csak a napi negyedik futam megnyerésével lépett vissza a lista élére.

Azért is vezethet, mert az üldözők is botlottak már egyszer-kétszer. A most második Szilasi Fábián a reggeli futamban hibázott, viszont egy  2., 1., 4. sorozattal folytatta napot. A harmadik helyre feljövő Jeney Máté, aki a serdülő mezőnyt vezeti, két futamot is nyert ma. A fiatalabbak közül Lászlófy Ábel szorongatja. Wolf Szabolcs pedig sokkal többet jöhetett volna előre gyenge első napi eredményei után, ha az utolsó futamban nem botlik újra egy tizedik hellyel. Az első napon remekül teljesítő Bihary Ádám a 30. helyre esett vissza három gyenge futameredménnyel és egy fekete zászlós kizárással.
Az Optimist mezőnyben a legeredményesebb lány továbbra is Veenstra Csenge. A 9. helyen hetvenhét ponttal előzi meg a következő lány versenyzőt, aki 25.
A B-pályán maradva a Cadet osztályban ma egyértelműen alakultak az erőviszonyok, 
Molnár-Szilassy  Cadet 2013
miután Molnár Zsófia és Szilassy Bori mind a négy futamot megnyerte. Előnyük azonban nem behozhatatlan, mert Kálóczy Szebasztián és Mohácsi Marcell hajója mindannyiszor a második helyen ért célba. 
Az A-pályán a Sípos Péter vezette rendezőségnek négy osztállyal kellett megbírkózni, a pályát minden jelentős szélváltáshoz igazítani, és egyes túlpörgött hajóosztályokat fekete zászlós rajttal rendre kényszeríteni.
A Laser Radial osztályban továbbra is a szlovén Marko Radman dominál a versenyen.

Bár a mai második és harmadik futamon Takács Leventének kétszer is sikerült előtte elsőként a célba érni, és az egyiken Varga Dániel is legyőzte őt, végül a napi negyedik futamon, amikor Takács a fekete zászlós rajtban kihullott az ellenfelek közül, újra győzött. 
Marko Radman
A magyar bajnoki címért folyó küzdelemben Varga Dániel két ponttal áll Takács Levente mögött, viszont a legrosszabb helye, jelenlegi kiesője 5., vagyis ha egyet hibázik, még mindig versenyben marad a magyar elsőségért.
Az U19-esek mögött a legjobb U17-es korosztályos versenyző Bujdosó Mátyás az ötödik helyen.  A lányok közül a legjobban a hatodik helyen Hirschler Ludovika áll.
A Laser 4.7 mezőnyben a lányok uralkodnak. Hirschler Rebeka (U16) továbbra is vezet, de most már Virág Flóra (U18) is kiejthette az előző napon korai rajtért kapott rengeteg pontját, és a második helyen áll. Scharf Máté a harmadik helyen a legjobb U16-os korosztályos fiú, egyenletesen jó, megbízható teljesítményének köszönhetően megérdemelten. Őt Gecse Balázs követi a listán (U18), aki három futamot is megnyert, de a korai rajtos futama mellé ma egy huszadik hely is becsúszott. Talán erre gondolt Czégai Péter a Procelero SE edzője, amikor arról beszélt, hogy versenyzői egy-egy remek teljesítmény mellé be-betesznek némi eszementet is.
420 rajt
A 420-asoknál az élmezőny a korábbiakhoz képest a harmadik-negyedik helyen változott lista, illetve Gyapjas Zsombor ls Ziegler Kristóf markánsan feltörte az első három futam után volt pontazonosságot. Két futamot is megnyertek ma, és az előnyük kilenc pontosra hízott Péch Lóri és Bagyó Áron előtt. 
Polgár Lukács és Rácz Levente ma is nyert futamot, ám az egyenletesebben teljesítő Boros Gergő – Simó Márton kettős elorozta a harmadik helyet. Sőt, Péchék nyakán vannak, csak egy ponttal mögöttük.

A 470-esek sovány négyhajós mezőnyében, ahol a hajók az első három futamon mindannyiszor ugyanabban a sorrendben értek célba, a helyzet lényegében változatlan maradt. A sorrend maradt, mindössze a mai első futamban Weinber Zsófia és Böröcz Berta a második-harmadik helyen osztozva legyőzte a Borsos-Serke kettőst. Utóbbiak viszont az utolsó futamon borították a kialakult rendet, mert legyőzték a hat futamon első Gyapjas Balázsékat.
Holnap, a bajnokság negyedik napján újra jó szél várható, és ha lehet, ismét négy-négy futamot igyekeznek lebonyolítani mindkét pályán.

Sípos Péter vezetésével az utolsó csepp szelet is kifacsarták a lehetőségekből a verseny rendezői, amikor a reggel tíz tájt frissülni kezdő, de rövidesen végelgyengülésnek induló délnyugati szélben mindkét pályán megrendeztek egy-egy futamot. A sikeres teljesítéshez sakkozni kellett a pályarövidítésekkel és befutókkal.

Az A-pályán a Laser Radiálok a külső kör alsó kapujánál futottak célba, a 470-esek és 420-asok ugyanebben a szakaszban fenn a kreuzbójánál, míg a Laser 4.7-esek a második cirkálószakaszuk végén a belső körön fejezték be a futamot. A B-pályán a Cadetok végig mehettek a pályájukon, az Optimisteseknek pedig rövidítettek Sípos Mátéék.

A szél ugyan nagyon legyengült a végére, de az iránya mindvégig délnyugati volt, és jelentős lavórok sem alakultak ki. Nem volt mázlis utolsó pár előre fuss játék, így végül is egy gyenge szeles, de jó futammal zárult a bajnokság.

Az utolsó futam nem borogatta fel jelentősen a kialakult sorrendet.

 

Végeredmények (letölthető pdf fájlok):

420

Laser Radial

Laser 4.7

Cadet

Optimist

470

Támogatóink: