MVM OB Asso99, 8MOD, Melges24 2014

Az MVM Sportegyesület 2014.  augusztus 20-24. között rendezi meg az Asso99, a Melges24 és a 8M OD One Design hajóosztályok országos bajnokságát Balatonfüreden, a volt OMFB kikötőben. A verseny névadó szponzorai a Magyar Villamos Művek és a BMW Group Hungary lesznek.

Mindhárom hajóosztály sportos, gyors hajó, így garanciát jelentenek az izgalmas futamokra, amelyekre kreutz-hátszél (up&down) pályán kerül sor.

A Versenyrendezőség 10 futam megrendezését tervezi, az első futam tervezett rajtja augusztus 20-án, nemzeti ünnepünkön 11.00 órakor lesz.

A verseny rendezőjének tisztét Sipos Péter, a Versenybíróság elnökének feladatait Fluck Benedek tölti be. Az MVM Sportegyesület a vízi rendezés mellett parti programokkal is készül a résztvevő versenyzők számára.

A versenynapok eredményeiről az MVM Sportegyesület napi szinten tájékoztatást ad e-mail útján és honlapján keresztül az alábbi elérési útvonalon.

http://www.mvmse.hu/VitorlasSzakosztaly/CMS.aspx?PID=102&al=mvm_melgesasso8m_orszagos_bajnoksag

Az Asso99, Melges24 és 8M OD hajóosztályok részére az MVM SE rendezésében, az MVM és a BMW Group névadó szponzori hozzájárulásával a balatonfüredi volt OMFB Kikötőben megvalósuló országos bajnokság első versenynapja esővel köszöntötte a versenyzőket. A nevezések lezárulása és az ünnepi megnyitó, valamint versenyzői értekezlet után azonban az idő kitisztult, a szél felerősödött, így a Sipos Péter vezette versenyrendezőség úgy döntött, hogy megpróbálkozik egy versenypálya kitűzésével. A szél egyre erősödött, így 7-12 csomós egyenletes irányú északi-északkeleti szélben a nap végéig három szép futamot sikerült megrendezni.

A Bajnokságra összesen 14 Asso99 és 10-10 Melges24, valamint 8M OD csapat nevezett. Az Asso99 hajóosztályban két német egység is rajthoz állt.

Az első versenynapon az Asso-k között a három futam eredményei alapján a Detre Szabolcs által kormányzott Infla Deus hajó vezeti az eredménylistát, egy harmadik futamhelyezéssel és két futamgyőzelemmel. Utánuk az első futam győztes BDO csapata követi a mezőnyt Bartos Zoltán kormányzásával. Harmadik helyen a sokszoros repülő hollandi világbajnok Majthényi Szabolcs Fantomasso csapata áll.

A Melges hajóosztályban a tavalyi OB győztes Strange Brew csapata vezeti az eredménylistát Ian Ainslie vezetésével, utánuk Bujáky Attila Hód hajóegysége, valamint Czégai Péter Jedi Business hajója követi a listavezetőt.

A 8 méteresek között Pfeninberger András és csapata áll az első helyen, második a Kassai András kormányozta Camelot, harmadik Gyenes Ákos Weight hajóegysége.

A versenynapot méltó befejezéseként az MVM Sportegyesület által rendezett gálavacsora és coctail party, valamint az augusztus 20-i balatonfüredi tűzijáték zárta, amelyet az MVM Sportegyesület támogatói és szponzorai is megtiszteltek részvételükkel.  

A névadó szponzor BMW jóvoltából a versenyzők és vendégek a BMW több gépkocsi típusát is kipróbálhatják a verseny során, a gépkocsit augusztus 22-4. között a Vitorlás téren felállított BMW standnál is megtekinthetőek lesznek.

Az MVM Asso-Melges-8M Országos Bajnokság második versenynapja ismét kedvezett a vitorlázásnak, hiszen  annak ellenére, hogy az augusztus 20-a körüli balatoni időjárást gyakran jellemzi a szélcsendes idő, kicsit ugyan forgolódó, de 8-12 csomó körüli észak-nyugati szél biztosította az élvezetes versenyezést.

A kora reggeli eső gyorsan alábbhagyott, így a mezőny késő délelőtt vízre szállt és Sipos Péter versenyrendezői irányításával a nap folyamán négy eredményes futamot sikerült megrendezni. A pénteki és szombati napra az időjárás előrejelzés kevés szelet jósolt, így Sipos Péter igyekezett a legtöbbet kihozni a napból, hogy a tervezett 10 futamot tartani tudja. A bajnokság így már két nap után eredményesnek mondható.

Tekintve, hogy a levitorlázott hét futamból a versenykiírás szerint egy más kiejthető volt, a nap végére az eredménylistán is több változás történt.

Az Asso hajóosztály eredménylistáját továbbra is az Infla Deus vezeti Detre Szabolcs vezetésével, a második és harmadik helyen azonban módosult a hajók sorrendje. Második helyre vitorlázta fel magát a többszörös Kékszalag győztes Litkey Farkas csapata az Asso le Mio hajóval, a harmadik helyen továbbra is a többszörös repülő hollandi világbajnok Majthényi Szabolcs csapata áll. Az eddigi második helyezett BDO a negyedik helyre csúszott vissza.

A Melges hajóosztályban a Strange Brew csapattól láthatóan nem lehet az első helyet elvenni, jelentős pontkülönbséggel vezetik a listát Bakóczy Róbert (FGF Sailing Team) és  Czégai Péter (Jedi Business) csapata előtt, akik pontazonossággal állnak a 2. és 3. helyen.

A 8 méteresek mezőnyében az első három helyen nagyon szoros a küzdelem, jelenleg az Oroszlán Péter által kormányzott American Crew csapata áll az élen, pontazonossággal megelőzve a 2. helyezett Nekem 8 csapatot Erdős Péter vezetésével. Gyenes Ákos a Weight csapattal megtartotta első napi 3. helyét, csak egy ponttal marad el az 1. és 2. helyezett csapattól, így a további futamok még sok izgalmat tartogatnak ebben a hajóosztályban is.

A hét futam utáni eredménylista mellékleten csatolva.  

Időközben megkezdődött a harmadik versenynap első, összességében a bajnokság 8. futama, a hajók hamarosan a befutóra érkeznek. A harmadik versenynap eredményeiről is beszámolunk.

9 FUTAM UTÁN, A 10. FUTAM ELŐTT

Az MVM Asso-Melges-8M Országos Bajnokság harmadik versenynapján Sipos Péter versenyrendező 11. órai rajtot hirdetett, és bár az időjárás előrejelzés nem kecsegtetett túl sok széllel, a 6-8 csomó körüli északkeleti irányú az előző napi forgolódáshoz képest stabilnak volt mondható.

A pénteki napon megrendezett két gyengeszeles 8. és 9. után immár két futam kiejthető, ami a bajnokság eredménylistájának elején újabb változásokat hozott. Főleg az Asso hajóosztályban, ahol Litkey Farkas Asso Le Mio csapata átvette a vezetést Detre Szabolcs Infla Deus csapata előtt, miközben Majthényi Szablocs továbbra is tartja harmadik helyezését. Az utolsó futam azonban még sok izgalmat tartogat, hiszen az első és második helyezett között két pont, a második és harmadik helyezett között egy pont különbség van jelenleg.

A 8 méteresek mezőnyében szintén több változást hozott az újabb versenynap, hiszen a Nekem 8 Erdős Péter vezetésével átvette a vezetést az Oroszlán Péter által kormányzott American Crew csapatától, akiknek sajnos sikerült egy korai rajtot is begyűjteniük és jelenleg pontazonossággal állnak a második helyen a harmadik helyezett Raiffeissen csapat előtt Pfeninberger András kormányzásával. A 10. futam így itt is döntő lehet!

A Melges hajóosztály eredménylistájának sorrendje nem változott, a Strange Brew csapata erősen tartja vezető pozícióját, a második és harmadik helyen azonban az egy pontos különbség még tartogat izgalmakat a dobogóra kerülő csapatok sorrendjében.

Mindenki nagy izgalommal várta tehát az utolsó futamot!

A szombati negyedik versenynap időjárás előrejelzése reményteli lehetőséget jelentett az utolsó futam eredményes megrendezésére, Sipos Péter versenyrendező még a koradélutánra jelzett vihar előtti erősödő szélben bízva vitte ki a mezőnyt délelőtt. A várt erősödés egy óra körül meg is érkezett ugyan, azonban épp hogy az Asso osztály első hajói az első pályahossz kreuz bójáját vették, eleredt az eső és a szél ereje 2-3 csomóra csökkent. A futamot ezért a versenyrendezőség érvényteleníteni volt kénytelen, a hajók az érkező vihar és zuhogó eső elől a kikötő felé vették az irányt. Sipos Péter még kivárt, hátha a szél felerősödik és mégis sikerül befejezni a bajnokságot a szombati napon, de sajnos az időjárás nem így gondolta. Az utolsó futamra és így a bajnokság végeredményére tehát vasárnapig várni kell még!

Holnap minden kiderül!

LEZÁRULT AZ MVM ASSO99-MELGES24-8M OD ORSZÁGOS BAJNOKSÁG

Az MVM Sportegyesület rendezésében lebonyolított  MVM Asso99, Melges24 és 8M OD Országos Bajnokság utolsó versenynapján a még hiányzó utolsó egy futam sok izgalmat tartogatott, hiszen az eredménylista ponttáblázatában nagyon szorosan alakult az aktuális sorrend, így az utolsó futam volt a mindent eldöntő.

Sipos Péter versenyrendező délelőtt fél tizenegyes rajtot hirdetett, és már az előző napi időjárás előrejelzés is jól mutatta, hogy erős északi szél várható vasárnapra.  Ez a valóságban is beigazolódott, hiszen a futam során 15-25 csomós széllel küzdött a mezőny, néha még ennél is erősebb befújásokkal tarkítva. Az átlagoshoz képest erősebb szél több hajóegységet is a parton marasztalt, mások számára viszont épp az erősszeles menetelés jelentette az igazi kihívást és lehetőséget a végeredményük javítására. 

A futamot az erős szél ellenére mindhárom hajóosztályban sikerült elsőre és tisztán elrajtoltatni, és ezután megkezdődött a villámgyors száguldás, izgalmas páros csatákat, gyönyörű manővereket láthattak a versenyt figyelemmel kísérők, akik megcsodálhatták mire is képesek ezek a remek One Design hajók nagy szélben.

A futam befutója rendesen átalakította a bajnokság végeredményét, legkomolyabban talán az Asso hajóosztályban, ahol a Detre Szabolcs által kormányzott Infla Deus hajóegység gyönyörű vitorlázással megnyerve a futamot az eredménylista élére vitorlázta fel magát, maga mögé utasítva az eddig vezető, Litkey Farkas által kormányzott Asso Le Mio csapatot, akik az utolsó futamban 4. helyen értek célba. A többszörös Repülő Hollandi világbajnok kormányos, Majthényi Szabolcs csapata megőrizte eddigi dobogós harmadik helyét.

A Melges 24 hajóosztályban szintén gyönyörű csatákat láthattunk, igaz, a Strange Brew csapat elsőségét már semmi sem veszélyeztette, a második és harmadik hely sorsáról azonban az utolsó futam döntött. Bakóczy Róberték utolsó hátszeles látványos száguldása meghozta a maga gyümölcsét, hiszen megszilárdította a csapat (FGF ISUZU Sailing Team) második helyét, így a Czégai Péter által kormányzott Jedi Business hajóegység nem tudott feljebb lépni a harmadik helyről.

A 8 méteresek tízfős mezőnyében hat hajó állt rajhoz az utolsó versenynapon, a futamot öt hajó fejezte be eredményesen, és bár a Nekem 8 csapat sem indult el, az ő győzelmüket már nem tudta a többi csapat elvenni. Az összetett második helyen az utolsó futamot megnyerő Raiffeisen csapat végzett Pfenningberger András irányításával, a dobogó harmadik fokára megérdemelten az American Crew csapata állhatott fel.

A bajnokság során összesen egy óvás érkezett be a Fluck Benedek által vezetett Versenybírósághoz, amely a vízen is szemléte a versenyszabályok betartását. 

A bajnokság díjátadó ünnepségére vasárnap délután került sor a volt OMFB Kikötőben. Díjazásra mindhárom hajóosztályban az országos bajnokság 1-6. helyezettje, valamint nemzetközi kategóriában az 1. 3. helyezett csapatok kerültek, e mellett az első futamok győztesei átvehették a  Tóth László emlékdíjat.

Sipos Péter versenyrendező és Fluck Benedek versenybíró értékelő szavai után a Kutassy László által készített, valamint a Magyar Vitorlás Szövetség által biztosított díjak átadásában az MVM Sportegyesület támogatóinak – a névadó szponzor MVM Zrt. és BMW Group, valamint a Kópis és Társa Kft. -  képviselői közreműködtek.

Letöltés

Támogatóink: