MVM Asso és Melges 24 bajnokság

A legerősebb nagyhajós osztályok bajnokságai Balatonfüreden.

A Koloska Marinában ma délután lesz a díjkiosztó ünnepsége a két legsportosabb nagyhajós osztály bajnoki versengéseinek. Az MVM támogatásával ezen a héten az Asso 99 és a Melges 24 osztályok bajnoki futamaira került sor a Balatonon. Az Asso regatta egyben az osztály idei Európa Kupa versenye.

Szombat estig az Assóban 7, a Melges 24-ben 8 futamot sikerült lebonyolítani. Könnyen lehet, hogy az alább közölt előzetes eredmények leszenek a bajnokságok hivatalos végeredményei is, mivel a verseny utolsó napján az érkező front túl erős szelet is hozott. Mindenesetre e sorok írásakor vasárnap délelőtt a versenyzők a parton várják az egyenlőre bőven harminc csomó felett fújó szél enyhülését.
Pedig különösen a népes 21 hajós Asso osztályban láthatnánk nagy küzdelmet az aranyéremért. Ugyanis hét futam után az összetett versenyben Nyári Zsolt csapata az élen egyetlen ponttal vezet a német Leopold Fricke és a Litkey Farkas vezette csapatok előtt, miközben a negyedik helyen álló Majthényi Szabolcsék hátránya is mindössze négy ledolgozható pont. 
Ám a végeredmény valószínűleg ugyanez marad, mert a hírek szerint a szél egyelőre nem gyengül, hanem erősödik.
A 11 hajós Melges 24 mezőnyben szintén szoros a verseny. Itt Kaiser Kristófék állnak az élen nyolc futam aalapján. Dr. Bujáky Attila csapata 2, Csoltó Ákosék 3 ponttal követik őket a listán.
A rendező klub honlapja: http://www.mvmse.com/

Izgalmas befejezés

Mégis lett egy zárófutam az Asso 99 és a Melges 24 osztályok bajnokságán

Vasárnap, az utolsó nap az erős szél miatt parti halasztással kezdődött az MVM SE által rendezett Asso 99 és Melges 24 bajnokságokon, az Asso Európa Kupán. 

Később a Kerekes Kázmér és Hegedűs Tibor által vezetett versenyrendezőségnek sikerült még egy-egy futamot lebonyolítani mindkét osztálynak.
Assoban az utolsó nekifutás előtt, hét futam után a háromszoros olimpikon és 2010-es Kékszalag győztes Nyári Zsolt által irányított csapat egyetlen pont előnnyel állt az élen a  német Leopold Fricke és a Litkey Farkas vezette hajók előtt, miközben a negyedik helyen álló Majthényi Szabolcsék hátránya is mindössze négy ledolgozható pont volt.
Szintén szoros állással vágtak neki az utolsó futamnak a Melges 24-ben versenyzők. Itt az első három helyezettet összesen három pontnyi különbség választotta el.
Az Assoban nagy izgalmak és feketezászlós rajt után a Majthényi Szabolcs vezette Fantomasso megnyerte a futamot, ám Nyári Zsolték a Yuppie-val harmadik helyen értek célba, így megőriztek két pontot előnyükből és magyar bajnokok lettek. A győztes hajót Nyári Zsolt, Kiss Tamás, Szilvási Lilla, Fonyó Károly,  Aklan György és Tímár Péter vitorlázta.
Futamgyőzelmével a nyolszoros FD világbajnok Majthényi Szabolcs és csapata utolérte a tízszeres Kékszalag győztes Litkey Farkas vezette hajót. Pontazonossággal végeztek. Az ezüstérmet Majthényiék kapták, mert egy-egy első helyük mellett a Fantomasso vitorlázóinak két harmadik helyük is volt, míg a Litkey vezette Asso Le Miónak csak egy.
Majthényi Szabolcs a két legerősebb mezőnyt felvonultató nagyhajós osztály bajnokságán két héten belül két bajnoki érmet szerzett, hiszen a 8M OD-ban is dobogóra állhatott.
Melges 24-ben az utolsó futam már nem változtatott a sorrenden. A bajnokok: Kaiser Kristóf, Joó Kristóf, Földesi Gergő és Báti Gábor.
Fotók a verseny honlapján: www.mvmse.com