Mikulás kupa - Pula

24 ország, közel 500 versenyzője állt rajhoz 5 hajóosztályban a horvátországi Mikulás kupán.

December 3-5. között került megrendezésre az immáron hagyománnyá vált, s népes viadallá fejlődött Mikulás kupa a horvátországi Pula városában, ahol Optimist, Laser Radiál, Laser 4.7 és Laser Standard versenyzők küzdhettek meg egymással a legjobbaknak járó díjakért.

 

A népes magyar sereg tagjai közül sokan már pár nappal a verseny kezdete előtt megérkeztek a helyszínre, hogy néhány napos edzést tartsanak a viadal előtt, mely során kemény szélben próbálhatták ki magukat a fiatalok, s fejleszthették erős szeles hajóvezetési technikájukat.

 

Pénteken továbbra is erős szélben, nagy hullámokban került sor az első futamra, melyet a rendezőség ügyetlenkedése miatt nem követett aznap további. Nehézkesen mentek a rajtprocedúrák, a bóják lehorgonyzásával és egyhelyben tartásával is meggyűlt a helyiek baja az erős szél és komoly hullámzás miatt, ami számos problémaforrást eredményezett.  A legnagyobb létszámú mezőny, a három csoportba osztott optimistesek pályajele elszabadult, így a versenyzők egy része nem tudta azt venni, - s bár a gyerekek hibáján kívül – csak ez első 26 hajó tudott célba érni, a mezőny többi részének és a másik két csoportnak nem volt érvényes a futama.

 

Szombaton aztán igyekezett a rendezőség bepótolni az elmaradt futamokat, így rendkívül hosszúra sikerült a nap, rengeteg vízi várakozással, amit szintén a rendezőség ügyetlenkedése okozott. A szél ugyan némiképp gyengült az előző naphoz képest, s északira fordult, ám a szemerkélő eső és a hideg idő próbára tette a gyerekek és edzőik tűrőképességét, így többen kiálltak egy-egy futamból, valamint sok volt a korai rajt miatt kizárt versenyzők száma is. A közepes erősségű szélben végül 2 illetve 3 futamot sikerült lebonyolítani, s Optimistben Péch Lóri és Vadnai Jonatán, valamint Laser 4.7-ben az első napon gyengébben indító Vadnai Benji is az élmezőnyben versenyzett.

 

Az utolsó napra a szél legyengült, ám ezúttal az erős szél felőli áramlás nehezítette meg a versenyzők dolgát,s a meglehetősen hosszúra sikerült futamban, - melynek végére a szél ereje is igencsak megcsappant – ismételten nem sikerült a teljes mezőnynek limitidőn belül célba érnie. Öröm volt számunkra, hogy Optimistben az első két helyen is magyar versenyző szelte át a célvonalat, Vadnai Joni nyert, míg Péch Lóri a második helyet szerezte meg, mellyel Lóri  a 6., Joni pedig a 7. helyen végzett az összesített listán a 322 indulót számláló mezőnyben. Laser 4.7-ben Benji néhány ponttal maradt le a dobogóról, s a negyedik helyet szerezte meg a fiúk versenyében. A lányoknál Virág Zsófi és testvére Flóra is középmezőnyben versenyzett, míg Radiálban Rozsnyay Domi szerepelt a legeredményesebben, aki az összesített lista 18. helyén végzett a 46 hajót számláló mezőnyben, míg többi magyar versenyzőnk is megannyi élménnyel és tapasztalattal gazdagodhatott a regatta során.

 


Optimist – 322 induló

1.Paolo Grgorinic (CRO)
2.Asil Örgen (TUR)
3.Maximilian Kuester (ITA)
6. Péch Lóránt
7. Vadnai Jonatán
43. Gyapjas Zsombor
63. Cséby Flóra
85. Tóth Levente
86. Takácsy Lilla
91. Tóth Márton
125. Varga Zsófia
186. Durbák Márton
187. Ziegler Kristóf
203. Oláh Gergely
210. Czeizel Jakab
213. Korchmáros Sára
222. Józsa Attila
227. Sátori Bence
232. Hadnagy Zsombor
237. Futó Marcell
239. Lászlófy Ábel
246. Munkácsi Soma
258. Erőss Lóránd
259. Bednár András
263. Nyári Gergely
264. Nyári Dániel
285. Lászlófy Levente
286. Héjja Marcell
296. Papp Dominika
297. Németh Doma
319. Kovács Dominik

 

Laser 4.7  - 63 induló

1.Bartul Plenkovic (CRO)
2.Antonio Poretti (CRO)
3.Zeno Bgregorin (ITA)
4. Vadnai Benjamin
12. Takács Levente
30. Varga Dániel
43. Huszka Mátyás
47. Kerekes Attila
50. Dénes Bence
52. Vajnai Zoltán

 

Laser 4.7 női – 21 induló

1. Antonela Kacan (CRO)
2. Nina Hinic (CRO)
3. Anja Hamerlitz
13. Virág Zsófia
14. Virág Flóra
19. Kiss Bernadett

 

Laser Radiál – 46 induló

1. Giovanni Coccoluto (ITA)
2. Nenad Bugarin (CRO)
3. Hermes Feraldi (ITA)
18. Rozsnyay Domonkos
35. Korchmáros Kristóf
36. Héjj Viktória
40. Kiss Bálint

 

Laser standard – 10 induló

1. Filip Matika (CRO)
2. Luka Domjan (SLO)
3. Marko Peresa (CRO)
10.  Kántor Zsigmond

 


Eredmények:

http://www.svnikola2010.vega.hr/SvNikola2010_Results.htm

 


Eszes Bernadett
MVSZ – OÉB/UB

Támogatóink: