Mi a helyzet a sportorvosival?

Budapesten és Pest megyében távelbírálással hosszabbítják az engedélyeket, vidéken szigorú feltételek mellett látogathatók a sportorvosok. Nagyon sok szempontot kell figyelembe venni, nem lesz egyszerű mindenkinek igazolást kapni. Ráadásul az sem mindegy, mikor szerzi a versenyző az igazolást, mert a távelbírálással kapott engedély egyszeri és meghatározott időre szól.

Az Országos Sportegészségügyi Intézet (OSEI) a veszélyhelyzetet enyhítő, 2020. május 4-től érvénybe lépő rendelkezések nyomán a sportorvosi engedélyek kiadására vonatkozó hirdetményt adott ki. E szerint a személyes találkozással járó sportorvosi tevékenységet az emberi erőforrások miniszterének COVID-19 járványügyi helyzet kapcsán kiadott április 30-i utasítása szerint meghatározott óvintézkedések szigorú betartásával kizárólag a vidéki (Pest megye kivételével) sportorvosi rendelőkben indítják el sportorvosi tevékenységet, amennyiben azt a sportorvos vállalja.

Szabó Tünde államtitkár engedélyezte a távelbírálási folyamat ideiglenes, rendkívüli bevezetését. Külön meghatározott sportolói kör esetében lehetőség van személyes vizsgálat nélküli, rövidített időtartamra szóló sportorvosi engedély kiadására. Budapesten, a Karolina úti Budapesti Sportorvosi Centrumban (BSC), további tájékoztatásig kizárólag távelbírálásban adnak ki sportorvosi engedélyeket. Az egyéb budapesti és Pest megyei sportorvosi rendelők zárva tartanak. Utóbbi rendelőkben a személyes kontaktussal járó vizsgálatok csak a fővárosi és Pest megyei kijárási korlátozás feloldását követően indulhatnak el. A korábban az OSEI-nél regisztrált háziorvosok az eddigi fokozott leterheltségükre való tekintettel csak önkéntesen és szigorú dokumentációs kötelezettség mellett végezhetnek sportorvosi engedélyezést a körzetükbe tartozó sportolók számára.

A távelbírálás alapját az képezi, hogy az engedélyezéshez használt Sportorvosi Regiszter adatai alapján ellenőrizhetők azok a sportolók, akik az elmúlt években rendszeresen részt vettek az szakmai útmutató szerinti kivizsgáláson. Amennyiben korábban megadták a telefonos elérhetőségüket, kórelőzményük online áttekintésével egy időben a telefonos konzultáció lehetőséget ad arra, hogy a versenyzési engedélyük egy alkalommal távelbírálásban, rövidített időtartamra meghosszabbítható legyen. Távelbírálást a Budapesti Sportorvosi Centrum orvosai végezhetnek. Vidéken, Pest megyében és az egyéb budapesti rendelőkben a távelbírálási folyamat egyelőre nem kerül bevezetésre. A távelbírálás feltételei:

  • a „Sportorvosi kérdőív” kitöltése (az OSEI honlapjáról letölthető),
  • a sportolói COVID-19 kérdőív kitöltése (az OSEI honlapjáról letölthető),
  • több éves, teljesen negatív kórelőzmény,
  • rendszeres sportorvosi vizsgálaton való részvétel és kiadott versenyezhet minősítések megléte,
  • a korábban rendszeresen és szabályosan elvégzett sportorvosi vizsgálat – minimum 3 évre visszamenően és
  • melyeket követően a sportoló korlátozás nélkül kapott alkalmassági és/vagy versenyezhet engedélyt és
  • a Regiszterben szabályosan és hiánytalanul vezetett egészségügyi kórelőzménnyel rendelkezik és
  • a korábbi engedélyezéseknél nem szerepel egyéb kiegészítő vizsgálatra vonatkozó megjegyzés és
  • a sportoló jelenleg is igazoltan panaszmentes – azaz a válasz e-mailben nyilatkozik: „Fizikai aktivitással, sportolással kapcsolatosan jelenleg semmilyen panaszom, tünetem nincs.” és
  • a „sportorvosi kérdőív”, valamint a COVID-19 kérdőív kitöltve, aláírva, szkennelt formátumban a sportoló által korábban megadott saját e-mail címéről az tavelbiralas@osei.hu e-mail címünkre küldésre került, melyet kinyomtatunk és dokumentálunk.
  • Válogatott sportolóknál az elmúlt 18 hónap során végzett negatív kardiológiai vizsgálat, 12 hónapon belüli az OSEI-ben elvégzett emelt szintű szűrővizsgálaton való részvétel az engedélyezés további feltételei közé tartozik.

Sportágkezdőknél, újrakezdőknél (a legutolsó vizsgálat 18 év alatt 6 hónapnál, 18 év felett 1 évnél régebben történt), panaszos sportolóknál vagy a megjegyzésben pótlandó vizsgálatokkal, korlátozással rendelkező sportolók esetében a „távelbírálás” nem alkalmazható.

Az egyszeri rendkívüli hosszabbítás időtartama:

  • 4-18 éves korosztályban 3 hónap
  • 18-35 éves korosztályban 6 hónap
  • 35-55 éves korosztályban 3 hónap
  • 55 év felettieknél 1 hónap
  • kiegészítő szakvizsgálatokat igénylő sportágakban* 3 hónap

*küzdősportok, kontakt és non-kontakt labdajátékok, vizes sportok, autó-motor sport

A rendszer tehát nagyon képlékeny, kérdés, hogy a budapesti, illetve Pest megyei lakcímű sportolók szerezhetnek-e engedélyt vidéki sportorvosnál. Mindenestre a sportorvosi rendelők nem üresek, tehát telefonon érdemes, sőt tanácsolt is érdeklődni, ha értelmezési nehézségek adódnának. Az azonban csaknem bizonyosra vehető, hogy a nagyobb versenyek (például Kékszalag vagy bajnokságok) előtti napokban tapasztalt "igazolás szerző" rohamra idén nem lesz lehetőség. A távelbírálás viszont a korosztályok számára meghatározott időre ad csak egyszeri engedélyt, így az időzítésre is figyelni kell.

További részletek, dokumentumok a csatolt fájlokban olvashatók.

Szöveg: Molnár Csaba / Magyar Vitorlás Szövetség

Fotó: Mag Andrea


Csatolt fájlok:

Támogatóink: