Melges 24 Bajnokság

10 jó futammal lezajlott az osztály első magyar bajnoksága, amelyet az MVM Partner Zrt. és a Melges 24 Osztályszövetség rendezett.

Szeptember 22-én 14 hajó gyülekezett Koloska Marinában a Melges 24 osztály első Magyar Bajnokságára. A verseny fő támogatója az MVM Partner Zrt. segítségével kiváló körülmények várták a versenyzéket. Különösen sokat tett, dolgozott a bajnokság sikeréért Weöres Márti illetve a kikötő mestere, Brencsán Ábel. A parton minden napra akadtak közös programok is, a versenyzőket mindig várta a futamok után valamilyen kellemes meglepetés.


A vízi rendezés, amelyet Hegedűs Tibor vezetett, méltó volt a parti szervezéshez. A gyenge, irányában gyakran legyező szélben jó pályákat tűzött ki, így minden tervezett futamot sikerült megendezni.


Csütörtökön volt a leggyengébb a keleties szél, amelyben két futamot sikerült lebonyolítani, bár a másodikat rövidíteni kellett, mielőtt a légmozgás végképp leállt volna.
Pénteken reggel még 8-9 csomós fújt, ugyanonnan mint az első napon, ám ez is egyre gyengült. Ennek ellenére sikerült három futamot teljesíteni, bár a szél nagyon csíkos volt és iránya sokat lengett.
Szombaton hasonlóak voltak a körülmények. Vasárnap az utolsó futam viszont nagyon keményre sikeredett. Már a rajtnál 22-24 csomós szél fújt, amely a futamon még tovább erősödött. Jóval harminc csomó fölötti pöfföket is mértek, így nem csoda, hogy ezen a futamon csak hét hajó vett részt.


A versenyen az Ian Ainslie vezette Team Proximo csapatnak csak olykor-olykor akadtak ellenfelei, ám csak egyetlen futamon nem értek be elsőként a célba. A fölényük várható volt, hiszen ők jelenleg a leggyakorlottabb csapat a Balatonon.


Mögöttük viszont nagy keresztbeverések történtek. A kis szélben nem voltak nagy sebességkülönbségek. A szoros versenyben a legkisebb hiba is helyezések elvesztését jelentette. A mezőnyt színezte még egy nagyszerű szlovén csapat is Peter Podunavac vezetésével. Első nap még csak barátkoztak a körülményekkel, aztán egyre magabiztosabban versenyeztek és hazavitték az ezüstérmet.


A magyar bajnoki címet a Kelemen "Kelo" Tamás vezette csapat érdemelte ki. A világbajnokságon jól szerepelt Litkey Árpád ezúttal mancsaftolt a hajóban, amelyet külföldi versenyeken vezetni szokott. Gémesi Gyula kormányzásával szerezték meg a bajnoki ezüstöt. A magyarok közül a harmadik helyet a Nagy Zsolt Csaba vezette Team Favonius szerezte meg egyenletesen jó teljesítménnyel.

Végeredmény