Megkezdődött az olimpiai ILCA hajóosztályok Európa-bajnoksága Athénban

Érdi Mári (MVM) csoportjában 3. lett!

Az olimpia előtti időszak egyik legjelentősebb versenye vette kezdetét Athénban február 18-án vasárnap, ezúttal két-két újabb európai olimpiai kvóta találhat gazdára a férfi ILCA 7 és a női ILCA 6 hajóosztályban.

Magyarország már mindkét kategóriában rendelkezik olimpiai részvételi joggal, úgyhogy számunkra emiatt izgulni már nem kell, „csak” a minél jobb kontinensbajnoki szereplés a tét.

ILCA 6 osztályban a tavalyi világbajnok, Európa-bajnoki bronzérmes Érdi Mári (MVM SE) képviseli a magyar színeket. ILCA 7 osztályban a kétszeres olimpikon Vadnai Benjamin, és öccse, a 2021-es Európa-bajnoki bronzérmes Vadnai Jonatán indul, mindketten a Balatonfüredi Yacht Club versenyzői. 

Mindhármukat az esélyesek között említi a verseny hivatalos weboldala.

A szél az első versenynapon nem volt kedvező: parti várakozás után mindössze 6 csomós szélben kezdődtek a futamok, majd az élő videóközvetítésben annyit lehetett látni, hogy a nap folyamán ez a szél is fokozatosan gyengült, és délutánra gyakorlatilag néhány csomós flautéban, az apró hullámokkal küzdve futottak célba a hajók.

Az eredménylista szerint a női mezőny két csoportja számára egy-egy futamot sikerült megrendezni, Érdi Mári a harmadik helyen futott be, ezzel a 107 induló között pillanatnyilag ötödik.

A szél tehát végül elérte a megfelelő intenzitást, bár az első futamok vége felé hirtelen irányt váltott, és néhány futamot törölni kellett. Az ILCA 7 flotta végül érvényes futam nélkül tért vissza a partra.

Holnapra a mainál kedvezőbb, északi-északkeleti 10-15 csomós szelet ígér a meteorológia.

Eredmények: https://2024-senior.eurilca-europeans.org/results/

A verseny honlapja: https://2024-senior.eurilca-europeans.org/

Kép: Matias Capizzano

visyla