Magyar futamgyőzelmekkel indult a Trofeo Princesa Sofia

Fullos magyar sikerekkel zárult a Trofeo Princesa Sofia Iberostar első napja, a részt vevő öt hajó az összesen megrendezett négy futamban két győzelmet hozott össze. Bravó!

Magyar futamgyőzelemmel kezdődött a 49. Trofeo Princesa Sofia Iberostar verseny Palma de Mallorcán mind a női Laser Radial, mind pedig a férfi 470-es osztályban. Érdi Mári és a Gyapjas testvérek is futamgyőzelemmel kezdték az első nagy európai versenyt. A két Laser osztálynak az első napon 1-1 futamot tudtak csak rendezni a leálló szélben, a 470-esek két futamot teljesítettek.

Érdi Mári a kék csoport nyitó futamát nyerte meg, mögötte maláj és kínai versenyzők végeztek. “A part felől fújó gyenge, forgolódós széllel kezdődött a nap, az első rajttal elindult futamot érvénytelenítették - hátszélben félszeleztünk -, a kapunál lőtték le” - mondta a Hunsail.hu-nak Mári. “A második rajt előtt kicsit keletiesedett a szél, az első cirkáló szakaszban másodikként értem fel a bójához, egy maláj lány volt az első, akit hátszélben sikerült megelőzni és onnan már tartottam a helyezésemet.” Mári mögött az első krajc végén vezető malajziai Mohdmad Latif végzett a második, a kínai Zhang végzett a harmadik helyen a kék csoportban. A sárga csoportot a svájci Jayet Maud nyerte a görög Karachaliou és a német Weger előtt. A mezőny élén a két futamgyőztes áll.

Férfi Laser Standard osztályban a Vadnai testvérek közül Benjamin a 10. Jonatán a 29. helyen végzett. Ezzel Benji a 28., Joni pedig a 85. helyen tartózkodik a 181 hajó közül - egyelőre.

Férfi 470-esben Gyapjas Balázs és Zsombor a sárga csoportban nyerték meg az első futamot úgy, hogy mögöttük a világranglistát vezető, londoni olimpiai bajnok, többszörös világ- és Európa-bajnok ausztrál Mathew Belcher kormányozta hajó - Will Ryannel - futott be. Harmadikként pedig a japán Ichino-Hasegawa kettős jött. A másik  magyar egység, a Litkey-Rácz páros a 26. helyen ért célba. “5-8 csomós, part felől fújó, forgolódós szélben vitorláztunk az első napon. A stratégiánk az volt hogy ne vitorlázzunk kiejtőt. Az első futamban egy kicsit a mezőny alatt rajtoltunk bízva abban hogy a sebességünk kihoz majd a mezőnyből és az első szélfordulóval le tudjuk keresztezni a mezőnyt. Ez sikerült is, így felértünk harmadiknak az első bójához, ezt a helyünket végig tudtunk tartani az utolsó hátszél második feléig, ahol két jól ütemű halzolással meg tudtuk előzni az olimpiai bajnok ausztrál egységet így megnyertük az első futamot - értékelt a Hanusail.hu-nak Gyapjas Zsombor.

Ennek az osztálynak sikerült még egy futamot rendezni, abban Gyapjasék a 17., Litkeyék pedig a 34. helyen futottak be. “Egy közepes lúv rajt után kellett egyet tisztáznunk jobbra, majd szabadon vitorlázva kevés kockázatot vállalva tizediknek értünk fel az első bójához” - mondta Gyapjas Zsombor. “Hátszélben is a jobb oldalt választottuk, amivel megelőztünk 3 hajót, az utolsó krajcban sajnos rossz oldalra nyitottunk, így visszaestünk 10 helyet amivel végül 17.-ek lettünk. Ez jó kezdésnek számít” - zárta Zsombor a beszámolóját.

A két magyar hajó az első napon nem egy csoportban versenyzett. Két futam után a Gyapjas-egység a 11., a Litkey-Rácz páros pedig a 60. helyen tartózkodik a 79 hajós mezőnyben. Vezet a japán Ichino-Hasegawa, második a francia Peponnet-Mion páross. Belcher és Ryan a 9., a legjobb spanyol hajó pedig a 17. helyen áll.

A verseny eredményeit itt lehet figyelemmel kísérni.

Szerző: Molnár Csaba / Magyar Vitorlás Szövetség

Fotó: 


Csatolt képek: