Magyar Dragon Szövetség hírei

Nagy tervekkel és új vezetőséggel kezdi meg a szezont a magyar Dragon flotta. Az egyik legnépszerűbb nemzetközi tőkesúlyos vitorlás osztály magyar szervezete márciusi éves taggyűlésén ifjabb Kozma Lászlót választotta titkárrá, a küldött Homola László lett.

A Magyar Dragon Szövetség elnöke továbbra is Náray Vilmos.   
A Dragon osztály támogatója az Erste Private Banking, s a flotta a támogatást élvezve továbbra is két kiemelkedő versenyt szervez a Balatonon, amelyre nemzetközi résztvevőket is várnak. Az országos bajnokságra idén június 18-23. között Tihanyban, a Tihanyi Hajós Egylet rendezésében kerül sor. „Két évvel ezelőtt már rendeztünk itt, a tihanyi apátság gyönyörű kulisszái előtt egy nagy sikerű bajnokságot, ezt szeretnénk most újra megismételni" - mondta Náray Vilmos.   
A nemzetközi ranglistába is beszámító másik kiemelkedő verseny, a hajóosztály tervezőjéről elnevezett Johan Anker Kupa (Flottabajnokság) színhelye Csopak, rendezője a Kereked SE lesz szeptemberben. De a Dragon flotta nemcsak versenyeket szervez, hanem azoknak is kedvet csinál a hajóosztályban való vitorlázáshoz, akik a pályaversenyeket még nem érzik teljesen magukénak. Ennek jegyében kerül sor júliusban a Dragon Túrára, amelyre a dragonvitorlázókat családjukkal együtt várják. A túra Tihanyból indul, és Gyenesdiásra tart, ahol egy közösen eltöltött hétvégére invitálják a dragonosokat.   
Az osztály már nemzetközi szinten is jelentős esélyekkel veszi fel a harcot a világ- és olimpiai bajnokokat felvonultató élmezőnnyel szemben. Kis-Szölgyémi Ferenc és csapata Hanni nevű hajójával tavaly hetedik lett a Dragon osztály nemhivatalos nyílt világbajnokságán, az írországi Kinsale-ben rendezett Gold Cup-on. A csapat idén indul az áprilisi cascaisi Európa-bajnokságon, az angliai Weymouth-ban rendezendő világbajnokságon és a franciaországi Gold Cupon is. Télen folyamatosan Cascaisban készültek a regattákra, és magyar bajnokként  jó eséllyel szállnak harcba a helyezésekért.    „Noha a gazdasági környezet nem kedvez a flotta fejlesztésének, szeretnénk megőrizni a magyar vitorlázásban kivívott rangunkat. Ezt nemcsak a versenyhajók nemzetközi szereplésének előmozdításával, hanem a Magyarországon fellelhető klasszikus, 40-50 éves hajók összefogásával, bátorításával kívánjuk megtenni. Terveink között az is szerepel, hogy 4-5 éven belül ismét Európa-bajnokságot rendezzünk a Balatonon" - hangsúlyozta a Magyar Dragon Szövetség elnöke.