Magyar csúcsszakember is fejleszti az e-vitorlázás szabályait

A World Sailing, a vitorlássport nemzetközi irányító szervezete a Virtual Regattával partnerségben indította útjára az E-vitorlás Világbajnokság második szezonját. Böröcz Bence, a World Sailing által nemrég a világ vezető versenybírói közé választott nemzetközi versenybíró 2017 ősze óta vezeti az esemény versenyszabályainak megalkotásáért felelős Virtuális Versenyszabályok munkacsoportot.

A versenyt A vitorlázás virtuális versenyszabályai irányítják, amelyek megalkotásáért a World Sailing Versenyszabályok Bizottsága alatt és annak szakmai támogatásával önkéntesen dolgozó hattagú munkacsoport felelős. A szabályok elkészítésekor a hagyományos versenyszabályokat alapul véve két tényező között kellett optimális kompromisszumot találni - írja blogjában a munkacsoportot vezető Böröcz Bence. A vitorlázásban nem jártas játékosok bevonása céljából a lehető legjobban le kellett egyszerűsíteni azokat, viszont a sportág alapvető jellegzetességeit meg kellett tartaniuk.

A játék egyszerűsége lehetőséget adott arra, hogy a szabályok főleg csak a hajók találkozásával kapcsolatos részből és a kapcsolódó meghatározásokból álljanak. Szabálysértés esetén a büntetés a vízen megszokott büntetőfordulók helyett automatikus lassítás, ami közben a vétkes hajó szellemként viselkedik a pályán, azaz nem okoz zavart szelet.

Az első világbajnokságon 74 ország több mint 169 ezer játékosa vett részt. A 2019. évi kiadásban komoly előrelépés, hogy a döntőben már pénzdíjért folyik a küzdelem. A kvalifikációhoz ezúttal is selejtezőkön kell pontokat gyűjteni, ezek a lehetőségek pedig változatos online kihívások vagy a tényleges vitorlásversenyekhez, például a világkupa-sorozathoz kapcsolódó események lesznek. A kvalifikációs időszak szezonális rájátszásokban csúcsosodik, ahonnan a legjobbak az elődöntőig jutnak. A elődöntő első nyolc versenyzője újra lehetőséget kap, hogy  World Sailing éves konferenciáján, idén a bermudai helyszíni döntőben bizonyítson.

A játék ingyenes és platformfüggetlen. Játszani lehet akár okostelefonon, tableten vagy számítógépen is - a Virtual Regatta Inshore játékot kell keresni. A versenykiírást és további részletes információkat az esemény weboldalán lehet találni.