Ma MVSz sajtótájékoztató volt a Gundel étteremben

Sikeres időszakra tekint vissza a Magyar Vitorlás Szövetség.

A tavalyi évhez hasonlóan idén is a budapesti Gundel étteremben tartotta tavaszi sajtótájékoztatóját a Magyar Vitorlás Szövetség. Ahogy legutóbb, szerencsére idén is jó apropót adtak a nyilvánossághoz fordulásnak az elmúlt év magyar vitorlás sikerei. Ám ezúttal sokkal több szó esett arról, hogy nem csak az élsportban lépett előre vitorlás sportunk, de a háttérben is komoly fejlődés zajlik. 

Sikerült a sportág szervezeti rendszerét és anyagi helyzetét is megszilárdítani.

Kétéves munka eredményeként sikerült stabilizálni a költségvetési helyzetet és ledolgozni az MVSz teljes korábbi jelentős adósságállományát, modta el Holczhauser András főtitkár.

Ráadásul a torz kiadási szerkezeten is nagyot tudtak változtatni. 2014-hez képest idén a Magyar Vitorlás Szövetség mintegy húsz százalékkal magasabb költségvetésből gazdálkodhat, ám ezen belül a versenysportra szánt összeg harminc, az utánpótlás-műhelymunka számára kijelölt források pedig 25 százalékkal nőnek. Jó hír a Balatonon kívüli vízterületeken vitorlázók számára, hogy rájuk is harminc százalékkal több pénz jut majd.

Mindebben óriási segítséget jelentenek a sportág támogatói, akiknek a köre folyamatosan bővül.

Még soha nem volt meg ilyen korán a Kékszalag főszponzora. A hazai vitorlássport legnagyobb eseményének az Árkád budapesti bevásárlóközpont a névadó támogatója. A fődijakat, immár hagyományosan a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. szállítja.

Évek óta megbízhatóan segíti a sportágat az Audi és a Microsoft, és hasonlóan jelentős támogató a Generali Biztosító és a T-Systems. 2015-ben a versenyek időmérő partnere a Seiko, a versenyzőket pedig óvja az Ilcsi paradicsomos napozókrém.

Mindezek révén a háttérben komoly fejlesztések zajlanak. . Ezekben a hetekben vezetik be a sportág teljesen új alapokra helyezett informatikai rendszerét, amely lényegesen megkönnyíti majd a versenyekre történő nevezéseket, a versenyek lebonyolítását és a ranglisták készítését.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) és a MOB támogatásával sikerült egy új mentő- és rendezőhajót vásárolni, amely a szövetség számára lehetővét teszi majd a versenyek gördülékenyebb rendezését. 2015-ben a világ egyik legnépszerűbb sporthajó-osztálya, a Melges 24 ismét Európa Kupát rendez a Balatonon, az ORC előnyszámrendszer egyik típusának Európa-bajokságára Balatonfüreden kerül sor, de lesz még Star District verseny, Finn és 470 nemzetközi Masters Regatta és Laser Európa Kupa is.

A nemzeti versenyek sorát is színesíti több kiemelt esemény.A hagyományos balatoni Évadnyitó versenyre május 16-án kerül sor melynek kísérő rendezvénye a Concourse d’Elegance, az oldtimer autók szépségversenye. A 47. Kékszalag Árkád Nagydíj rajtja pedig július 2-án lesz, a parti programokról pedig a Vincze Balaton gondoskodik. Újdonság, hogy az MVSZ a tőkesúlyos nagyhajók legtöbb osztálya számára egy helyen és időben összevontan szervezi meg az Országos Bajnokságot, így a verseny sport- és szponzorációs értéke is emelkedik.

Brencsán Ábel versenysport managertöbb fontos programról beszélt.Hála a Magyar Olimpiai Bizottság és a vitorlázás iránt elkötelezett szponzorok támogatásának, beindult egy új utánpótlás-nevelő program, megújult a versenyzés a magyar vizeken, és az “MVSz által elismert vitorlás iskolák” rendeszerének bevezetésével komoly szakmai segítséget nyújt a vitorlázással ismerkedő gyermekeknek. A vitorlás iskolák akkreditációja, a Vitorlás Suli program biztosítja majd, hogy hogy a vitorlás sport utánpótlásbázisának első lépcsőjét alkotó tanfolyamokon modern, a nemzetközi elveknek és gyakorlatnak megfelelő oktatás folyjon.

Jól halad a szakemberképzés reformja is, szoros együttműködésben a Nemzetközi Vitorlás Szövetséggel és a Testnevelési Egyetemmel.

Az aktív szabadidős vitorlázás támogatása érdekében az MVSz szimbolikus összegért megvásárolta a Yardstick Trophy versenysorozat rendezéséi jogát a Somogy Megyei Vitorlás Szövetségtől. A szerződést Erdélyi Béla az SMVSz és Dr. Kollár Lajos az MVSz elnöke látta el kézjegyével. 

A junior és felnőtt korú élversenyzők számára pedig szerződéses megállapodások biztosítják a nyugodt felkészülést, amelynek keretösszege 53 százalékkal nőtt az elmúlt évekhez képest. A legkiemelkedőbb magyar vitorlázók ilyen biztos, tervezhető háttérrel még sohasem készülhettek olimpiára.

A sajtótájékoztatón még szó a magyar vitorlázók által támogatott karitatív programokról, amelyekről az érintett alapítványok vezetői és az események fő szervezői beszéltek. 

Az olimpiai osztályokban éppen külföldön versenyző legjobb versenyzőink távollétében a Kékszalag és magyar tengeri versenyzés legismertebb, és nemzetközi szinten is egyre jobban elismert csapatáról a Wild Joe Teamről beszélt Gémesi Jóka a csapat tagja, marketing managere. Így a sajtótájékoztató résztvevői betekintést nyerhettek a Kékszalg győztes és rekordtartók idei terveikbe amelyben három hajó - a Fifty-Fifty kétárbocos katamarán, a P-35 új fejlesztésű szintén kétárbocos ám uszonyon szárnyalásra is alkalmas katamarán, és a hatvanlábas tengeri Mini-Maxi a Wild Joe -, hajtós edzések, sok kísérletezés és izgalmas versenyek szerepelnek.

Fotó: Szekeres László

Támogatóink: