Litkey tizenegyedszer

Litkey Farkas tizenegyedszer győzött

Éjfél előtt első helyen ért célba az EvoPro nevű hajóval (eredetileg Lisa) a 45. Kékszalag Laptop.hu Nagydíj versenyen Litkey Farkas csapata. Ezzel Litkey tizenhároom éven belül tizenegyedik Kékszalag győzelmének örülhetett. A balatonfüredi mólón nézők és szurkolók népes tábora ünnepelte a többnyire gyenge szeles, kimerítő tólkerülő verseny után elsőként befutó csapatot.


A 45. Kékszalag Laptop.hu Nagydíjon csütörtökön reggel 9 órakor 521 hajó vágott neki a légvonalban 155 kilométeres Balatonfüred-Kenese-Siófok-Keszthely-Balatonfüred távnak, hogy kikötés és külső segítség nélkül körülvitorlázzák a Balatont maximum 48 óra alatt.

Az 1934-ben alapított verseny Európa legrégebbi és leghosszabb távú tókerülő versenye, a magyar vitorlázás legfontosabb, legismertebb eseménye.

A hajók a balatonfüredi móló elé telepített hét kilóméter hosszú rajtvonalról vágtak neki a távnak. Gyenge északkeleti szélben cirkáltak Keneséig, ahol a szél jelentősen frissült, mire az elsők ódaértek. Az élmezőny aránylag gyorsan átjutott a Balaton nyugati medencéjébe, ahol viszont gyenges szél tette próbára a mezőnyt.

A verseny első kétharmadán az esélyes Raffica Team vezetett Király Zsolt kormányzásával. Ők fordultak elsőként Keszthelyen a második helyezett Principessa (kormányos: Rauschenberger Miklós) előtt. Ekkor az EvoPro több kilométer hátrányban volt ellenfeleihez képest.

A visszaúton egyre gyengülő, foltossá váló, kihagyó szélben Litkeyék felzárkóztak. Egy szélcsendes foltban megálló Principessát megelőzve Badacsonynál utolérték a Rafficát, majd átvették a vezetést. Ám Király Zsolték rövidesen visszavették az első helyet, és ezután a két hajó fej-fej melletti párvidalt vívott a következő kilométereken.

Sötétedés előtt a Raffica egy északi frissülés segítségével meglépett ellenfelétől, ám éppen ez lett a veszte. Az EvoPro – Lisa napnyugtakor a déli part felőli oldalon, több kilométeres hátrányban előbb elérte a feltámadó dél-délkeleti szelet. A Raffica elkésett a védekezéssel és Öszöd magasságában a Litkey-csapat a verseny folyamán másodszor, ezúttal már végleg átvette a vezetést.

Reggel 8 óráig 25 hajó futott be a füredi célba. A célvonal szombaton 9 óráig van nyitva. A szél gyenge, de a még versenyben lévő összes hajónak jó az esélye arra, hogy mindenki limitidőn belül teljesítse a pályát.

A verseny honlapja: www.kekszalag.hu

Fotó: Szekeres László

Támogatóink: