Laser SailCoach Hungary edzőtábor Split

Az LSCH a múlt héten egyhetes edzőtábort tartott Split-ben Laser 4.7 és Laser Radial versenyzőknek.

Az egyhetes „CLINIC” fő célja a helyes hajóvezetés cirkáló és hátszeles szakaszokban, valamint a hullámokon való szörfözés és falsolás helyes technikájának elsajátítása volt. Az edzőtábort Arató Richárd tartotta, majd a hét közepén csatlakozott hozzá Eszes Tamás is. Az LSCH meglepetése a versenyzők felé Vasilij Zbogar olimpiai bronz - és ezüstérmes ex Laser versenyző csapathoz való csatlakozása volt az edzőtábor második felében, ugyanis Vasilij vállalta, hogy segíti a Laser SailCoach Hungary versenyzőinek a felkészülését technikai edzőként.

 

 Az időjárás sajnálatos módon meghiúsította az edzőtábor tervezett menetét, mivel pénteken és szombaton teljes szélcsend uralkodott a spliti vizeken, így esély sem nyílt arra, hogy a versenyzők vízre szálljanak, s Vasilij feltérképezze hajóvezetési technikájukat.  A meteorológiai előrejelzések azonban vasárnap reggeltől újra erős Yugo-t (déli) szelet jeleztek nagy hullámzással, így a Laser SailCoach Hungary vezetői úgy határoztak, hogy meghosszabbítják az edzőtábort és szerdáig Split-ben maradnak azon versenyzőkkel, akiknek lehetőségük van az iskolából pár napot hiányozni, mialatt a csapat másik része a szélcsend beálltakor pénteken este haza utazott. A rugalmasságnak és a gyors döntéseknek köszönhetően sikerült megszervezni, hogy Vasilij Zbogar is átszervezze napi teendőit, és vállalta hogy vasárnap, hétfőn és kedden Ricsivel közösen tart edzést a helyszínen maradott versenyzőknek, Vadnai Benjamin-nak (Laser 4.7) és Rozsnyay Domonkos-nak (Laser Radiál).

 

A szél vasárnap 15-18, majd az azt követő napon 20-25 csomó között fújt, így remek erős szeles, hullámos vízi edzésre adott lehetőséget, melyen Vasilij főként Benji és Domi hajóvezetési és mozgási stílusát figyelte és finomította. Mindkét versenyzőt egyénileg látta el szakmai tanácsokkal, valamint folyamatosan kommunikálva vezette be Ricsit is az ő apróbb titkaiba, majd a partra érkezés után egy órás elemzést tartott a versenyzőknek, mely során elmagyarázta az adott szakaszokban történő mozgások, vitorla állítások és testsúly áthelyezés metódusának változását a különböző szélviszonyok között.

 

Vasilij Zbogar legközelebb februártól foglalkozik az LSCH versenyzőivel a Sail Coach bázisán Il de Embiez szigetén.

 

LSCH

 

Támogatóink: