Laser Radial Ifi VB 2014

Magyar részről három lány és öt fiú vesz részt a július 29-én kezdődött Laser Radial Ifjúsági  Világbajnokságon a lengyelországi Dzíwnówban a Balti-tengeren. 

A fiúknál 159, a lányoknál 81 hajó versenyez három, illetve két selejtezőcsoportra bontva. Az első két napon gyenge szélben két-két futamot tudtak lebonyolítani a rendezők. A fotókon is láthatóan az első napon extrém ködös időben kellett versenyezni. A harmadik napon, július 30-án nem fújt a szél, nem szaporodhatott a futamok száma. 

Az első nap a jó helyezésre esélyes Érdi Márinak és Vadnai Jonatánnak is gyengébben sikerült  - bár, lehet, hogy csak mi vagyunk már elkényeztetve kitűnő eredményeik révén. Mindenestre a második napon Mári 3. és 2., Joni pedig két 3. hellyel már az élmezőnyben végeztek. 

Négy futam után Érdi Mári az 5. helyen áll a versenyben, az U17 korosztályban pedig vezeti a mezőnyt! Vadnai Jonatán a 12. helyen áll, az U17-esek között pedig jelenleg a hetedik. Mindketten 16 évesek!

A lányoknál az első futamon remek  6. hellyel kezdő HIrschler Ludovika most 33., Haidekker Zita pedig 73.

A fiúknál a nagyarok helyezései négy futam után: Dénes Bence 94., Scharf Máté 110., Munkácsi Tamás 132, és a  méég csak 15 éves Domokos Dávid 151.

„Nem kockáztatok a rajtoknál, nehogy kizárjanak, így az első bójához általában a tizedik hely környékén érek oda, de hátszélben gyorsan tudom vinni a hullámokon a hajót, így eddig viszonylag hamar előrébb jutottam a kétkörös pályán” -nyilatkozta Érdi Mári  a Felix Promotion sportmenedzser irodának a második nap végén. 

Négy nap után osztják ketté a 84 tagú mezőnyt, amelyből 42 vitorlázó jut az Arany csoportba. „Mári számára az a cél, hogy az U17-esek között a dobogón végezzen, és most vezet a versenyben, az összetettben pedig ötödik. Magabiztosan versenyez, az utóbbi versenyekből tanulva a rajtoknál a biztonságra törekszik, és ez a taktika eddig tökéletesen bevált”– nyilatkozta Érdi Mári edzője, a korábbi kétszeres olimpikon Eszes Tamás.

A verseny honlapja: http://www.dziwnowlaserworlds2014.com/home/

Ma a fiúk és a lányok pályáin egyaránt három-három futammal a folytatódott Laser Radial ifjúsági világbajnokság a lengyelországi Dzíwnów vizein, a Balti-tengeren. Hírekben fukar a verseny honlapja, de a lány pályán készült fotók alapján látható, hogy napsütésben, a korábbiaknál frissebb, (Beaufort) kettes-hármas, és néha még élénkebb szélben zajlottak a futamok. 

Jobb szél = tovább javuló magyar eredmények.

Vadnai Jonatán futamgyőzelemmel kezdte napot, majd a következőekben 8., és 4. helyeken ért célba, és ezzel a 159 hajós fiú mezőnyben az abszolút 7. helyre jött fel. Az U17 korosztályban pedig átvette a vezetést!

Érdekesség, hogy jelen állásban az U17-esek közül a legnagyobb ellenfele (17 ponttal lemaradva a 12. helyen) az az ausztrál Nicholas Conor, akivel tavaly a Balatonon óriásit küzdött az U16 Laser 4.7 világbajnoki címért.

Érdi Mári egy második hellyel előre ugrott a listán. A következő futamokon 10., majd 17. lett, de így is maradt 5. (holversenyben a negyedik helyezett belga Maite Carlier-vel) összetettben, és továbbra is ő vezet az U17 korosztályban. Igaz itt egy ponttal van csak mögötte a lengyel Magdalena Kwasna, aki a tavalyi balatoni világbajnokságon ezüstérmes volt Laser 4.7-ben. 

Ezzel véget értek a selejtezőfutamok. Legjobbjaink az Arany csoportban folytatják a világbajnokságot, ahová 37. helyen Hirschler Ludovika is bekerült.

A harmadik magyar lány, Haidekker Zita a 69. Sokkal jobban állhatna a vitorlázása alapján, de sajnos két futamban is kizárták fekete zászlós rajtnál.

A fiúknál: Dénes Bence 86., Scharf Máté 120., Munkácsi Tamás 137., Domokos Dávid pedig 149.

Ma már az Arany csoportban versenyeztek a legjobbak Dízwnówban a Laser Radial ifjúsági világbajnokságon. 

Érdi Mári versenyzésére már nem nagyon lehet fokozó jelzőket írni. A gut...besser...stb. elhasznált marketinges szócséplés. Ma a legjobbakból alkotott 53 hajós coportban először 4., majd a 2. helyen ért célba, és ezzel nem csak megőrízte az elsőségét az U17 korosztályban, de a két évvel idősebek között is feljött a harmadik helyre!

Mondhatni a lengyel Magdalena Kwasna, legnagyobb U17-es ellenfele által hajtva. A lengyel lány is nagyszerűen vitorlázott (3., 6.), de Mári az előnyét a tegnapi egyhez képest négy pontra tudta növelni. 

Vadnai Jonatán a fiúk Arany csoportjában  12. és 11. helyeken futott be a mai futamokon. Ezzel összetettben, vagyis az U19-esek között egy hellyel visszább csúszott nyolcadik, de az U17 korosztályban biztosan őrzi vezető helyét. A tegnap hozzá legközelebb álló ausztrál Nicolas Conorral szemben még növelte is előnyét húszpontosra, viszont egy 2. hellyel a dán Patrick Dopping jött fel mögé a második helyre az 1998-ban születettek közül. De ő is 16 ponttal van hátrébb, mint Joni.

Holnap még két futamra kerülhet sor. Ha ez sikerül, akkor még egy futam eredménye ejthető lesz. Ez mind Érdi Mári, mind Vadnai Joni esetében egy kicsit nehezíti a helyzetet, tekintve, hogy az ellenfeleiknek jelenleg nagyobb a második kiesőjük. 

Ugyanakkor ez azt is jelenti, hogy a mieink egyenletesebben teljesítettek, megbízhatóbban vannak ott az élmezőnyben. Vagyis jobb vitorlázók! Azt pedig tudjuk, hogy kitűnő versenyzők, mindketten! Ezt pedig az amúgy is hátrébb álló ellenfelek is tudják, vagyis nekik van izgulnivalójuk, nem nekünk...

Hirschler Ludovika szintén az Arany csoportban a 39. helyen várja az utolsó napi futamokat.

A fiúknál a magyarok helyezései kilenc futam után: Dénes Bence 98., Scharf Máté 115., Munkácsi Tamás 136., Domokos Dávid 150.

Szombaton két zárófutammal ért véget a Laser Radial Ifjúsági Világbajnokság a lengyelországi Dzíwnówban a Balti-tengeren. 11 változatos időjárási viszonyok között levitorlázott futam után hirdettek végeredményt. Volt gyenge és erős szél, napsütés és köd, minden ami széppé teszi a vitorlázást. Az első naptól folyamatosan javuló teljesítményt nyújtó legjobb magyar versenyzők Érdi Mária és Vadnai Jonatán az utolsó napon feltették a koronát egész heti teljesítményükre.

Korosztályukban mindketten világbajnoki pozícióban várták az utolsó napi két futamot, amelyeken aztán esélyt sem hagytak ellenfeleiknek, sőt, még a két évvel idősebbek között is előre léptek a 11 futamos versenyen.

Érdi Mári az összetettben 3. helyen csak pár ponttal vezetett a lengyel Magdalena Kwasna előtt az U17 korosztály világbajnoki címéért vívott versenyben. Az utolsó előtti futamon mindenkit legyőzve kellő előnyt szerzett, majd az utolsón a javát megőrizve érdemelte ki újabb világbajnoki címét. Mindezt olyan eredményesen tette, hogy végeredményben a két évvel idősebbek között, azaz U19 korosztályban is ezüstérmes lett!

Sőt! Futamgyőzelmével ő maradt egyetlen vetélytársnak a versenyben vezető finn  Monika MIkkolának. Az U19-es győzelemre kis matematikai esélye nyílt a 16 éves Márinak, amennyiben sikerül az első két hely valamelyikén célba érnie. Így Mikkola természetesen csak ővele foglalkozott a rájtnál és utána. A 20. és 24. helyen értek célba, de Érdi Mári így is felléphetett az U19 világbajnoki dobogó második fokára! 

Vadnai Jonatán az utolsó előtti futamban bebiztosította U17 korosztályos világbajnoki elsőségét, majd egy 3. hellyel a két évvel idősebbek között is feljebb lépett az összetett listán és U19-ben az 5. helyen végzett.

Eredményük jó előjel a hónap második felében a kínai Nancsingban megrendezésre kerülő Ifjúsági Olimpia előtt. Ott Érdi Mári és Vadnai Jonatán képviseli Magyarországot a Byte hajóosztály futamain.

A Laser Radial Ifjúsági Világbajnokságon Hirschler Ludovika is jól vitorlázott, és a 39. helyen végzett. Haidekker Zita 52. lett.

A fiúknál Dénes Bence 97., Scharf Máté 121., Munkácsi Tamás 139., Domokos Dávid 151. helyen végzett.

Részletes eredmények:

Fiúk: http://dziwnowlaserworlds2014.sailingnet.pl/results.php?kl=Laser%20Radial%20Boys

Lányok:http://dziwnowlaserworlds2014.sailingnet.pl/results.php?kl=Laser%20Radial%20Girls

Támogatóink: