Laser invázió indul!

A Laser invázió kiteljesedik. A következő két hétben Magyarországra, a Balatonra és Baltonfüred városára irányul a vitorlázók figyelme. A Laser Worlds, vagyis a Groupama-OTP Balaton Laser Világ- és Európa-bajnokság a vitorlás világ egyik legnagyobb rendezvénye 2013-ban.
Az első hét a fiatalabbak, a Laser 4.7 versenyzőké. A július 6-7-i hétvége regisztrációval és a hajók felmérésével telik. Vasárnap sor kerül a csapatvezetők első megbeszélésre, a próbafutamra, illetve este 7 órakor a balatonfüredi Vitorlás-téren a megnyitó ünnepségre.
Több, mint 370 versenyző nevezett a Laser 4.7 Ifjúsági Világ- és Európa-bajnokságra. Hétfőtől 8 selejtezőfutamra, majd 4 döntő futamra kerül sor. A díjkiosztó ünnepség és fogadás, az utolsó futamok után szombaton, július 13-án délután lesz.
A Laser invázió az ezt követő héten is folytatódik. A 21 éven aluli női Laser Radial, és ugyanezen korosztály férfi Laser Standard bajnokságai július 21-ig tartanak majd.
A verseny angol nyelvű honlapja: http://www.balatonlaserworlds2013.com/
Július 7-én 10 órakor az első futam rajtjával kezdetét veszi a Groupama-OTP Balaton Laser Worlds vitorlás verseny. Két hét alatt Világ-, és Európa-bajnokságok sora zajlik le Balatonfüreden.
A Groupama-OTP Balaton Laser Worlds 2013 az idei év egyik legnagyobb vitorlás eseménye. Soha korábban még nem rendeztek ennyi világ-, és Európa-bajnokságot egy helyen, egy sorozatban a Laser hajóosztályban. A Laser a világon a legelterjedtebb olyan vitorlás osztály, amely két típusávalolimpiai versenyszám is.
A Groupama-OTP Balaton Laser Worlds 2013 első hetén július 8-tól 13-ig a Laser 4.7 ifjúsági világ- és Európa-bajnokságon 48 országból érkezett 371 tizennyolc éven aluli fiatal, 124 lány és 237 fiú versenyző küzd a helyezésekért. A verseny házigazdája a Balatonfüredi Yacht Club.
Vasárnap lezajlottak a hajófelmérések, kialakult az információáramlás rendje, amelynek legfontosabb eleme a versenyiroda hirdetőtábláján és a verseny angol nyelvű honlapján megjelenő közlemények mellett a reggeli csapatvezetői értekezlet. Próbafutamot is rendeztek mindkét pályán, hiszen a 371 versenyző több csoportban, két versenyterületen küzd a fiutamokon. A versenypályák a Balatonfüred-Tihany-Zamárdi háromszögben lesznek. Gyönyörű látvány a partról nézve is a sokszáz Laser hajó a vízen.
Délután a balatonfüredi hajókikötőnél a Vitorlás-téren rendezték a verseny megnyitó ünnepségét, a korosztálynak megfelelő laza rendben. Bóka István polgármester mellett a verseny szervezői üdvözölték a lányokat, fiúkat, akik – hangulatukból ítélve – kis híjján felpattantak a színpadra az ünnepségen fellépő néptáncosok közé.
Videó: Ladányi János - VitorlásTV
Az első futamok a tervek szerint hétfőn délelőtt tíz órakor rajtolnak. Ha a Balaton is úgy akarja, és elegendő szelet kínál ehhez. Júliusban nagyon kellemes az élet a tavon, ám ami tetszhet a  nyaralóknak, a napsütés és szélcsend, az szél hiányában alkalmatlan a vitorlázóknak. Így, ha a hírekben az időjárás rosszabbra fordulásáról hallani, az akár hangulatjavító elem is lehet a Groupama-OTP Balaton Laser Worlds résztvevőinek.
A Laser 4.7-esek után a második héten július 14-21. között majd a 21 éven aluliak következnek az olimpiai Laser típusokkal. A lányok a Laser Radial osztályban, a fiúk Laser Standardben mérik össze tudásukat a Balatonon. Ezekre a versenyekre is hasonló nagyságú mezőny várható, mint az első héten.
Víz, napfény, boldogság, kis hiányérzettel
Ma nem sok esély nyílt versenyek rendezésére a Groupama-OTP Balaton Laser Világbajnokságon. 
Reggel szélcsendre és napsütésre ébredt a 48 országból érkezett mezőny. Mivel a nap is sütött zavartalanul, délre már a nyári forróság is megvolt, csak szél nem.

Kora délután egy hívogató délkeleti szelecske a vízre csábította a rendezőséget, és velük a versenyzőket. Ám a három-négy csomóig jutó szél fokozatosan elhalt. Így nem maradt más, mint a nyaralás a tavon: fürdés, alvás, nemzetközi csoportosulás, jópofáskodás, unatkozás és néhány óra net nélkül...

Némi fizikai aktivitás csak az A-pályán volt, amikor egy sajtómotorossal felbukkant személyesen a nem rozsdamentes, ám fantasztikusan melegtűrő Haribo Medve és gumicukrot kezdett dobálni a vízbe. Ezért nem csak a srácok úsztak lelkesen, de néhány komoly felnőtt is aktív halászatra adta fejét, igaz jórészt motorosból...
...Haribo macht Kinder froh, Erwachsenes ebenso... Na, ja.

Az első napi futamokat a rendezőség más napokra halasztotta.
Rajt igen, futam nem
Reggel gyenge keleti, pontosabban északkeleti lengedezett Balatonfüred előtt. Olyan, amelyikről minden tapasztalt balatoni vitorlázó tudja, hogy tizenegyig, délig elhal, és kevés esélyt ad még egy rövid, órás futam megrendezésére is. De, muszáj megpróbálni!
Így döntött a rendezőség is. 
Mindkét pályán kitűzték a pályákat, rajtvonalakat. Aztán egy masszív, negyvenfokos szélforduló miatt halasztás következett. A bóják igazítása után pedig rajt. 
A szél viszont nem hazudtolta meg a hírét. Leállt. A legmesszebb a B-pályán elsőként rajtolt csoport jutott. Ők csakmnem eljutottak a bőszeles szakaszuk végére is. Köztük vitorlázott U16-os Európa-bajnokunk Vadnai Joni. Visszafogott, biztonságos rajtot csinált a tömegben, de így is felért nyolcadiknak a cirkálószakasz végére. Mire a rendezőség lelőtte a futamot, már hatodik volt.
Ezután szórakozásnak ismét a hazavonta maradt és a fürdés. 
Holnap reggel kilenckor rajtolnak a hajók, ha fúj a szél. Három-három futam megrendezése lehetséges.
Videó: Ladányi János és Bényi Péter - VitorlásTV
A harmadik napon végre futamok
Túl a nehéz kezdeten
A harmadik nap végére végre érvényes futamokkal valóban elkezdődött a Laser 4.7 Ifjúsági Világbajnokság, a Groupama-OTP Balaton Laser Week első heti versenye.
Reggel a szinte semmi szél és a délutánra ígéretes időjárás-előrejelzések alapján parti halasztást rendelt el a verseny rendezősége. Így délután hajózott ki a 371 laseres a pályákra. Ekkor gyenge, de ígéretes délnyugati szél terítette be a Balaton keleti medencéjét. Sajnos ez végül csak a Tihanyhoz közelebbi pályán volt elegendő egy futam megrendezéséhez. Ott is nagyon figyelniük kellett a rendezőknek. A pálya egy mind inkább elszigetelődő szélfoltban volt. A szélcsendes terület olykor csaknem elérte a szél alatti bójákat. Így jó döntés volt a Fluck Bencétől a pályarövidítés.
Sajnos U16-os Európa-bajnokunk Vadnai Jonatan a szigorított rajtnál borzasztóan beragadt. Úgy látta, hogy a mezőny bőven korai rajtos lesz. De hiába reménykedett általános visszahívásban. Ehelyett reménytelenül elzárt helyzetbe került. Az első cirkálóbóját utolsó előttiként érte el. Ezután kitűnően vitorlázva kúszott előre a mezőnyben. A pályarövidítés nem könnyítette meg a dolgát, de így is egy félszeles, egy hátszeles és egy cirkálószakaszon megelőzte az ellenfeleinek több mint a felét, és a rendelkezésére álló rövid idő alatt is előrejött a 27. helyre. Persze biztosan nem ilyen kezdésről álmodott a világbajnokságon.
Ugyanezen a pályán versenyzett a két lány csoport is. A magyarok közül többen kiemelkedően szerepeltek 62 hajós csoportjaikban. Érdi Mária az 5., Hirschler Rebeka a 6. helyen ért célba. Virág Flóra 13. lett.
Ugyanekkor a másik pályán sokáig nem volt szerencséje a rendezőségnek és velük a versenyzőknek. Mire elindították volna az első futamot, a szél felszívódott. Később dél felé vándoroltak, bele az ott frissülő délnyugatiba. Az tréfásan szintén elpárolgott. Végül késő délután Füred felől észak-észknyugati kezdett beterülni a Balatonra. A 6-8 csomós szélben végre ők is versenyezhettek egy jót.
A magyar fiúk közül a legjobban a kék csoportban Gecse Balázs vitorlázott. Futamában a 10. helyen ért célba. Jól ment Galgóczy Tamás is, aki ugyanitt 12. lett. Este még természetesen óvások borzolták a kedélyeket és az eredményeket. Sajnos ez a fiúk közül Csányi Ádámot rosszul érintette (DSQ). 
Még három nap van hátra a versenyből. Holnap jön a jó szél, a továbbiakban remek futamok lesznek, és mindenki úgy utazik majd haza, hogy kitűnő világbajnokságon vett részt a Balatonon...
Vadnai Jonatán futamot nyert a világbajnokságon
Vadnai Jonatán győzött csoportjában a negyedik – a mai harmadik – estébe nyúló futamon a Groupama-OTP Balaton Laser Worlds versenyen Balatonfüreden a Laser 4.7 ifjúsági (U18) világbajnokságon. Nem csak ezt az egy kiugró eredményt produkálta, hiszen a mai első futamon is 3. helyen ért célba. Így a tavaly U16 korosztályban Európa-bajnoki címet szerzett versenyzőnk összetettben az élmezőnyben várja a folytatást.

A magyar lányok is jól szerepelnek a világbajnokságon. Érdi Mária eddigi helyeivel – 5., 4., 6., 7., - ott van a legjobbak között, de Virág Flóra mai utolsó futamban elért 2. helye is nagyszerű eredmény.

A világbajnokságon 48 nemzet 371 vitorlázója versenyez, közülük 124—en lányok.

Ma nagyon hosszú lett a versenynap. Délelőtt a versenyrendezőség hiába próbált futamot rendezni, a szél óriásiakat, hatvan-nyolcvan fokosakat fordult, olykor pedig teljesen elállt. Így számos rajt és próbálkozás után délre az a kétségbeejtő helyzet alakult, hogy a világbajnokság negyedik napjának feléig még csak egyetlen érvényes futamot sikerült összehozni.

Szerencsére kora délután az észak-északnyugati szél végre megemberelte magát, és egyre jobban frissült. Ezután már sorban zajlottak a jobbnál jobb futamok, és a mezőny a napi lehetséges legtöbbet, hármat tudott levitorlázni. A fiatalok a reggel kilenckor vitorláztak ki a tóra, és többségük este nyolc után ért partra.

Hivatalos összetett eredmény csak késő este lesz, a futamok most folyó összesítése és az esetleges óvások tárgyalása után.

Mindenesetre ezzel a világbajnokság érvényességéhez elég futam teljesült, és a hátralévő napokon a selejtezőket a döntők követhetik, ahol már az eddig elért eredmények összesítése alapján felálló erősorrend határozza meg az egymás ellen versenyző 60-64 hajós csoportok összetételét.
Érdi Mária a 2. helyen a világbajnokságon
A balatonfüredi Laser 4.7 ifjúsági világbajnokságon lezajlottak az óvástárgyalások és véglegesek az összetett eredménylisták négy futam után.
Érdi Mária a BYC versenyzője a 2. helyen áll a lányok 124 hajós mezőnyében, mindössze egy ponttal lemaradva az élen álló spanyol Silvia Morales Gonzalez  mögött. Ők mindketten 16 éven aluliak, vagyis vezetnek a 18 évesek közöztt is. 
Érdi futameredményei: 5., 4., 5., 7. Ő legegyenletesebben jól teljesítő, az egyetlen versenyző az egész mezőnyben, aki minden futamon az első tízben tudott végezni!
Virág Flóra a negyedik futamban elért 2. helyével az összetett 22-re lépett elő. Hirschler Rebeka a 40., így ő is az elit Arany csoportba tartozik majd a folytatásban, a döntő futamokon.
Vadnai Jonatán futamot is nyert, de az óvások tárgyalása után a második futamban elért harmadik helyéből is második lett. 2012-es U16 korosztályos Európa-bajnokunk futameredményei így  27., 2., 11., 1. Ezzel a 10. helyen áll a 247 hajót számláló U 18-as fiú mezőnyben. Az U 16-osok között pedig 3., az európaiak között pedig 2. helyen áll. 
Már a döntő futamok zajlanak
Az utolsó előtti napon, szombaton a Balaton továbbra is trükkös, irányát és erejét gyakran változtató széllel tette nehézzé a versenyrendezők dolgát a Groupama-OTP Balaton Laser Worlds első eseményén a Laser 4.7 ifjúsági világbajnokságon. Bár a szél olykor kifejezetten frissen, 12-14 csomóval is fújt, az egyik pályán csak egy, a másikon két futamot lehetett megrendezni.
Most már az előző napi kvalifikációs futamok alapján kialakult erősorrend szerint elosztott csoportokban versenyezett a 48 országból érkezett 371 vitorlázó. A fiúknál az Arany csoportba, a legjobb hatvan közé Vadnai Jonatán, a lányoknál a legjobbak közé hárman, Érdi Mária, Virág Flóra és Hirschler Rebeka került be.
Vadnai Jonatán a fiúk egyetlen futamán az első bójánál még 20. helyen vitorlázott, ám ezután tíz ellenfelét legyűrve 10-ként futott be a célba. Ezzel az összetettben a 7. helyre jött fel az U18 mezőnyben, míg korosztályában U16-ban a 2. helyen áll. Mivel előtte ilyen korú versenyző csak az ausztrál Conor, így a tizenötéves Vadnai jelenleg korosztályos Európa-bajnoki pozícióban várja a folytatást. Megvédheti tavaly szerzett címét.
A lányoknál Érdi Mária, aki nagyon és jól teljesített az első négy futamon, ma gyengébb napot kifogva az összetett 2. helyről visszacsúszott a 9. helyre. Egyébként a tizennégy éves lány ezzel is magasan túlteljesíti az elvárásokat, hiszen ezt a remek eredményít a nála többségében három évvel idősebbek között produkálja. A tizenhat évnél fiatalabbak között 4. helyen áll.
Virág Flóra az utolsó nap előtt a 32., Hirschler Rebeka 45. a 124 hajót számláló mezőnyben.
Vadnai Jonatan világbajnok!
Virág Flóra pedig ma 25 helyet javítva jött fel a 7. helyre!
Vadnai Jonatán világ- és Európa-bajnok!
A 15 éves Vadnai Jonatán a Baltonfüredi Yacht Club versenyzője a ma Balatonfüreden véget ért Laser 4.7 ifjúsági világbajnokságon U16 korosztályban világ- és Európa-bajnok lett, U18 korosztályban pedig ezüstérmes. A versenyen 48 ország 247 fiú versenyzője indult.
Vadnai a mai versenynapon rendezett két döntő futamban elért eredményével a hetedik helyről lépett előre. 
A lányoknál is kitűnően szerepeltek a magyarok. Virág Flóra az utolsó versenynapon kiváló vitorlázással,  mai 3. és 2. helyezéseivel az összetett 32. helyről jött fel a hetedikre!
A 15 éves Érdi Mária is nagyszerűen versenyzett. Ő végül a 11. helyen végzett élete első világversenyén, amelyen 124 lány indult. Az U16 korosztályban pedig világ-, és Európa-bajnoki 5. lett!
A fiúknál az U18 versenyt a török Anil Cetin nyerte egyetlen ponttal előzve Vadnait. Harmadik az ausztrál Nicolas Conor lett. 
A lányoknál spanyol aranyérem született Silvia Morales Gonzalez révén. 
A Groupama-OTP Balaton Laser Worlds hétfőn az U21 korosztály versenyeivel folytatódik.
Virág Flóra a 7. helyen három futam után

Remekül kezdődött az U21 Laser Radial női és az U21 Laser Standard férfi világ-, és Európa-bajnokság a Groupama-OTP Balaton Laser Worlds 2013 második versenyhetén. 31 országból 91 lány, illetve 35 nemzet képviseletében 138 fiú versenyez 2-2 csoportbana a selejtező futamokon.

Reggel nem túl erős, de egyenletes északkeleti szélben rajtoltak a mezőnyök. A fokozatosan kelet majd délkelet felé forduló és olykor legyengülő szél nehéz feladatot rótt a verseny rendezőire, de ők Rauschenberger Miklós vezetésével jó döntéseket hoztak. Akadt olyan futam, amit megszakítottak egyes csoportoknak, míg mások pályarövidítéssel futottak célba. Mindenesetre délutánra mindegyik csoport sikeresen teljesített három futamot, így nagyszerűen kezdődik a verseny

A magyarok közül Virág Flóra vitorlázott a legjobban. 8., 6., 8., helyeivel az összetett lista 7. helyén áll.

A versenyben a lányoknál a német Svenja Weger vezet kételső és egy második hellyel. 

Őt a brit Georgina Povall követi egy futamgyőzelemmel és két biztonságos taktikázással elért ötödik hellyel. Georgina a verseny napi videójába elmondta, hogy az egyenletesen jó teljesítmény értéke megnőhet az időjárás előrejelzések fényében, hiszen a hétközi melegben és várhatóan gyenge szélben futamok maradhatnak el, és ajánlatos a tervezettnél kevesebb selejtezőfutamra számítani. 

A harmadik helyen a finn Niki Blässer áll, aki mindhárom futamban az első tízben ért célba.

A fiúknál is az egyenletesen jó teljesítmény fizet. Náluk a brit színekben versenyző Lorenzo Brando Chiavarini (GBR) vezeti összetettben a mezőnyt. két negyedik és egy második hellyel. 

Három futam után legközelebbi ellenfele Maxime Mazard Franciaországból (10., 1., 3.) és a lengyel Tadeusz Kubiak (7., 5., 5.)

Az U21-es Laser Standard osztály világ-, és Európa-bajnokságán 35 nemzet 138 versenyzője küzd, míg a lányoknál a Laser Radial osztályban 91 versenyző vesz részt a futamokon, akik 31 országból érkeztek. 

Nem volt futam a 2. napon

A VitorlásTV, Ladányi János és Bényi Péter minden nap elkészíti a verseny hivatalos videóját. Ezek elérhetőek a verseny honlapjának média oldalán http://www.balatonlaserworlds2013.com/media/videos/, illetve megtekinthetőek a You Tube-on.
A napi forgatott anyagokból híranyag vágásához szabadon letölthetők a készítők által Broadcast minőségben feltöltött vágatlan (!) filmek. Ezek regisztráció után elérhetők a verseny honlapjának Press részlegéből. http://www.balatonlaserworlds2013.com/login
 
Az U21 Laser Radial női és U21 Laser Standard férfi világ- és Európa-bajnokság második napján nem volt elég szél sikeres futam teljesítéséhez. 
Esemény ettől még volt bőven: 

Támogatóink: