Klasszikusok reneszánsza Csopakon

A hétvégén Csopakon - immáron negyedik alkalommal - került lebonyolításra a Stratis-Kereked Klasszikus Kupa Pályaverseny a Klasszikus Flotta 10 hajóosztályának (köztük a történelmi a schärenkreuzerekkel (75-ös, 40-es, 30-as, 22-es), a Tramontana 8mR jachttal (mint a császári és királyi Jachtraj utolsó fennmaradt balatoni hajójával), a balatoni cirkálókkal (70-es, 50-es, Európa 30-as), valamint dragonokkal, túrajollékkal és folkboatokkal.

Az események szokás szerint már péntek este kezdetüket vették a PO Funk Unit jazz zenekari aláfestése mellett tartott kisfogadás keretében.      

A Kupán idén már közel 50 darab cirkáló és jolle vett részt három csoportban rajtoltatva a hajókat, amely a Klasszikus Kupán rajthoz állt hajók tekintetében újabb csúcs. Az első csoportban induló összevont cirkálók (75-ösök, 8mR, 40-esek), valamint 70-esek a teljes mezőny összeadott hajókorainak és vitorlafelületeinek közel háromnegyedét tették ki.  

A versenyt mindhárom 75-ös cirkáló megtisztelte részvételével, és a 70-es cirkálók közül 6 hajó képviselte magát.   Egy rajtvonalon indulhatott el a legrangosabb történelmi múlttal rendelkező Tramontána, ezen felül az MVSZ előző és jelenlegi elnökét felsorakoztató Lillafüred és a Tabu is, a háttérben a nézőhajónak meghívott Kisfaludy múzeumhajóval.

A hajók méltó rangjához illeszkedett a szombat esti parti esemény is. A pódiumbeszélgetések keretében a Balaton két legnagyobb múltú hajója a Kishamis (Hrehuss György) és a Tramontána (Sándor Ferenc - Jegenye) került bemutatásra, Borbély Ferenc moderálása mellett. Ezt követően fehérterítős asztalokon lett tálalva a vacsora, csopaki palackozott topborok (Jásdi, Petrányi, Homola pincészet) felszolgálása mellett Pátkai Rozina Quintet zenekarának előadása mellett. 

Összesen 3 futam került megrendezésre. A díjak vasárnapi átadására a kialakult gyakorlat szerint 70 év feletti vitorlázót kértek fel.  Idén ifj. Scharbert Gyula adta át a díjakat.

Osztályonkénti első helyezettek:

 • Összevont cirkáló – Sirocco, Cittel Lajos (kormányos)
 • 70-es cirkáló – Pannónia, Jordán Balázs (kormányos)
 • 30-as cirkáló – Mágia, Dulin Tamás (kormányos)
 • 50-es cirkáló – Parti Szél, Fináczy György (kormányos)
 • Európa 30-as – Hadúr, Takács István (kormányos)
 • 22-es cirkáló – Vihar, Nyáry István (kormányos)
 • Dragon – Luna, Zenthe Ferenc (kormányos)
 • Túra jolle – Orion, Tönkő Gábor (kormányos)
 • Folkeboot – Anni, Nagy Imre (kormányos)

Az esemény megvalósítását idén már mint névadó szponzor a Stratis Vezetői és Informatikai Kft segítette támogatásával, akinek mottója: „stratis – go the extra mile”,

Melléklet:

 • Részletes eredmények letölthetők a mellékletből pdf fájlban
 • Fényképek – készítette Cserta Gábor

Csatolt képek:


Csatolt fájlok:

Támogatóink: