Kis-Szölgyémi Ferenc és csapata a dragon bajnok

Orosz győzelem született a Balatonon a Dragon Európa-bajnokság bemelegítő versenyének számító Sonnenschein Kupán, amely egyben a vitorlás hajóosztály magyar bajnoksága is volt. A szombaton zárult regattán a legjobb magyar egység - azaz a magyar bajnok - a kilencedik helyen végzett.

A Sonnenschein Kupa / magyar bajnokság - amely a mezőny számára a közvetlenül utána kezdődött Európa-bajnokságra szóló felkészülést szolgálta - könnyű észak-északkeleti szélben kezdődött meg az első futam szerda délután. A balatoni körülményeket a monacói színekben versenyző, német Jens Rathsack kormányozta egységnek sikerült a legjobban megismernie: az első futamban rajt-cél győzelmet arattak, és a második futamban is többször vezettek. A második, este fél 7 óra tájban befejeződött futamot végül a japán hajó nyerte, amelynek kormányánál az America’s Cup győztes, többszörös párosverseny-világbajnok ausztrál Peter Gilmour ült.

Csütörtökön a Balaton felett jövő-menő zivatarok megakadályozták a vitorlázást, egész nap alatt nem alakult ki olyan szél, amiben versenyezni lehetett volna. Péntek reggel viszont egész napra stabilizálódott az észak-északkeleti szél, amelyben – noha sokat változtatta irányát és komoly próbatétel elé állította a csapatokat – újabb négy futamot sikerült rendezni. A csapatok komoly erőbedobással küzdöttek a 9-13 csomós szélben, és az újra meg újra megerősödő esőben. A nap a legjobban a tavalyi világranglista-második orosz egységnek, a Dmitrij Szamokhin vezette Rocknrolla nevű orosz csapatnak sikerült. Megnyerték a harmadik és negyedik futamot, és összesítésben is átvették a vezetést.

Az EB-n a legjobbak közé várt magyar hajó, a Johanna egyelőre inkább előkészületi versenyre való formában vitorlázott. Noha szereztek egy második helyet, jobbára inkább az élboly mögött vitorláztak.

Szombatra megérkezett a nyár a Balatonra, a napsütés azonban szélcsendet hozott, így nem sikerült újabb futamot rendezni. Maradt a hat futam után kialakult eredmény: első lett a Rocknrolla (Dmitrij Szamohin, Alekszej Busujev, Andrej Kiriljuk), második helyen az egykori orosz 470-es olimpikonok csapata (Igor Ivasincov, Alex Musicenko, Szlava Varnacskin) végzett, a bronzérem pedig a Jens Rathsack csapatának jutott.

A magyar hajók nem igazán kamatoztatták a helyi viszonyok ismeretét. A magyar bajnoki címet végül a nemzetközi értékelésben kilencedik helyen zárt Johanna (Kis-Szölgyémi Ferenc, Kiss Tamás, Vezér Károly) szerezte meg, a bajnoki ezüst a Gömbös Lóránd kormányozta Nyári Mikulásnak, a bronz pedig a 7Arts (kormányzta Tenke Péter) csapatának jutott.

A legjobb klasszikus (1973 előtt épül hajó) a brit Blue Haze lett, a legjobb magyar klasszikus pedig a Nemecsek csapata.

A teljes végeredmény itt olvasható.

A nemzetközi Dragon vitorlás hét vasárnaptól az Európa-bajnoksággal folytatódik Balatonfüreden. Az első éles futam tervezett időpontja hétfő 11.00 óra.

 A Magyar Dragon Szövetség eredeti, részletes sajtóközleményét itt olvashatja