Jönnek az új versenyirodai szakemberek

Április első hétvégéjén tartotta éves versenyiroda-vezetői és eredményszámító továbbképzését a Magyar Vitorlás Szövetség Fluck Réka, Máthé Marian és Tusnai Veronika közreműködésével. Az idén negyedik alkalommal megrendezett irodavezetői képzésen 10 főből 8, míg az eredményszámítói képzésen 12 főből 11-en tettek sikeres vizsgát.

A szombati napon a leendő versenyiroda-vezetők bővíthették tudásukat versenyszervezés, a versenyiroda vezetése és a nevezés területein. Az elméleti tananyag mellett gyakorlati feladatokban is elmélyítették megszerzett tudásukat – két virtuális verseny minden hajóját benevezték, majd a teljes versenydokumentáció átvizsgálása után összeállították a rendezőhajók jelzéseihez szükséges lobogókat és közleményt is írtak, amellyel módosították a versenyutasítást.

Az előadók két verseny teljes dokumentációján keresztül, a mindennapokban előforduló szituációkkal szemléltették, hogy milyen feladatok vetődhetnek fel egy versenyirodai rendező számára, közben saját tapasztalataikból merítve igyekeztek felhívni a résztvevők figyelmét arra, hogy egy házi versenyt is a lehető legnagyobb profizmussal és precizitással érdemes megrendezni, ahogy tennék azt egy akár több pályás magyar bajnokságon, így könnyebben kezelhetővé válnak a váratlan feladatok és problémák is.

A nap végén a teljes anyagot lefedő vizsgafeladatsorban bizonyíthatták tudásukat a jelenlévők. A sikeresen vizsgázók jogosultakká válták, hogy ranglistaversenyeken és bajnokságokon is versenyiroda vezetői pozíciót töltsenek be.

Vasárnap az eredményszámítás iránt érdeklődőket várták az oktatók. Az elméleti előadások után három teljes verseny – egy egyosztályos bajnokság, egy több osztályos laser flottabajnokság és egy yardstick értékelésű túrafutam – eredményének kiszámításával kellett megbirkózniuk a rendezőknek. Mi sem bizonyítja jobban, hogy az elméleti és gyakorlati anyagot is jól elsajátítottak, mint hogy a vizsgázni vágyók közül mind a 11-en sikeresen végeztek.

„Igyekszünk oktatásainkat az elméleti tudás átadása mellett a lehető legtöbb gyakorlati feladattal és a versenyeken előforduló életszerű szituációkkal és persze némi humorra fűszerezni, hogy élvezhetőbb és érzékletesebb legyen az egyébként sok-sok új információt átadó „gyorstalpaló” – mondták a kurzusok végeztével az oktatók.

Az idei résztvevők között voltak fiatal, még aktívan versenyző „titánok”, vitorlás versenyt még csak messziről látott újoncok és tapasztaltabb versenyzők, rendezők és szervezők.

Támogatóink: