Jó szeles Fehér Szalag volt

Ladányi János - Vitorlás TV - felvételei a Fehér Szalagról

Borult időben, de remek szélben zajlott az idei Fehér Szalag, amely idén is GeneralCom Nagydíj és a 19. Izsák Szalag Emlékverseny volt.

A rajtnál 12-15 csomós északnyugati szél fújt, amely később mérséklődött, de mindvégig megmaradt átlagban legalább 8-10 csomós erejűnek. Nagylétszámú mezőny nevezett be a versenyre: a Classic Roundra 39, a Fehér Szalagra 159, összesen 198 hajó, és szinte mindenki könnyedén teljesítette is a pályát.

Abszolút sorrendben elsőként 10 óra 54 perckor a Kaiser Kristóf vezette Extreme 40 katamarán az Extreme Sailing Team érkezett a célba. Nagyjából két és fél perccel előzték meg Litkey Farkasékat akik idén Festipay néven versenyeznek a Decision 35-össel. Harmadikként Vándor Róberték futottak be az RSM-DTM nevű foiler katamaránnal.

A leggyorsabb egytestű hajónak ezúttal a Mediacontact Avatar bizonyult, Soponyai Gézával a kormánynál, de ők csak néhány percet hoztak a Classic Roundon félórával korábban rajtolt klasszikus mezőny leggyorsabbikán a Jordán Balázs kormányozta Pannónián.

A Hetvenes Cirkálók idén először versenyeztek a Classic Roundon, amelyen korábban csak az 1945 előtt épült, vagy azelőtt tervezett hajók rajtolhattak, és fölényüket meg is mutatták. Az első három helyen Hetvenesek értek célba (Pannónia, Anna, Capella), mögöttük pedig a Hetvenötös Cirkálók közül a Lillafüred, majd a Nemere II.

Néhány hajó versenyen kívül rajtolt, és csak kóstolgatta a vizet a Kékszalag előtt, illetve több hajó megbukott az ellenőrzésen, mivel többen voltak a fedélzeten a benevezett létszámnál. A Kékszalagra a versenyrendezőség ezen a téren fokozott kontrollra készül, és már most kérnek mindenkit ebben is a sportszerű versenyzésre.

A mellékletből letölthető eredmények - abszolút és osztályonkénti sorrendek - a végeredmények.

Fotók: Szekeres László

Fehér Szalag beszámoló a Balaton TV-től:


Csatolt képek:


Csatolt fájlok: