Jó szélben indult az 54. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj

Az eredeti tervnek megfelelően csütörtök reggel 9-kor elrajtolt az 54. Raiffeisen Nagydíj mezőnye. Összesen 516 csapat nevezett a versenyre. 

A végleges adatok szerint 

  • 516 hajó legénysége állt rajthoz reggel 9-kor,  a fedélzetükön 2520 vitorlázóval. Ezen belüle 92 ifjúsági, 8 serdülő korú vitorlázó lesz a hajókon. 
  • Átlagosan egy-egy hajón közel 5-en vannak, ez megfelel az elmúlt évek átlagának. 
  • A legnagyobb legénységet az egytestűel időrekordját tartó  - az idén a genfi-tavi tókerülőn harmadik győzelmével történelmet író Raffica vonultatja fel, ezen a hajön 17-en versenyeznek majd,. A Principessán pedig 16-an. 
  • 11 külföldi csapat is nevezett a versenyre. 
  • 16 hajó női kormányossal indul, két hajón - Jukeboxon és a Lilly Eliiotton - csak hölgyekből áll a legénység. 

Aztán jött a rajt utáni felkészülés:

Az élénk szélben sokal gyorsabban tette meg a táv első részét az élmezőny. Kevesebb mint 50 perc alatt az élboly elérte Balatonkenesét, összehasonlításul, ehhez tavaly 1,5-2 órára volt szükség. Kenesénél a Team Kaáli fordult elsőként megelőzve a Raiffeisen Fifty-Fifty-t és az RSM-et. SIófoknál fordult a kocka Raiffeisen Fifty-Fifty volt az első, a második a RSM, harmadik pedig a Team Kaáli volt. A TIhanyi-szorosból történő kihajózás a Raiffeisen Fifty-Fiftynek sikerült, jelentős előnnyel vitorláztak a keszhtelyi bója felé. 

Nem sokkal 12 óra előtt a kenesi fordulót már közel 80 hajó fordult.  

Csütörtök az Országos Meteorológiai Szolgálat időjárás-jelentése szerint csütörtök, 12 óra előtt a Balaton keleti medencéjében élénk, az egész medencét átfújó 30-35 km/h délnyugati irányú szél fúj. A déli szél a vízközépen a legerősebb, a keleti magaspart alatt mérsékeltebb. A középső medencében mérsékeltebb a légmozgás, a medence keleti részén 20-25 km/h széllökések vannak. Kevés, magasszintű felhő volt a Balaton felett.