Itt az újabb magyar európa-bajnoki cím

Bányai Attila (BYC) nyerte az RS Aero 5 osztály európa-bajnokságát a garda-tavon.

Tizenegy nemzet 32 indulója közül Bányai Attila, a Balatonfüredi Yacht Club (BYC) versenyzője nyerte a Garda-tavon, Malcesinében rendezett RS Aero 5 osztály európa-bajnokságát. Bányai a 8 és 20 csomó közötti szelekben megrendezett 12 futam felét megnyerte, e mellett futott két 3. és egy 5. helyet a két kiesőjén kívül.

"Különösebb tapasztalatok híján elvárások nélkül érkeztünk a helyszínre, de már a tesztnapi dobogós hely bizakodásra adott okot" - mondja az új európa-bajnok apja, aki a helyszínen kísérte végig a versenyt, hogy milyen előjelekkel kezdték a versenyt. "Az első napi első és harmadik illetve a második napi két első hely mindenki számára meglepetésként hatott a mezőny legfiatalabb versenyzőjétől. A jó nyitásnak köszönhetően Bányai Attila folyamatosan az élmezőnyben vitorlázhatott, amivel jelentős előnyre tudott már az első két napon szert tenni. A harmadik napra 8:30-ra volt kiírva a rajt, mivel  erős északi szelet vártak a reggeli órákra. Parti halasztást követően csak kora délután volt az első futam, amely még csak a nagyszeles beállítások első tesztelése volt számára. Az aznapi következő két futamban már jobban megbírkózott az erős széllel és hullámokkal. Onnan kezdve mind kis mind nagy szélben megvolt a sebesség a győzelemhez, ami a negyedik napon három első helyet jelentett."

A magyar versenyző 14 ponttal előzte meg a második helyezett brit Andrew Frostot és 19 ponttal a harmadik észt Liina Kolkot. A mezőny kétharmadát brit versenyzők tették ki, egy nemzetből rajtuk kívül csak az észtek voltak többen, onnen két egység érkezett a kontinensbajnokságra.

részletes eredményeket itt lehet nézni.


Csatolt képek:

Támogatóink: