ISAF Ifjúsági Világbajnokság

Előkészületek, Cipruson rövidesen kezdődik a verseny.

Ma kezdődik Ciprus szigetén Limasolban a 43. ISAF Ifjúsági Világbajnokság. Nyolc osztályban versenyeznek a versenyzők, az Olimpiához hasonlóan nemzetenként egy-egy hajó. A hajóosztályok: Laser Radiálban, 420-ban és RS:X szörfben fiú és lányok külön, illetve 29errel és Sirena SL16 katamaránnal.
Magyarországot Vadnai Benjamin (Laser Radial) és a Bihary Gergely-Bihary Dániel (420) páros képviseli.
Benji már megkezdte pár napja az edzéseket Cipruson, és egy izraeli edzőtáborból érkezik a Bihary kettős is.
Vadnai kíváló szélviszonyok között jó edzőpartnerekkel (AUS,PUR,AHO,SUI) készül.A szél rendszeresen 11 óra körül felerősödik 15-18 csomósra,és este 6-ig kitart. Már átvehető a rendezőség által biztosított hajó is. A  Radiálos mezőny nagyon erős lesz, 54 nemzet képviselteti magát, de a 420-asban is legaláb 30 hajó küzd majd.
Jó kezdés az ISAF ifi VB-n.
Miközben öccse, Vadnai Jonatán ifjúsági világbajnokság első, és Európa-bajnoki címet szerzett hazai vizeken a Groupama-OTP Balaton Laser Worlds Laser 4.7 világ-és Európa-bajnokságon, Benjamin a 2013. július 13-20. között megrendezésre kerülő ISAF Youth világbajnokságon áll rajthoz.
A tegnapi napon a próbafutamot követően 61 nemzet 351 versenyzőjének szóltak a dobok a ciprusi Limassolban, az ISAF VB megnyitó ünnepségén. A magyar színeket Laser Radial-ban Vadnai Benjamin, 420 hajóosztályban a Bihary testvérek képviselik.
Érdekesség volt a megnyitón,hogy minden nemzetnek el kellett hoznia 2dl-t a hazai tengeréből, tavából s ezt ünnepélyesen egy közös korsóba öntötték.
A futamok ma déltől kezdődtek. Vadnai jól kezdett. 4. és 9. helyével az összetettben 4. holtversenyben örökös ellenfelével a svájci 
Sedbastien Schneiterrel. Laserben 54 nemzet versenyzői hajtanak egymás ellen.
420-asban Bihary Geírgely és Dávid két futam után 16. a 31 hajós mezőnyben. A futamokban 7. és 29. helyen végeztek. 
Vadnai Péter beszámolója a napi eseményekről:
"A mai napon Laser Radial és 420 osztályban 2 futamot tartottak. Ebben a két osztályban a fiúk és a lányok hajót cserélnek,így a magyar fiúknak a rajtja 12 órakor lett volna,őket 15 órakor követik a lányok.A termikszél egy órát késett,így a program is csúszott.Végül az első futamot 8-10 csomós szélben elindították,ahol Benji a 4. a Bihary fiúk a 7.helyen értek célba.A második futam már frissebb 12-14csomós szélben zajlott,ahol Benji biztonsági vitorlázással 9.helyen végzett, sajnos a Bihary fiúk technikai probléma miatt visszaestek."
Öt futam után is 4.
Vadnai Péter írta nekünk Limasolból az ISAF Ifjúsági VB-ről, ahol két magyar egység szerepel a versenyben:
"Ma 12-kor a lányok kezdtek,a termik időben érkezett. 3futam után bejöttek a partra.
Benji és a Bihary testvérek ekkor szálltak vízre, és este 8-ig nekik is rendeztek még 3 futamot. Szélerő 10-14 csomó,iránya lassan fordult 190-220-ra. Ennek ellenére Benjiék pályáján a baloldal fizetett, a frissülések onnan jöttek. 
A 420 pálya viszont,mint később megtudtuk végig jobbos volt. Dani és Gergő élességi gondokkal küszködött,így nem tudtak a mezőny első felében vitorlázni. Konzultáltak edzőjükkel, reméljük holnapra megoldódik a probléma. 
Benji 10,21,6,helyezéseivel továbbra is a negyedik. Holnap 12-kor futam."
Utolsó futam előtt az ISAF ifi VB-n.
Holnap július 19-én, az utolsó napon már csak egyetlen futamra, a tizenegyedikre kerül sor az ISAF Ifjúsági Világbajnokságon a ciprusi Limasolban.
Ma Vadnai Benjamin mindhárom futamban az első tízben ért célba a rendkívül sűrű mezőnyben. 56 nemzet legjob ifi radiálosai versenyeznek, így a küzdelem minden futamban rendkívül szoros. Ahogy kis túlzással mondani szokták, a harmincadik hajó az elsővel fedésben fut be.
Az utolsó futam előtt Benji a 7., két ponttal megelőzve a tavalyi világbajnok ausztrál Mark Spearman. 2012-es Laser 4.7-es világbajnokunk itt a Laser Radialban jó szerepléssel Benji maximum két-három helyet léphet még előre. Mindenestre a tízen belüli hellyel magasan teljesíti az elvárásokat ezúttal is. 
420-asban a Bihary testvérek a 20. helyen állnak. 
Vadnai Péter időközben érkezett pár sora a futamokról:
"Ma három futamot tartottak 14-18 csomós DNY-i szélben. Benji mind három rajtja jól sikerült, és mindhárom futamban tízen belül ért célba(5,7,9). Ez azért is jó eredmény mert ellenfelei majdnem 10 kg-al nehezebbek nála. Nagyon elfáradt, rengetegett nyújtott, megpróbál regenerálódni. Holnap már csak egy futam lesz.  Benji jelenleg a 7., még lehet 4.is. Pénteken 12-kor lesz rajt. 
A Bihary testvérek sebessége már jobb volt, eredményeik is javultak, jelenleg a 20.helyen várják a folytatást."
8. hely az ISAF ifi VB-n
A ciprusi Limassolban rendezett ISAF Youth Worlds, vagyis ifjúsági világbajnokságon Vadnai Benjamin az 56 nemzet legjobb ifjusági laseresét felvonultató mezőnyben a 8. helyen végzett.
A mai utolsó futam előtti számolgatások azt mutatták, hogy jó szerepléssel, és amennyiben az ellenfelek eredményei is megfelelően alakulnak, akár a 4. helyig is előre léphetett volna. Nos, Benjinek nem sikerült jól a futamja, de vigasztalhatja a tudat, hogy még futamgyőzelemmel sem jutott volna összetettben a hetedik helynél előbbre. Ugyanis a közvetlenül előtte lévők, illetve a hozzá képest 2 pont hátránnyal álló címvédő ausztrál Spearman is nagyon jól teljesítettek. Az utolsó futamban a közvetlen ellenfelei végeztek az első három helyen. Ez azt jelenti, hogy a kiesőket is számolva Vadnai még akkor is legfeljebb hetedik lett volna, ha megnyeri az utolsó futamot.
Az utolsó futamban a hírek szerint nem sikerült jól a rajtja. Hiába küzdött, hogy előre jusson, a bírák megfütyülték, így büntetőforgást is végre kellett hajtania. Mivel másodszor is büntették, ki kellett állnia. Az eredménye ebben a futamban DNF.
Mindenestre nagyszerűen szerepelt. Tavaly ősszel Laser 4.7-es világbajnoki aranya után ült a nagyobb vitorlájú Laser Radialba, amellyel máris a világ élvonalába tartozik annak ellenére is, hogy erős szélben még hátrányban van jelenleg kisebb testsúlya miatt.
A 420-as fiúk között Bihary Gergely és Bihary Dániel kettősünk az utolsó futamban jól vitorlázva a 13. helyen ért célba. Ezzel korábbi összetett helyezésük nem változott. 20. helyen végeztek a 31 hajós világbajnoki mezőnyben.

Támogatóink: