Imperia Winter Regatta - 470 a Gyapjas-testvérekkel

A legjobb magyar 470-es páros Gyapjas Balázs és Gyapjas Zsombor (Spartacus VE) Majthényi Szabolcs irányításával edzett és versenyzett a Földközi-tengeren. Olcsi beszámolója az útjukról:

Imperia Winter Regatta

December 3-án indultunk Imperiába a Gyapjas testvérekkel egy 8 napos túrára, ahol 4 napot edzettünk, mielőtt elkezdődött a szokásos Imperia Winter Regatta. Az edzés napokon nagy szerencsénk volt az időjárással, végig 14-18 csomós szélben, 16-18 fokban, nagyrészt napos időben tudtunk vitorlázni. Főleg a német csapattal gyakoroltunk együtt, de gyakran kiegészült a társaság néhány spanyollal és ukránnal. A tavalyi junior menők, mint Winkel és Diesch kiöregedtek, így ők felkerültek a top csapatba, de néha ők is csatlakoztak, és egyszer-egyszer beállt a riói résztvevő spanyol és ukrán kettős is. Kellett néhány óra, hogy a fiúk felvegyék a ritmust, mert az utóbbi két hónapban inkább kisebb szelekben vitorláztak, míg a németek 2 hetet edzettek a Gardán. A beállításokon is sokat finomítottunk és kipróbáltunk egy új fockot, ami kifejezetten hullámos vízre készült. A 3-4. napra már sikerült összerakni a sebességet, de a fiúk súlyhátrányát nehéz kompenzálni.

A verseny első napjára nem érkezett szél, így péntekre maradt a nyitó futam, ahol 27 egység állt rajthoz a fiúk mezőnyében, több olimpikonnal megtűzdelve.

A második napon sem volt túl bíztató a helyzet szél szempontjából, de azért fújt egy 4-5 csomós ÉK-i. A rendezők a termiket várták kicsit későbbre, ezért nem mozdultak rá, pedig egy futam belefért volna. Aztán fél kettő körül kirendelték a mezőnyt a semmibe és fel-alá furikáztak szelet keresve, ami csak 3 körül stabilizálódott, de nagyon gyenge volt. Az áramlás viszont pont széllel szembe folyt (kb 12 m/perc), ami megnehezítette a rajtolást. A visszalőtt „U” lobogó után jött a fekete, de azt is visszalőtték, de kb. 8 hajót kiszórtak. A fiúk maradtak és egy biztonsági rajttal a mezőny közepében keresték a csíkokat. Sebességük nem volt rossz, de extra sem és 10-nek húztak golyót a külső körre. Bőszélben már gyorsabbak voltak a környezetüknél, de raumban nem volt esély előzni. A hátszelet viszont jól csinálták és feljöttek a 7. helyre, egészen utolérve az olimpikon spanyol hajót. A végeredmény is ez maradt, mert a kapunál befuttattak a leálló szélben. Így is naplemente után szedték ki a hajót, úgyhogy nem bántuk a rövidítést.

A verseny harmadik napja megint szélcsenddel kezdődött, ezért csak 11 után mentünk vízre. Part felől fújó 5-6 csomós szellőben rajtoltak a fiúk. Az áramlás a rajtvonal környékén 6-7 m/perc volt, de a kreuz felénél már nem volt számottevő. Mivel a pályatengelyre merőlegesen, keletről folyt, balcsapáson emelt, jobbon lefelé tolt. Nem is volt korai rajt… Gyapiék nem rajtoltak kimagaslóan, mert a legjobb német az utolsó pillanatban még alájuk fordult (nem túl szabályosan), így néhányat igazítaniuk kellett a tiszta szélért. Az első szakaszban a jobb oldal volt nyerő, mert a szél nem nagyon forgott, de az áramlás a balcsapáson haladókat emelte, a balra nyitókat lefelé tolta, majd a kreuz második felében a balról érkezőket már nem emelte és a jobboldaliakat pedig nem tolta le. A fiúk leeben rajtoltak, mint a mezőny többsége, és balra húztak, úgyhogy a hátsó harmad elején értek föl. A raumban megszorultak a lassabbak között és csak a hátszélben tudtak kissé feljebb kapaszkodni.

A külső körön már nem az áramlás, hanem a szélcsíkok számítottak inkább, ami most a bal oldalt hozta előnyösebb helyzetbe. Balázsék jobb középen jöttek, ahol megcsíptek néhány hajót, de balról párat elbuktak. A nagy felzárkózás az utolsó hátszélre maradt, ami meghosszabbodott a befutó szakasszal, mert a kiírástól eltérően az is hátszelesre sikeredett. A helyzetet bonyolították az éppen akkor odaérő 420-asok, és a fokozatosan leálló szél. A fiúk jól hajráztak és 10. helyre jöttek fel. Az első helyen a riói résztvevő svédek futottak be magabiztos előnnyel, de a tegnapi BFD kiejtéséhez még szükségük lett volna minimum 2 futamra, mert a nap további része csak meddő várakozással telt. A női mezőny már olyan gyenge szélben futott be, hogy lehúzták a spinnakereket, mert esélytelen volt kiállítani.

Sajnos futam nem volt vasárnap sem, így 2 futamból kellett végeredményt hirdetni, ami túl szofisztikált képet nem nyújt az erőviszonyokról, de az látszik, hogy a fiatalok nagyon motiváltak és a régi motorosok babérjaira törnek. A versenyt a tavalyi Junior EB ezüstérmes Winkel-Cipra kettős nyerte több olimpiai résztvevőt maga mögé utasítva. 

Gyapiék nyolcadik helyen végeztek.


Csatolt képek:

Támogatóink: