ILCA 6 női VB: Érdi Mári megnyerte az éremfutamot!

Összesítésben hetedik lett a 46 ország 102 indulója közül a női egyszemélyes olimpiai hajóosztály világbajnokságán.

Mar del Platában, a zárónapon, a mai éremfutamban az MVM SE vitorlázója megvillantotta klasszisát: az addigi tíz futamban legjobbnak bizonyult tíz vitorlázó között szerezte meg ebben a különleges taktikát követelő legutolsó, helyosztó futamban az elsőséget. Mindezt úgy, hogy az előző nap egy hatodik helyről kényszerült kiállni a bérelt hajója technikai problémája miatt. A lelkileg megterhelő események utáni újrakezdés képessége talán az élversenyzők egyik legfontosabb tulajdonsága...

A megelőző tíz futam mérlege azt jelzi, hogy Érdi immár biztosan ott van a legszűkebb élmezőnyben: tízből öt versenyben tízen belüli helyeken futott be. Sokáig dobogóközelben, a legjobbaktól néhány pontra lemaradva, biztató pozícióban várhatta a futamokat.

Az argentínai, Mar del Platában, a női egyszemélyes olimpiai hajóosztályban megrendezett világbajnokság nagyon nehéz verseny volt: az olimpia évének első világversenye, roppant kiélezett mezőnnyel, amelyben hét újabb olimpiai kvóta megszerzésére nyílt lehetőség. Az időjárás nem volt stabilnak mondható: az első három nap egy-egy délutáni vihar, a következő versenynapokon meg a nap közben átforduló szél nehezítette meg a rendezők és a versenyzők dolgát. Az utolsó, hatodik nap 12 csomós keleti széllel indult, ebben sikerült megrendezni az arany és az ezüst csoport zárófutamát. A kora délutáni éremfutamra a szél 7 csomósra gyengült, és keletire fordult.

A 2024-es világbajnok a dán Anne-Marie Rindom lett, Tokió olimpia bajnoka, háromszoros világbajnok. Négy futamban lett első, a verseny közepétől már nagy pontelőnnyel vezetett. A világbajnoki ezüstérmet az USA versenyzője, Charlotte Rose nyerte, a bronzérmet pedig a kétszeres világbajnok belga Emma Plasschaert.

A vitorlázásban - egyebek közt az időjárás előre nem látható változásai miatt - a többi sportághoz képest nagyobb szerepe van a szerencsének. Ezt próbálják meg csökkenteni például azzal, hogy tíz futamos a világbajnokság, és hogy mindenki kiejtheti a legrosszabb futameredményét. A szerencse - vagy éppen balszerencse - faktort kizárni azonban sohase lehet. Ezen a világbajnokságon Érdi Márinak lehetett volna több szerencséje. De mivel tudjuk, hogy a szerencse forgandó, az olimpiai év további versenyein fordulhat a kocka. Mári következő nagy erőpróbája az Európa-bajnokság lesz február 16-23-ig Athénban, Görögországban. Jó szelet!

Eredmények

Fotógaléria

Videók

Kép: Matias Capizzano

Visy László Oszi