Idén 23 új taggal bővült a versenybírók köre

A tavaly novemberi tanfolyam után 23 fővel bővült a hazai vitorlás versenybírói közösség: ennyien teljesítették sikeresen a komplex írásbeli vizsgát. A tanfolyamot koordinálását Böröcz Bence, a World Sailing által nemrég két évre a világ vezető versenybírói közé választott nemzetközi versenybíró, a Magyar Vitorlás Szövetség Versenybíró Bizottságának vezetője koordinálta. Blogján ő számolt be a legutóbbi tanfolyamról

Tavaly júliusban hirdették meg a képzést, amelyre a jellegéből fakadóan legfeljebb harminc jelentkezőt vártunk. Majdnem kitöltötték a létszámkorlátot, életkorban és vitorlázótapasztalatban is nagyon vegyes társaság gyűlt össze és nemzetközi viszonylatban is kiemelhető, hogy résztvevők egyharmad arányban nők voltak. A korábbi tapasztalatok - amelyek azt mutatták, hogy a nemzeti szintű versenybírói tevékenység oktatása mellett hangsúlyt kell fektetni a szabályismereti alapozásra is - nyomán a tényleges tanfolyamot megelőzően egy egynapos workshopot szerveztek, ahol a hajók találkozásával és a versenyrendezéssel kapcsolatos szabályokat tekintették át.

A tanfolyam pénteken délutántól vasárnapig tartott. A pénteki (bemelegítő) napon először a versenybírók feladataival, a szabályok környezetével és a magyarországi versenybírói programmal ismertették meg a résztvevőket. Részletes bemutatót hallgattak a versenybíróként elvárt magatartásformákról, és megmutatták, hogyan érdemes felkészülni egy versenyre, hogyan szervezik ott a bírói csapat feladatait.

A középső napon az elméleti blokkban a tárgyalásokról és a versenyadminisztrációról beszéltek. A különböző eljárások mellett szó esett tárgyalási technikákról és bemutatták egy döntés elkészítésének a folyamatát. A gyakorlati blokkban az eddig elsajátított összes ismeretet felhasználva, csoportmunkában oldottak meg fiktív helyzeteket, és alkalom adódott egy teljes óvástárgyalás szimulációjára is. A nap végén a sportszerűségnek és a helytelen magatartás témájának is szenteltek egy bő órát. A vasárnapi vizsgát megelőzően képzeletben vízre szálltak, és a meghajtás bíráskodásába avatták be az akkor még leendő versenybírókat.

A minősítés megszerzésének fontos feltétele, hogy a tanfolyam zárásaként sikeres írásbeli vizsgát kell tenni. A vizsga kidolgozására két és fél óra állt rendelkezésre, tartalma pedig egy száz szabályalkalmazási kérdésből álló tematikus teszt és két képzeletbeli óvási eset eldöntése. Ahogy a versenybírói tevékenység során, itt is használható segédanyagként a szabálykönyv. A novemberi vizsgaalkalmat követően január elején megtekintési és konzultációs alkalmat szerveztek, majd január végén a tanfolyamhoz kapcsolódóan egy újabb vizsgaalkalmat biztosítottak. A két vizsgaalkalmon összesen 23 jelölt vizsgázott sikeresen, így 125 fősre bővült a magyarországi versenybíró közösség.

Fotó: Cserta Gábor / Magyar Vitorlás Szövetség