Hyéres-re figyel a vitorlás világ

A futamok április 22-én kezdődnek.

A körülbelül két hónap múlva kezdődő ötkarikás játékok miatt hatalmas az érdeklődés az idén 55. alkalommal megrendezett Francia Olimpiai Hét iránt: öt kontinens 90 nemzetéből körülbelül ezer vitorlázó adta le a nevezését. Ez a világkupa verseny lesz az utolsó nagy erőpróba a 2024-es párizsi nagy megmérettetés előtt!

Emiatt egy időben két versenyt is rendeznek a franciák, mind a tíz olimpiai osztály számára. Az egyiken a már korábban, az adott hajóosztályban olimpiai részvételi jogot szerzett nemzetek versenyzői indulhatnak. Itt ILCA 6 osztályban Érdi Mári (MVM SE), ILCA 7 osztályban pedig Vadnai Benjamin, és öccse, Vadnai Jonatán (mindketten BYC) révén vagyunk érdekeltek. A másik, sokak számára izgalmas verseny a Last Chance Regatta, ahol az utolsó olimpiai kvótákat lehet elcsípni, összesen harminckilencet. Ezen a regattán értelemszerűen az adott hajóosztályban olimpiai kvótát még nem szerzett nemzetek vitorlázói állnak rajthoz: hajóosztályonként három részvételi jog kerül kiosztásra, kivétel a kiteboard és a szörf, ahol 5-5 kvóta találhat gazdára a férfiaknál és a nőknél is, és a 470 mixed, itt 4 új olimpikon páros örülhet majd.

Az előzetes nevezési listából kiderül: magyar vitorlázók is harcba szállnak az olimpiai részvételi jogért. 49er szkiffben a Mallorcán már oroszlánkörmeiket próbálgató Szabó Roni Oszkár és Pais-Hank Olivér (EGIS-SVE), iQFOiL női szörfben Szentiványi Sára (SVE) és Simon Hanna (Körte SE), iQFOiL férfi szörfben pedig Sánta Bence (Magyar Szörf Akadémia SE), Kossovics Máté (Körte SE) és Bors Máté (THE) áll rajthoz.

A hagyományosan április végén megrendezett hyéres-i olimpiai hét híresen erős szeles verseny – meglátjuk, az időjárás hozza-e a megszokott mintát. Mindkét olimpiai résztvevőnk eredményes felkészülésen van túl, Érdi Mári a vele készült interjúban (https://hunsail.hu/hirek/a-gyozelmet-gyakorolni-kell) elmondta, Mallorca után a fizikai edzésekre helyezte a hangsúlyt, e cikk megjelenésekor már Hyéresben van, Vadnai Jonatán pedig már egy ideje a helyszínen készül. Az idei első, mallorcai Világ kupán Mári fantasztikus, magabiztos győzelmet aratott, Vadnai Jonatán betegséggel, balszerencsével küzdve lett 25. Reméljük a jövő héten mindketten sikeres versenyt zárnak majd. Olimpiai rendszerben, 10 nyitófutamot és egy éremfutamot terveznek a rendezők, kvalifikációs szakasz nem lesz, egyetlen csoportban zajlanak a versenyek kezdettől fogva. Az előnevezések szerint 69 fős az ILCA 6 és 70 fős az ILCA 7 mezőny.

A versenyről, elsősorban a magyar versenyzők szerepléséről időről-időre beszámolunk itt a hunsail.hu oldalon.

A French Olympic Week honlapja: https://sof.ffvoile.fr/

Kép: Sailing Energy

visyla

Támogatóink: