Hírek a hídról

Hírek a hídról

A legutóbbi Hírek a hídról-ban már tettem utalást arra, hogy különleges év az idei. A Magyar Vitorlás Szövetség idén lesz 90 éves, de egyelőre maradjunk a januárnál és az élsportnál.

Január végén Miamiban elkezdődött a világkupa-forduló, amelyen Érdi Mári és a Gyapjas testvérek vesznek részt. Mindkét egységünk az amerikai bajnoksággal hangolt a világkupa-versenyre, nem is akárhogy: Érdi Mári a hatodik lett, Gyapjaséknak pedig volt futamgyőzelme is. A világkupa-versenyen nagyszerűen szerepeltek, Gyapjasék éremfutamosak voltak és végül az előkelő 5. helyen végeztek, Érdi Mári pedig a 11. helyen zárta a versenyt. A magyar vitorlázás szempontjából fontos eredmény, hogy Berecz Zsombor és Érdi Mári is esélyes volt a 2018-as Év sportolója címre, a top 10-es listán szerepeltek, de a legjobb háromba végül nem kerültek be. 

Az is kiderült januárban, hogy Athénban lesz idén májusban a finn dinghy Európa-bajnokság, mert az eredeti helyszínen, az olaszországi Marsalában az időjárás pusztítása lehetetlenné tette a verseny megrendezését.

Nagy örömünkre elindult a Magyar Vitorlás Szövetség szakmai előadássorozata, amelynek célja, hogy mindenkihez közelebb hozzuk a vitorlázást. Elsőként Böröcz Bencze nemzetközi versenybíró beszélt arról, hogyan zajlik a bíráskodás egy-egy világversenyen. A sorozatban további négy előadás lesz, a balatoni időjárásról, a vitorlakészítésről, a sikeres versenyzéshez vezető út állomásairól, valamint arról, hogy mitől lesz valaki igazán jó vitorlázó. Bízom benne, hogy hasznos információkkal gazdagodik minden érintett. Ne felejtsétek el azt sem, hogy február 23-án és március 9-én versenyrendezőknek és versenybíróknak tartunk továbbképzést.

Gőzerővel készülünk a február 21-én kezdődő Budapest Boat Show-ra, amely sok meglepetést tartogat, a rendezvényen bemutatkozik a „Vitorlázz itthon” néven futó projekt is.  

Bár a szezon még nem kezdődött el, de fontos felhívni a figyelmet a hajóbiztosításokat érintő idei változásra. Az MVSz Nagyhajós Bizottságának javaslatára elfogadott elnökségi döntés szerint 50 millió forintra emelkedett a Versenyrendelkezésekben megszabott minimális biztosítási értékhatár a - Kalóz kivételével - a Nemzeti (MVSz-es) osztályokba és az Értékelési csoportokba sorolt hajóknál, valamint a J24, a Melges 24, a Dragon és az X-35-ös osztályba tartozó hajóknál.

 Jó szelet!

 Üdvözlettel

 Holczhauser András