Hajszál híján medal race

A Team Proximo sajtóközleménye Berecz Zsombor elmúlt két hónapjáról, a versenyekről és az eredményekről.

Itthon szinte még alig kezdődött meg a vitorlás szezon, számos hajó még a parton szunnyad a kikötőkben, ám a világ élversenyzői már túl vannak három Világkupa fordulón (Melbourne – Miami – Palma). Nehéz ezzel a tempóval felvennie a versenyt, de lassan kezdünk feleszmélni, hogy a világ élvonalába kerüléshez be kell állni a sorba, részt kell venni minél több, színvonalas nemzetközi versenyen, edzőtáboron. Kapcsolatokat kell építeni versenyző társainkkal, hogy lehetőségekhez jussunk, bekerüljünk a vérkeringésbe, s előbb vagy utóbb a világ élvonalába.

 

Minden vitorlázó erről álmodik, de nem minden álom válik valóra, ám egyre jobban körvonalazódik, hogy nem lehetetlen. Az utóbbi években megszerzett kiemelkedő utánpótlás eredmények épp ezt igazolják. Gondoljunk csak az optimistes eredményekre, melyek elérése nem sikerülhetett volna a szülők, klubok, gyerekek kitartó, szisztematikus munkája nélkül. Az eredmény nem hull azonnal az ölünkbe, gyakran éveket kell rá várni, hogy a befektetett munka megtérüljön, s egyre előrébb masírozzon valaki a világversenyek eredménylistáin. Valahogy így van ezzel Berecz Zsombi is a TEAMPROXIMO versenyzője, aki hosszú ideje a legeredményesebb magyar laser versenyző, és ha valaki ma megnézi a laser osztály Világkupa sorozatának tabelláját, (http://www.sailing.org/worldcup/standings/laser-men.php) meglepődve konstatálhatja, hogy a nyolcadik helyen egy magyar fiú neve szerepel a legjobbak között.

 

Az olimpiai hajóosztályban, az egyik legerősebb, de mindenképpen a legnépesebb mezőnyben versenyző Zsombi, 2009. október-november hónapokban, kemény fizikai alapozáson vett részt a négyszeres olimpikon szörfös Gádorfalvi Áron vezetésével, hogy az idei évben előrébb lépdeljen a Világranglistán, és a lehető legjobb eredmény megszerzésével teljesítse a hét fordulóból álló Világkupa sorozatot. A 2009-2010 versenyszezonban a Világkupa sorozat az Ausztráliai Sail Melbourne versennyel vette kezdetét, ahol Zsombi megnyerte a „medal race” futamot, és így letette névjegyét a világ legjobbjai között. Fel is figyeltek rá, és így juthatott ahhoz a lehetőséghez, hogy februárban majd egy hónapot tölthessen Tenerifén, az ISAF világranglistán második helyen álló spanyol Javier Hernandezzel. A rengeteg vízen töltött óra és a 30 napig tartó közös edzésprogram a világ egyik legeredményesebb laseresével sok tanulással telt. A monoton hétköznapok kezdték megviselni Zsombit, így örömmel fogadta, hogy a spanyolországi Világkupa versenyen csatlakoztak hozzá csapattársai, a szintén TEAMPROXIMO színekben versenyző Sallai Gábor-Perjés Bálint kettős, akik edzőjükkel, Kelemen Tamással érkeztek Mallorcára, a Trofeo SAR Princessa Sofia világkupa versenyre.

 

Komoly előrelépésnek számít, hogy Zsombi egy-egy balul sült futam után is képes volt megrázni magát, és talpra állni a 130 versenyzőt számláló mezőnyben, így magabiztosan jutott be az arany csoportba. Az instabil, forgolódó szélben zajló futamok igencsak megviselték még a világranglistán jóval előrébb elhelyezkedő versenyzőket is. Ráadásul a selejtezők során csupán négy futamot sikerült lebonyolítani, így nem nyílt lehetőség a legrosszabb eredmény kiejtésére. Aki hibázott, az nagyot bukott. Zsombi végig az első húszban vitorlázott, így biztos bejutó volt az arany csoportba, ahol azonban az első futam nem jött össze. Elhibázott rajtot követően a rossz oldalra kényszerült, s csak az 51. helyen ért célba. Pár éve egy ilyen futam még lelki törést okozott, most azonban összeszedettebb magatartást produkálva sikerült ezen felülemelkednie, s a következő két futamban a hatodik helyet megszereznie. Hiába a trükkös futamok adta hibázási lehetőség, Zsombi sikeresen megoldotta a feladatot, s a 15. helyen zárta a versenyt, mellyel előre lépett a világkupa sorozat nyolcadik helyezéséig, s mely valószínűleg előrébb mozdítja a világranglistán is, ahol jelenleg az előkelő 19. helyet foglalja el a 953 regisztrált versenyző közül.

 

A versenyt épp az a Javier Hernandez nyerte a horvát Stipanovic és az új zélandi Bullott előtt, megelőzve az angol világranglista vezető Nick Thompsont – akivel közösen készültek a tél folyamán.

 

 

TPX - EB

Támogatóink: