"Gyönyörű" versennyel indult a Yardstick Trophy

Ragyogó napsütéses időben, 7-8 csomós szélben tartották meg a Tolnay Kálmán László Emlékversenyt Balatonfüreden. A győzelmet a Black Jack többtestű hajó szerezte meg.

Megkezdődött az idei Yardstick Trophy: május 5-én a BYC rendezte meg - sorrendben hetedik alkalommal - a Tolnay Kálmány László Emlékversenyt. A Balatonfüred-Paloznak-Siófok-Balatonfüred-Tihany-Balatonfüred útvonalon futó versenyt a BYC örökös tagja, a kétszeres olimpikon, az 1965-ös Kékszalagon győztes Tolnay Kálmán tiszteletére rendezik meg. 

„Gyönyörű vitorlázó idő, gyönyörű verseny” - foglalta össze Igali Csilla, a verseny vezetője a mostani eseményt, amelyen 24 hajó állt rajthoz.

Limitidőn belül

A mezőny 7-8 csomós északkeleti szélben, gyönyörű napsütéses időben rajtolt szombat délelőtt 10 órakor. A versenyzők kellemes szélben, hamar vették a paloznaki bóját, ahol a katamaránok előnye már meg is mutatkozott: a Black Jack csapata az élre tört. Egy egységnek azonban balszerencsésen indult a regatta, az Aquamarin (TVSK) csapata kénytelen volt kiállni még az első bója előtt, a nagyvitorla szakadása miatt.

A szél egész nap kitartott, így a többi egység sikeresen teljesítette a távot, limitidőn belül. Abszolút értékelésben az első helyen a nyílt többtestű Black Jack (BYC - Nagy R. Attila kormányos, Litkey Balmaz, Scharf Máté, Jankovics Gábor, Munka Márton) végzett. Másfél óra alatt teljesítették a távot. A második helyre a szintén nyílt többtestű Trini Team (Kreskai György kormányos, Kreskai György Bence, Kreskai Barnabás, Simonyi Tunyogi Csapó Csaba) futott be. A bronzérmet a szintén BYC-es Nelson Flottalízing csapata (Varga Lajos kormányos, Fazekas Gábor, Gyapjas Balázs, Schömer Ágoston) szerezte meg.

A hagyományos szezoneleji túraverseny idén is nyitott volt a versenyengedéllyel még nem rendelkező, szabadidős vitorlázók előtt.  Az abszolút értékelés mellett minden hajót a saját Yardstick-csoportjában is értékeltek az előnyszámuk alapján.

Mindenkinek szól

A Magyar Vitorlás Szövetség a vele együttműködő klubokkal azért indította el a több versenyből álló Yardstick Trophyt, hogy a nagyhajós, szabadidős vitorlázóknak, egyszerűsített adminisztrációs feltételekkel, de maximális biztonsággal, flottaversenyzési lehetőséget biztosítson a teljes vitorlás szezonban és a Balaton egész területén.

A kezdők tapasztalatokat gyűjthetnek a rutinos vitorlázóktól, megtanulhatják és begyakorolhatják a sport sajátosságait és egyéb biztonsági szabályait. Az egyik legnagyobb előnye a Yardstick Trophy-versenyeknek, hogy nem kell versenyengedély az induláshoz. A Yardstick Trophy ráadásul hozzájárul a vitorlázók közösségének bővüléséhez és segíti a vitorlázás társadalmi elfogadottságának növelését. Szerepe van a Balaton turisztikai fejlődésében, többek között abban, hogy többen látogassanak el a tóhoz. Ezzel párhuzamosan segíti, népszerűsíti a rendező egyesületek marketingtevékenységét.

Yardstick Trophy-versenyek szervezésében részt vesz a Balatonfüredi Yacht Club, a Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart), Spartacus Vitorlás Egylet, Kenese Marina Port VSE és Compass SC.

Yardstick Trophy-versenyek időpontjai és helyszínei:

  • 2018. június 2.                 Bahart Regatta I. Badacsony
  • 2018. június 23.              Bahart Regatta II. Balatonföldvár
  • 2018. július 7.                  Bahart Regatta III. Alsóörs
  • 2018. július 22.                Horváth Boldizsár Emlékverseny Balatonfüred
  • 2018. augusztus 11.      Bahart Regatta IV. Balatonlelle
  • 2018. szeptember 9.      Bahart Regatta V. Balatonboglár
  • 2018. szeptember 29.   Unitef Kupa Balatonföldvár
  • 2018. október 20.           Őszi Regatta Balatonkenese
  • 2018. november 3.          Dér Kupa Balatonkenese

A május 5-i Tolnay Kálmán László Emlékverseny részletes eredményeit itt és itt, valamint a csatolt dokumentumokban (pdf) lehet megnézni.

Fotók: Farkas Dávid


Csatolt képek:


Csatolt fájlok:

Támogatóink: