Gyapjasék továbbra is jól hajtanak a VB-n

A második versenynapon három jószeles futammal folytatódott a Yamaha 470 junior (U23) világbajnokság Japánban, Enoshimában, a Tókiói Olimpia vitorlás versenyeinek majdani színhelyén. 

A mai napon 15-20 csomós szelekben versenyzett a junior mezőny. Rendkívül szoros küzdelmek zajlottak a pályán és lassan tisztázódnak az erőviszonyok.

Ami számunkra a legfontosabb: Gyapjas Balázs és Zsombor kitűnően tartják magukat a papírformának megfelelő helyen, ahová idén jutottak el. A mai két 14. és egy 10. helyükkel öt futam után összetettben 11-ek, pontazonossággal a tizedikkel és két pontnyira a kilencedik helyezett ellenfelektől. Mindketten izraeli csapatok. A velük holtversenyben álló  Maor Abu és Yoav Rooz kettős volt a bronzérmes azt Európa-bajnokságon. És Gyapiékban benne van egy-egy villanás, aminek még következni kell, mert hogy szokott jönni tőlük valami extra!

Egyébként az olimpiai osztály junior világbajnokság értékének megítélésekor fontos észrevenni, hogy a nemzetközi szövetség pár éve a junior korhatárt 23 évre emelte a korábbi 21-ről. Így ebben a korhatárban rengeteg olyan versenyző vitorlázik, akik a felnőtt mezőnyben is már a menők közé tartoznak, Ahogy ezt jól láthattuk a héten a füredi Finn U23 világbajnokságon a Silver Cupon is!

Részletes eredménylista ITT.

A junior világbajnokság a tervek szerint 10 futamos lesz, napi két futammal, majd szeptember 2-án Medal Race-szel és utolsó futammal az Éremfutamba be nem jutott csapatoknak.

*******************

A 470 junior világbajnokság elérhetőségei:

A vilgbajnokság honlapja: 2017juniorworlds.470.org

Élő jelentések a futamokról: http://smarttrac.jp/category-list/?rno=28

VIDEO - Beau Outteridge készíti a videó beszámolókat amelyek a Facebookon és a You Tube-on láthatók.

Sajtóközleményekre be lehet jelentkezni itt:  a "SIGN UP FOR NEWS" linken jobbra alul a világbajnokság honlapján.

470 junior VB a közösségi oldalakon:
Facebook - www.facebook.com/470-Olympic-Sailing
Twitter - www.twitter.com/470Sailing
YouTube - www.youtube.com/470OlympicSailing

******************

Gyapjas Balázs és Zsombor az elmúlt tíz-tizenöt évben Magyarországon szinte kihalt, korábban sikeres magyar versenyzőkkel is büszkélkedő olimpiai kétszemélyes 470-es osztály fő felélesztői. 2016 januárjában junior világbajnoki 5. hellyel hívták fel magukra a figyelmet.

A balatonföldvári Spartacus Vitorlás Egylet versenyzői, és az utóbbi időben magyar részről a Repülő Hollandi osztályban tizenegyszeres világbajnok és ötszörös Európa-bajnok Majthényi Szabolcs segíti a felkészülésüket, míg külföldön javarészt olasz edzőkkel dolgoznak. Itthon kezdetben az egyesületük karolta fel külföldi versenyzésüket, illetve sokat köszönhetnek Fazekas Gábornak, akinek a hajóján is sokszor ott vannak mindketten nagyhajós versenyeken. Az utóbbi időben pedig az évről-évre javuló költségvetésű Magyar Vitorlás Szövetség is befogadhatta őket a szerződéses, tehát kiemelten támogatott versenyzők szűk csoportjába Berecz Zsombor, Érdi Mári és a Vadnai-testvérek mellé. Így idén egy újonnan beszerzett ausztrál McKay hajóval és egy jól eltalált középkemény Superspars árbóccal a sebességük is jelentősen javult. 

2017-ben Arany csoportba kerültek a 470-es osztály felnőtt Európa-bajnokságon és a világbajnokságon egyránt, amire bő két évtizede nem volt példa a magyar vitorlás sportban. Ezeken a versenyeken elért 24. illetve 22. helyük nagyon bíztató, különösen a korukat, és a tehetségükből is fakadó gyors fejlődési tempójukat figyelembe véve.

Augusztus 6-án rajtoltak a 470-es junior Európa-bajnokságon a Garda-tavon, ahol a 4. helyen végeztek.  

Az enoshimai korosztályos világbajnokság után egy hónappal szintén Japánban, az új Világkupa szezon első versenyén vitorláznak.


Csatolt képek: