Bronzéremmel és nemzetközi edzőtáborral indítottak Gyapjasék

A Trofeo Princessa Sofia előversenyének harmadik helyével és nemzetközi edzőtáborral pörgették fel Palma de Mallorcán az európai szezont a 470-es osztályban versenyző Gyapjas testvérek.

Az olimpiai osztályok európai szezonnyitójának számító, Palma de Mallorcán március végén rajtoló Trofeo Princessa Sofia előversenyén, az MSC Regatta 2018-on harmadik helyet szerzett a Gyapjas Balázs-Gyapjas Zsombor 470-es egység.

A háromnapos, 9 futamra tervezett versenyen szélsőséges időjárási és hullámzási viszonyok között végül 3 futamot tudtak elindítani, közülük kettőt sikerült is befejezni. A sportolók beszámolója szerint a verseny első napján nem volt futamuk a szél hiánya miatt, de ahogy általában lenni szokott, amint lelőtték a napot megjött a szél és egészen 16-17 csomóig is felerősödött. Így ki tudtak menni edzeni, aminek a színvonalát az is emelte hogy a tavalyi Európa-bajnok svéd és a 2016-os olimpikon spanyol (valamint a 2017-ben Eb-4. helyezett) egység is csatlakozott hozzájuk. A második nap már több szerencséje volt a rendezőknek a széllel, az első futamot végig pumpálós, 12-15 csomós szélben hajtották végig, ahol a magyar hajó a negyedik helyen futott célba. A következő futamban az első cirkáló bója után folyamatosan vezető pozícióban vitorláztak Gyapjasék, ám a lassan, de stabilan csökkenő szélben az utolsó félszél bója előtt érvénytelenítették a futamot.

A harmadik napon visszajött a versenyt megelőző napok edzésein már megtapasztalt erős déli szél a nagy hullámokkal, így csak a 470-es és a Laser mezőnyök számára tervezett futamo(ka)t tartotta meg a rendezőség. Az egy megrendezett futamon az 5. helyen futott a magyar egység, de a futam után a rendezőség úgy döntött hogy a kikötőbe irányítja a mezőnyt a túl nagy hullámok miatt. Így aznap sem volt több rajt - a magyar hajó még vállalt egy másfél órás edzést, amit a szélsőséges körülmények közepette minden nehézség nélkül teljesítettek is. Gyapjasék összetettben egy orosz és egy német hajó mögött a 3. helyet szerezték meg a 27 induló között. Mögöttük végzett a legjobb spanyol és a legjobb német hajó is, ami a kevés megrendezett futam ellenére is mindenképpen biztató.

A verseny előtt Balázs és Zsombor egy 6 napos edzőtáborban vett részt a portugálokkal közösen, amit az olasz Riccardo De Felice irányított. Az első napokon szerencsére erős déli szélben tudtak tréningezni nagy, néhol 3 méteres hullámok közepette. “Ilyen körülmények között a vitorlázás mindig nehéz, főleg úgy hogy idén még túlnyomó részben lapos vízen dolgoztunk, így igazából örültünk ezeknek a napoknak, mert lehetőség nyílt arra hogy kipróbáljuk az új svertünket, amit kifejezetten a hozzánk hasonló fizikai adottságokkal rendelkező versenyzőknek fejlesztettek ki” – mondta Gyapjas Zsombor. A hátralévő napokban azon dolgoztak, hogy az új svert tulajdonságait az állítással és a hajóvezetési stílusukkal is összhangba hozzák – így kihozva belőle a maximumot.

 A szóban forgó felkészülés után néhány napig pihennek Magyarországon, ahol a tanulás és a fizikai edzések lesznek előtérben, majd a hét második felében repülnek vissza Palmára az első nagy európai nemzetközi versenyre.

Képek forrása: Bernardi Bibiloni / Nautical Photography 


Csatolt képek:

Támogatóink: